Haniu za twoją radą pocwałowałam do ogrodniczego i zakupiłam nasiona laka. Oczywiście nie było czerwonego tylko mieszanka ale wzięłam i tak. Zdziwił mnie tylko opis na opakowaniu że to roślina jednoroczna. Według tego co pisałaś to jest roślina dwuletnia. Czy w takim razie ja zakupiłam jakąś inną odmianę czy ten producent jakiś niemota?
Ja pryskałam gnojówką w stężeniu 1:20, tak jak Hania pisała na odstraszanie, bo mszyce zaczęły się pojawiać - wczoraj tylko kilka roślin prysnęłam żeby sprawdzić czy nie popalę - jest ok. - dziś zrobię resztę.
Nie wiedziałam że i naparem na robale można przepis zapisuję (będzie szybciej) - dzięki Haniu!
Basiu producenci na wszelki wypadek piszą, że jednoroczna, bo teoretycznie trudno im zimy przetrwać jeżeli jest powyżej -10. U mnie nawet i 3 przetrzymywały. Siej teraz, do jesieni będą sadzonki. Tylko na wszelki wypadek zostaw jesienią bez pikowania, żeby nie naruszyć korzeni. Przesadzisz na wolne miejsce wiosną. W mixie znajdziesz dużo kolorów, a najwięcej żółtych.
Szpaler piwonii dostałam w spadku po moim ślubnym. Przychodzę kiedyś po tygodniu jego rządzenia, a tu rewolucja w ogrodzie. Nie mogłam nie zaakceptować, chłopina się starał zrobić porządek. No i trak zostało już z 20 lat, miejsca im nie zmieniam.