Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

sylwia_slomc... 09:58, 19 maj 2016

hanka_andrus napisał(a)
Ta czerwień Sylwio, to lak. Nasiona można nabyć w sklepie ogrodniczym ale w mieszance, a ten kolor dostałam od Hani-Leidi z O.
Piękny , a mogłabyś mi jesienią kilka nasionek zebrać???
BasiaLT 12:30, 19 maj 2016

hanka_andrus napisał(a)

Ty śmiało możesz laki wysiewać, przecież zimy nie są zawsze takie same jak w tym roku. a jak rośliny się przykryje dodatkowo, to będzie dobrze. Moje za okrycie miały tylko źdźbła traw obok rosnące, i zasłonę od zimnego wiatru.

Haniu za twoją radą pocwałowałam do ogrodniczego i zakupiłam nasiona laka. Oczywiście nie było czerwonego tylko mieszanka ale wzięłam i tak. Zdziwił mnie tylko opis na opakowaniu że to roślina jednoroczna. Według tego co pisałaś to jest roślina dwuletnia. Czy w takim razie ja zakupiłam jakąś inną odmianę czy ten producent jakiś niemota?
Milka 13:04, 19 maj 2016

hanka_andrus napisał(a)
Odwzajemniam, Violetko! Dużo prac zaplanowałaś. A ja patrząc na prognozy mam dylemat czy ruszać się z domu.

Na razie wychodzę z psem, a potem się zobaczy.

Wow, jaki porządek, czosnki super i piękna drzewiasta no pogoda zwariowana, dylematy stale z nią
Milka 13:07, 19 maj 2016

hanka_andrus napisał(a)
A bylinówki są takie.

Dorodne bardzo
pierwszy raz ten lak widziałam, fajny
katel 13:08, 19 maj 2016

Basilikum napisał(a)
zaraz die szukac garnka w szafce tesciowej i pokrzywy

dziekuje za porady. Mi sie wydaje (musze sprawdzic) ze w mojej ksiazce pisalo, ze mozna praskac gnojowka ale trzeba ja rozcienczyc 1:20 a do podlewania 1:10

Ja pryskałam gnojówką w stężeniu 1:20, tak jak Hania pisała na odstraszanie, bo mszyce zaczęły się pojawiać - wczoraj tylko kilka roślin prysnęłam żeby sprawdzić czy nie popalę - jest ok. - dziś zrobię resztę.

Nie wiedziałam że i naparem na robale można przepis zapisuję (będzie szybciej) - dzięki Haniu!
gobasia 14:27, 19 maj 2016

ale ty masz Haniu piwoniowy szpaler,,, będzie efekt jak zakwitną,nie moge się doczekać bo bardzo lubię piwonie
hanka_andrus 15:41, 19 maj 2016

BasiaLT napisał(a)

Haniu za twoją radą pocwałowałam do ogrodniczego i zakupiłam nasiona laka. Oczywiście nie było czerwonego tylko mieszanka ale wzięłam i tak. Zdziwił mnie tylko opis na opakowaniu że to roślina jednoroczna. Według tego co pisałaś to jest roślina dwuletnia. Czy w takim razie ja zakupiłam jakąś inną odmianę czy ten producent jakiś niemota?

Basiu producenci na wszelki wypadek piszą, że jednoroczna, bo teoretycznie trudno im zimy przetrwać jeżeli jest powyżej -10. U mnie nawet i 3 przetrzymywały. Siej teraz, do jesieni będą sadzonki. Tylko na wszelki wypadek zostaw jesienią bez pikowania, żeby nie naruszyć korzeni. Przesadzisz na wolne miejsce wiosną. W mixie znajdziesz dużo kolorów, a najwięcej żółtych.
hanka_andrus 15:42, 19 maj 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękny , a mogłabyś mi jesienią kilka nasionek zebrać???

Spróbuje nie przegapić momentu kiedy dojrzeją.
sylwia_slomc... 15:45, 19 maj 2016

Dzięki
hanka_andrus 15:49, 19 maj 2016

gobasia napisał(a)
ale ty masz Haniu piwoniowy szpaler,,, będzie efekt jak zakwitną,nie mogę się doczekać bo bardzo lubię piwonie

Szpaler piwonii dostałam w spadku po moim ślubnym. Przychodzę kiedyś po tygodniu jego rządzenia, a tu rewolucja w ogrodzie. Nie mogłam nie zaakceptować, chłopina się starał zrobić porządek. No i trak zostało już z 20 lat, miejsca im nie zmieniam.