Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Urszulla 11:33, 15 kwi 2018

Cisy mogłaś zaraz po posadzeniu przyciąć czosnki obserwuję bo w zeszłym roku nie kwitły a muszę zobaczyć jak wyglądają te Krzysztofa o których piszesz.
Bogdzia 12:20, 15 kwi 2018

Cudne Twoje magnolie.
katel 22:01, 15 kwi 2018

Przepiękna ta Wildcat , moja Iolanthe ma przemrożone pąki, nici z kwitnienia ale za to judaszowiec i dereń wytrwały .
ElzbietaFranka 08:34, 16 kwi 2018

Milka napisał(a)
i Wildcat- magnolia
mam 2, jedna zasychała, wycięłam, zmieniłam miejsce i żyje, może za rok zakwitnie
identycznie było z Lolanthe

kwiat z bliska gwiaździstej
ale pachną

kwiaty Wildcat
wyglądają w realu, jak piwonie czy róże
i stwierzdam, że ciemne kwiaty magnolii giną w ogrodzie

Miluś u ciebie nie być jeden dzień to potem trzeba przewijać kilkanaście stron.
Nie bywałam bo też dużo pracy jak przyjeżdżam wchodzę na wątki ale nie pisze.
Stworzyłas dla roślin specyficzny klimat ten murowany plot i rośnie wszystko jak na drożdżach.

Magnolie piękne, trzeba wiedzieć co kupować i gdzie posadzić.

Mimo tych wysokich sosen które maj olbrzymie korzenie wszystko rośnie rośliny odnosi się wrażenie jakby rośliny sobie pomagały we wzroście.

Jeżeli chodzi o magnolie to prawda muszą być sadzone płytko tak samo powonie nie będą kwitły.
Magnolia nie lubi przesadzania jak już to trzeba zrobić duża kepę bo ma mnóstwo małych kruchych korzonkow kiedy są uszkodzone po przesadzania musi ten czas stracić aby znów je odbudować .
Często w parkach widzimy jak korzenie magnolii są prawie na wierzchu taka ich uroda oddychają nimi.

Jade dzisiaj do szkółki na rekonesans.ale tylko zobaczyć aby oczy nacieszyć.
Po wczorajszym przesadzania róży dosyć dużej New down (cała pokiereszowana jestem) i innych krzaków to mi się już odechciewa nowych nasadzeń.

Trzeba z tym skończyć i cieszyć się tym co jest Posadzone. Twój eM ma rację kupujesz aby się na pracować.

Chodzę wczoraj między tymi krzakami i myślę, że powinien być ogrodnik na etacie ciągle jest coś do zrobienia i się wkurzam.
W sobotę uprzątnęłam rabaty przyjeżdżam wczoraj a tu znowu rozgrzebane bażanty na szczęście tulipany nie ruszone.

Piękna pogoda na szczęście więc spieszę się powoli z pracami. Nie ruszam wszystkiego bo jeszcze co nie co z ziemi wychodzi i chwasty już rosną Le trudno.

Miluś to tyle do następnego.
Pozdrawiam
hanka_andrus 08:54, 16 kwi 2018

Wow, wow, wow! Tyle kwiecia! Ale ogród duży, to i efekt jest! Dzięki Waszej pracy i opiece nad wszystkim. Gratuluję! Buziam i przytulam!
Milka 11:45, 16 kwi 2018

HANIA
Haniu, już coraz fajniej, najgorzej z trawnikiem, korzenie drzew robią swoje, psy zdeptały na maksa, jak będzie luzu więcej, zajmiemy się reanimacją, na razie pilniejsze roboty. Wczoraj przesadzałam multum roślin, aby cisy dalej sadzić i modliłam się o deszcz i przyszedł, całą noc lało, teraz też, jak ja się cieszę wezmę się za ogarnianie domu i pranie
A w sobotę rano przychodzą i wykończą Imprezownię, ale będzie potem tam sprzątania i ustawiania, całą rodzinkę skrzykniemy do roboty
Dzięki za tyle Twojej serdeczności

posadzona promocja cieszy, zaraz narcyzy z promocji

BOGDZIA

Dziękuję
Wiesz, sporo młodych, to na spektakularne efekty mus czekać.
Zaraz kolejne będą kwitnąć

Milka 11:54, 16 kwi 2018

KATEL
Kasiu, ale żal. Wiesz moja jakby uschła, ścięłam do zera, dałam do niebieskiego zakątku i pięknie odrosła, ale na kwitnienie pewnie z 2 lata poczekam, ale pewna jestem, że ma idealne miejsce, więc o kataklizmy już się nie boję
Judaszowiec i derenie mam całe w pąkach

o tu widać, ma już koło 3m, czyli rośnie w końcu w dobrym miejscu.
Mój jakoś na różowo kwitnie, nie na fioletowo, szkoda.

ULA
Tak naprawdę to powinno się je dopiero w lipcu wyrównać, aby miały szansę ciut się ukorzenić, ale wyrównam je, tylko że sadzę kolejne cisy, wysadzam inne rośliny i nie dam rady fizycznie, choć oboje tyramy.
Przesadzałam czosnki, było mnóstwo cebulek przybyszowych, pewnie dopiero po 3 latach będą kwitnąć. Te Krzysztofa są niższe i duże kule, liście mniejsze, bardziej niebieskie, zobaczę, bo to pierwszy raz u mnie, sadzone na jesień, tylko 100 posadziłam.
Teraz mam na głowie też domek letni i garażna moje dochody, to spory koszt.

hortensja pnąca w pełni szaleje
a w tle berberysy od ulicy

są i pąki kwiatowe, niezawodna i niezniszczalna

Milka 12:10, 16 kwi 2018

ELŻBIETA-FRANKA
Elu, napisałaś wszystko to, o czym nieustannie myślę aż czasami spać nie mogę
W sobotę syn wyciął jeden świerk i sosnę, jakaś choroba zaatakowała, miały 21 lat.
Bałaganu pełno, więc kolejna nieplanowana robota.
Ja w zasadzie już mało kupuję, najwyżej to, co muszę wymienić, bo chore np. buksy, lub zbyt pracochłonne, myślę, że a jakiś czas dość monotematycznie będzie, ale za to mniej pracy, a resztę roślin będę u innych podziwiać
Doszłam do wniosku, zresztą wyautowałam już, że zimozielone trawy, to też niepotrzebna robota, wolę te co wiosną ścinasz i odrastają nowe, pewniaki
Część bylin zniknie, na ich miejsce pójdą hortensje, za to orliki sieją się wszędzie i to mnie cieszy, bo bezproblemowe są Buziaki, cieszę się, że działasz i masz radość

rok temu sadzone pęcherznice na pniu
super zimowały bez okrywania, mimo iż anomalie pogodowe były
i koło domu bez bratków, tego nieustannego zmieniania i roboty,
czyli coś na pniu, kocanka i patyki anabelki, koniec
no i moje siewki traw
wszystko wymaga uwagi, podlewania, nawożenia, wysadzania, więc sobie upraszczam
każdy robi według siebie, ile sił i innych możliwości

a na wprost okna kuchennego tradycyjne stare tulipany i hortensje startujące
Milka 12:21, 16 kwi 2018

KASYA
Zerknęłam i powoli odpalają, ale wolniej jak u ciebie.
Powoli też inne się szykują.
A na tym rusztowaniu Rubens, cały w pąkach
Ucieszyło mnie niezmiernie, że siewka Grandiflory-magnolia zimozielona, rusza delikatnie.

rabata przed sprzątaniem
chyba zmarzł Amazon Mist, więc już tam przeniosłam moje hakonki.
Nie wiem, co to białe, wiecznie się pokłada.

BASILIKUM
Masz rację Iza

powojniki na łukach w pąkach, w innych miejscach też, tylko ten na sośnie, najdorodniejszy, znowu bez pąków, dziwne.

VIOLKA171
Ja też, o ile zakwitną ale w sumie bez tez lubię, ładne drzewka
2 gwiaździste mam już stare, ale 3 nowa też wspaniale idzie, to pewniaki wśród magnolii
agnieszka_m 12:31, 16 kwi 2018

Już niedługo będzie pokaz powojnikowy