Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

sylwia_slomc... 21:00, 24 lut 2017

Milka napisał(a)

Jak szczerze dane, nie moglo być inaczej cieszy mnie, ze tak im u ciebie fajnie

Byłby wstyd jakby nie rosły, że zaniedbałam Ale myślę, że dobrze zadbanenie wiem jak krótko je teraz ciachać wiosną?
Milka 22:15, 24 lut 2017

Krotko, tak 15cm nad ziemią, a przekwitłe kwiatostany jak usuwasz, są stale nowe
Napia 23:56, 24 lut 2017

Od kilku lat walczę z pędrakami. Stosuję nicienie, które także są zalecane do walki z opuchlakami. Widzę, że z roku na rok pędraków jest coraz mniej, ale podlewam ogród nicieniami co najmniej raz w sezonie. Nie widzę szans, by zupełnie zwalczyć populację, bo obok sąsiedzi mają ogrody w których nic przeciwko szkodnikom się nie robi.
Jana 02:03, 25 lut 2017

Jestem strasznie ciekawa tych pecherznic na pniu
zbigniew_gazda 09:40, 25 lut 2017

O zakupy już zrobione. U nas ogrodnicze jeszcze śpią. Myślę w necie kupić azalie japońskie. A robienia dziurek w brzozach odradzam - można sobie szerszenie sprowadzić do ogrodu. Kilka lat temu została uszkodzona kora na jednej z brzóz i się zaczęło. Pojawiły się szerszenie i musiałem wyciąć drzewo. Nie było na nich siły a owady zagrażały przechodniom i nam.
Madzenka 10:35, 25 lut 2017

Irenko wiesz ze opuchlaki to zmora mojego ogrodu od pięciu lat. Znacznie je ograniczyłam dzięki nicieniom, bow pierwszych katach pożerały mi wszystko...

Snieg u Ciebie tez był rano?
wojtas2101 11:24, 25 lut 2017

Ja też oglądałem tą brzozę ale wybór padł na graba kolumnowego, przecież u mnie brzóz pod dostatkiem. Oglądałem większe okazy w mieście korona raczej luźna, ażurowa, delikatna tylko przeraziła mnie trochę jej wysokość do ok. 10 m bez cięcia, przyrost raczej średni.
Milka 11:48, 25 lut 2017

Ładnie ją opisałeś, o taki efekt mi chodzi skrócić zawsze ją można, ale moje sosny mają naście metrów, więc jak ona te 10m osiągnie, to nie szkodzi, posadzę ją w lesie, na osi widokowej z tarasu domku letniego.
Milka 11:50, 25 lut 2017

Madzenka napisał(a)
Irenko wiesz ze opuchlaki to zmora mojego ogrodu od pięciu lat. Znacznie je ograniczyłam dzięki nicieniom, bow pierwszych katach pożerały mi wszystko...

Snieg u Ciebie tez był rano?

Wiem Marzenki i wiem, że to od żurawek się zaczęło. Dopóki nie miałam żurawek, nie było przez kilkanaście lat opuchlaków. Teraz każda nowa roślina jest płukana do czystych korzeni i po sprawdzeniu, dopiero sadzę.
Był śnieg, zimsko wróciło, ale na chwilę, juz słońce i topnieje, może jutro coś podziałamy, bo dziś celebrujemy w lokalu urodziny Waligóry
Milka 11:53, 25 lut 2017

zbigniew_gazda napisał(a)
O zakupy już zrobione. U nas ogrodnicze jeszcze śpią. Myślę w necie kupić azalie japońskie. A robienia dziurek w brzozach odradzam - można sobie szerszenie sprowadzić do ogrodu. Kilka lat temu została uszkodzona kora na jednej z brzóz i się zaczęło. Pojawiły się szerszenie i musiałem wyciąć drzewo. Nie było na nich siły a owady zagrażały przechodniom i nam.

Mądrego to ja się zawsze słucham zatem dziurek nie będę robić.
Jedne zakupy są, na kolejne czekam, kolejne w planie, zimą sobie przemyślałam ciut, co mi potrzeba.
Poczekaj z azaliami, lepiej na żywo kupić, tymi w necie się sparzyłam. Pozdrawki Zbysiu