Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Monia81 13:08, 31 lip 2017

Pomidorki mają to do siebie, że nie lubią mieć za dużo wody, a tym bardziej po liściach nie lubią być pryskane, moje pomidorki podlewam raz na trzy tygodnie wodą z mlekiem i nic się ich nie chyta, no i może raz zapodałam im gnojówkę z pokrzywy, a tak żadnych nawozów nie daję
SlonecznyOgrod 13:16, 31 lip 2017

Milka napisał(a)

U siebie widzę, że chciałam szpaler i teraz mimo odległości, duszą się hortensje, ale jeśli masz posadzone zgodnie z doradzaniem, to ok. Wiesz, czasami fotka nie pokazuje stanu faktycznego
U nas dobre ceny, stacjonarnie kupione.
Zmieniłam plan i poszły w nogi głogownika Red Robin

tu już mam molinie z daliami i perovską i innymi trawami
nawet mieczyk abisyński wylazł
ciekawe czy zdąży zakwitnąć
kwitnące molinie

i na innej molinie
lubię ich kwiatostan

Myslę, że będzie ok, bo to tylko rząd hortensji a nie jedna obok drugiej w koło czy w kwadracie. Mają miejsce do przodu sie przewiesić i do tyłu tez mnóstwo miejsca. Rabata nasłoneczniona bardzo.
Zdjęcia specjalnie tak robię , żeby nie było widać przerw. Jolka tak robi i mi się to bardzo podoba. Ale dziewczyny mają gęściej, Ana ma co 70cm 5 i 7szt i ładnie gęsto wygląda , jedno w drugie wchodzi i wychodzi gęsty szpaler.

U mnie molinie 25zł w dużych doniczkach 3litrowych
Piękna trawka z tej molinii

Ircia , Ty masz doświadczenie, bo masz dużo rodków doradź mi funkie chciałam posadzić przed nowymi rodkami(1-1,50 max wys) i ile bym musiała się odsunąć? Może odsunąć się do przodu i dać je naprzemiennie?

Głogownika nie znam, pierwsze słyszęAle runianki też nie znałam a tu taka popularna
Milka 13:17, 31 lip 2017

Pomidorki mają to do siebie, że nie lubią mieć za dużo wody, a tym bardziej po liściach nie lubią być pryskane, moje pomidorki podlewam raz na trzy tygodnie wodą z mlekiem i nic się ich nie chyta, no i może raz zapodałam im gnojówkę z pokrzywy, a tak żadnych nawozów nie daję
_******************

O dzięki za info po liściach nie leję, ale były ulewy u nas, one na tych ulewach stały, a potem słońce wściekłe, macam palcem zanim podleję
Milka 13:30, 31 lip 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)

Myslę, że będzie ok, bo to tylko rząd hortensji a nie jedna obok drugiej w koło czy w kwadracie. Mają miejsce do przodu sie przewiesić i do tyłu tez mnóstwo miejsca. Rabata nasłoneczniona bardzo.
Zdjęcia specjalnie tak robię , żeby nie było widać przerw. Jolka tak robi i mi się to bardzo podoba. Ale dziewczyny mają gęściej, Ana ma co 70cm 5 i 7szt i ładnie gęsto wygląda , jedno w drugie wchodzi i wychodzi gęsty szpaler.

U mnie molinie 25zł w dużych doniczkach 3litrowych
Piękna trawka z tej molinii

Ircia , Ty masz doświadczenie, bo masz dużo rodków doradź mi funkie chciałam posadzić przed nowymi rodkami(1-1,50 max wys) i ile bym musiała się odsunąć? Może odsunąć się do przodu i dać je naprzemiennie?

Głogownika nie znam, pierwsze słyszęAle runianki też nie znałam a tu taka popularna

Zawsze można potem zmienić, przenikanie jednak jest fajne. Tak mam z hortkami i rodkami, nie pomyślałam o wielkości. Tu w kole mam raptem 8 limek, ale są ogromne, około 3m wysokości, to wielka rabata, ale wleźć tam się nie da teraz, tylko wiosną. Ale za to jakie wrażenie robi ten tłok
To drogo, moje w 3l po 8zł, tak jak pisałam.
Głogowniki nie z naszej strefy, ale u mnie już 5 lat zimują, sa zimozielone, nowe liście mają kolor malinowy.
Hosty posadź 1m od rodka, bo będziesz wykopywac, jak ja, miałam tulipany i hosty i trawy, a teraz nic, tak urosły.
2012- początki zmian w ogrodzie, właściwie tworzenie go

2013
widać koło buksowe i w nich limki własnie i róże

miałam też głogowniki na pniu, straciłam je

i rodki 2017
w lesie pod murem mam rodki, hortki i hosty, niestety hosty muszę już do przodu przenosić, więc dawaj nawet 1,5m.

Mirka 13:40, 31 lip 2017

Irenko to wysyłka po niedzieli bo dopiero w weekend jestem na działce.Na wymiankę poproszę parę nasionek molini jak dojrzeją eśli można
olga80 13:41, 31 lip 2017

Milka napisał(a)
a tu rzeczony żywopłot
po ciemku wczoraj prawie, nie dość, że upał, to te cholerne komary, masakra
ale jak wycięte od razu ładniej

Irenko zainspirowałaś mnie tym piękni wyglądają hortki w żywopłocie
Milka 13:47, 31 lip 2017

Tereniu cieszy mnie to tam jeszcze mam 5 róż Chopin, nie przycięte, nie mam jak wejść, 2 miłorzęby drzewa i azalia wielkokwiatowa, no i irysy, na wiosnę je przeniosę, a rzeźby mojej- Amora zupełnie nie widać
Milka 13:47, 31 lip 2017

Mirka napisał(a)
Irenko to wysyłka po niedzieli bo dopiero w weekend jestem na działce.Na wymiankę poproszę parę nasionek molini jak dojrzeją eśli można

Dobrze Miruś
Kiedy się z molinii zbiera? Oczywiście chętnie dam
Milka 13:48, 31 lip 2017

Kasya
Żółte też mam,oba kolory od Bogdzi

yolka
Dzięki
Ten carex szerokolistny jest nie do zniszczenia, mogę wysłać Tobie
Na jesień często go już ścinam, wiosna rusza błyskawicznie. Kwitnie niepozornie, ale jest fajny, jako wypełniacz.
Warunki glebowe mam super, czarnoziem...ale też pełno syfu i gruzu, zakopanego po poprzednikach

Anabell
Haniu, urosło za 5 lat mi to, najwięcej w tym czasie ryłam i sadziłam, zmieniałam, nadal zmiany będą, bo niektóre pomysły nie trafione, to co w wyobraźni, w realu niekoniecznie się sprawdza.
3 zawilce mam ogromne i śliczne, idą kolejne do Basi.

to w tym roku od Basi sadzone
zakwitnie, na razie niziutkie
mam kilka i będę do lasu przenosić, bo pożrą inne rośliny

a tu z kolei po roku, w poprzednim niziutka, w tym gigant, cała w pąkach

a tu na rabacie bukowej
około 1,5m po ulewach kwiatostany się położyły

liriope od Magnolii

Milka 13:51, 31 lip 2017

pestka56 napisał(a)
Znowu wsiąkłam po kokardę.

Przepięknie, szczególnie, że trawy masz śliczne. Też mam, ale u mnie inaczej. Większość ma osąbną rabatę wyłącznie trawiastą i odrobiną czosnków i dosadzonymi w tym roku najzwyklejszymi rudbekiami.

Dzięki za przegląd z podpisami. Dla mnie to bardzo cenna wiedza

To musi ślicznie ta Twoja rabata wyglądać, kiedy się doczekamy wątku i fot?
Co pamiętam, podpisuję