Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Dorota123 14:02, 01 sie 2017

Hortensje uwięzione w opasce z bukszpanów wyglądają zjawiskowo.
W poniedziałek wysłałam marunę.
Milka 15:01, 01 sie 2017

Dzięki Dorotko, to czekam
15:06, 01 sie 2017
widze nowe beni kaze ciekawa jest

pamietasz jak u mnie te hakone nie rosły ...dokupiłam kilka w zeszłym roku z przekory zmieniłam miejscowke podlewam czesto i sa satysfakcjonujace jak dla mnie one musza miec wilgotno moze jeszcze dokupie te odmiany z czerwonymi akcentami sa tez fajne

Milka 15:08, 01 sie 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)
Wszystko rośnie z roku na rok, a przez 5 lat no to juz widać dużą różnicę. Miejsce zupełnie się zmieniło.
Hortki w szpalerze moze by nie miały tak ciasno jak w kole buksowym , bo tam jedna obok drugiej , za i przed.
A przycinasz je ?

Niemal cały ogród się zmienił w ciągu 5 lat, zbyt leniwa jestem na porównania, metamorfozy, ale zmiany szokujące
W kole buksowym nie mają ciasno, to jest bardzo duże koło, około 30m kw. lub ciut więcej.
Oczywiście, że wiosną je tnę, tak należy robić z bukietowymi. Swoje tnę tak na wysokość 60-50cm.
Milka 15:09, 01 sie 2017

eee_taam napisał(a)
widze nowe beni kaze ciekawa jest

pamietasz jak u mnie te hakone nie rosły ...dokupiłam kilka w zeszłym roku z przekory zmieniłam miejscowke podlewam czesto i sa satysfakcjonujace jak dla mnie one musza miec wilgotno moze jeszcze dokupie te odmiany z czerwonymi akcentami sa tez fajne

Kupiłam 3, ze względu na tę czerwień jesienią i one mają niższy, fontannowy pokrój.
Cały czas trąbię na forum, ze jak hakone ma wilgoć, buja, potem jak się zahartuje, to i bez wilgoci daje radę.
Moje buksy zaatakowane wszystkie, tzn kulki pod cerami, koło 40 sztuk, jak nie uratuję hym...5 lat je formowałam.
Milka 15:13, 01 sie 2017

Urszulla napisał(a)
Mnie oszałamia wielkość roślin po 3 i 5 latach jak pisałaś. A z pracą w ogrodzie bywa różnie. Niektóre lata łatwiejsze inne nie. Trzeba nauczyć się czasem nie przejmować. Roślinki sobie radzą doskonale. Pamiętam ten rok 2012 jak wszystko sadziłaś

Ula, co rok coś sadziłam, w 2012 rodki na głównej rodkowej, za rok wkoło całego muru rodki i azalie, potem z 200 cisów itd
Teraz niewiele kupuję, ot 3 nowe hakonki dla testu mam, no i muszę 3 cisy uzupełnić w żywopłocie za domem, bo wypadły, o ile nie więcej, 2 miesiące tam nie zajrzałam, z powodu czasu.
Lubię mieć zadbany ogród, niestety rok mam, jaki mam, 2 poprzednie lata też miałam ciężkie, więc robię ile dam radę. Na razie sobie żyje, jak mnie zmęczy, znudzi, zniechęci, sprzedam wsio i po kłopocie
Milka 15:16, 01 sie 2017

Rosa napisał(a)

Ciekawe kiedy Beni zacznie się przebarwiać na bordowo, też mam na nią chcicę .
Dzięki Irenko za zdjęcia trzcinników, moje teraz też podobnie wyglądają. Tylko dlaczego nazywają się krótkowłose?

Sylwia - piękne ujęcia ogrodu Irenki.

P.S. Miałam okazję wpaść do Ogrodu Botanicznego w Powsinie. Liczyłam na ładne kolekcje różnych roślin. Jestem rozczarowana, nawet zdjęć nie zrobiłam, bo wstyd byłoby je wstawić. O chwastach i zasuszonych roślinach nie chcę wspominać, serce krwawiło .

Też zastanawiałam się, czemu taka nazwa, ja kupiłam, jako trzcinnik pośredni
To żal, że zapuścili ogród, toż to żywy twór, smutne to.
Z powodu koloru i ciut innego pokroju kępy kupiłam Beni, zobaczymy, jak się u mnie sprawdzi.
Ale w necie to trawy mizeroty sprzedają, normalnie wstyd
Milka 15:18, 01 sie 2017

ryska napisał(a)
Irenko myślę, że niepotrzebnie martwisz się, że żółkną o tej porze listki pomidora koktajlowego z nasionek ode mnie.
W ubiegłym roku z tego co pamiętam (a miałam parę sztuk w donicach wiszących i kilka w gruncie) właśnie Currant Sweet Pea jako pierwszy miał żółte listki. Nie przeszkodziło mu to zupełnie w obfitych plonach.
Mam go w wizytówce, druga strona, drugi post, pierwsze zdjęcie z sierpnia. Liście są nawet brązowe.
Pomidory jednak wrażliwe są na wahanie temperatury, podaż wody, minerałów.
Twój ogród zachwyca o każdej porze roku. Pozdrawiam

Popatrzyłam sobie
To się już nie martwię, bo koralików przybywa sporo, na razie wszystkie moje pomidory zielone, ale jakby jaśniejszy odcień zieleni.
Pomidory wieczorem i rano podlewam, donice są nie za duże, to ziemia schnie błyskawicznie. Tak czy siak, dumna jestem, że w ogóle cos mi się z nimi udało, dzięki i pozdrawiam
polinka 15:23, 01 sie 2017

Irenko, pisałaśu Justyny o chorych buksach. Czy one wcześniej Ci chorowały czy dopiero w tym roku? Będziesz je ratować? W sensie masz jakieś polecane opryski?

Ja chyba pożegnam się na dobre z bukszpanem.
Milka 15:27, 01 sie 2017

Margerytka40 napisał(a)
Nie boisz się podagrycznika na rabatach? Ja pozbyć się go nie mogę,panoszy się strasznie. A może masz sposób by go ograniczyć.

Mam go w jednym miejscu pod jałowcem, na razie nie ma z nim problemu. Potem dałam pod berberys, żeby gołą ziemię zakrył i rozjaśnił miejsce i pies mi wykopał, a tak już ładnie było