Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Milka 15:35, 01 sie 2017

polinka napisał(a)
Irenko, pisałaśu Justyny o chorych buksach. Czy one wcześniej Ci chorowały czy dopiero w tym roku? Będziesz je ratować? W sensie masz jakieś polecane opryski?

Ja chyba pożegnam się na dobre z bukszpanem.

Szczerze to nie wiem, bo była u mnie Sylwia z forum i widziała, były idealne i zdrowe, nagle po tych ulewach, dosłownie w 3dni zaczęły byc chore, potem już poleciało błyskawicznie, liście opadają suche, na liściach plamki, zaraz będą łyse; pryskam Signum na zmianę z czymś drugim, na razie bez efektu, dlatego jeśli nic to nie da, wywalę i posadzę laurowiśnie lub cisy; nie chorują mi tylko moje stare odmiany, bo ostatnio cięłam męża żywopłot i ciut tez mi się nie podoba, oprysk profilaktyczny dostaną; stwierdzam że te bukszpany z farmy są do d...y. Sadzonki z moich starych zrobione, rosną bez żadnych problemów,

zobacz, po 1 tygodniu takie mam
jakby umierały
powiem, że dziwne to
raz miałam z nimi problem, jak znad Islandii wiatry syf przyniosły, dosłownie z dnia na dzień, jakby chemią spalone
odratowałam, no i po 3 latach znowu

Milka 15:39, 01 sie 2017

Kindzia napisał(a)
Stożki Ci wychodzą eleganckie!!! Pełna profeska Irciu! Żywopłoty tez niezłe, tyle tego masz, nie da się od linijki. Super wygląda, takie uporządkowane.
Takie upały, ciężko w ogrodzie robić...chyba, że od 5 rano...

Brak mi wprawy jeszcze z cisami, tzn z figurami, no bo na początku z niczego coś stworzyć, trochę trwa.
Uwierz mi, też lubię idealnie zadbane, ale jest, co jest
Dziś wstałam o 4, ugotowałam zupę, porobiłam porządki, po psach posprzątałam, upociłam się jak gupia, a juz po kąpieli byłam, poszłam pranie nastwic, po czym szlag trafił pralkę, pranie zrobione, drzwi się nie chcą otworzyć, skiśnie mi
Chyba nową mus kupić.
A potem już do pracy i tyle z robót ogrodowych, no nie jeszcze zdążyłam ciut chwastów zebrać i jedną różę ściąć czy 2
Milka 15:44, 01 sie 2017

danuta_szwajcer napisał(a)
Hortki w żywopłocie bardzo elegancko wyglądają. Czytam o przemyśleniach, no mój M to samo mi ostatnio mówi, że nie ogarniam tego i za dużo sadze, U Was to chociaż wzajemnie pracujecie w ogrodzie a ja sama walczę. Rodki u siebie już sadze tylko solo, szpaler, w grupach i nic pomiędzy bo robi się bajzel no i potem ani wejsc nie idzie bo takie miejsca też mam u siebie. No i jeszcze te warunki pogodowe swoje robią, u mnie jak popatrze na zdjęcia rok czy dwa lata temu to tyle strat, najbardziej w różach. Super poprzycinałas i też robi się elegancko i klimatycznie. Trawy masz cudne

Owszem Danusiu, do czasu jak buksy nie chorują
I uważam, że jednak dziś sporo rzeczy inaczej bym zrobiła, ale już mi się nie chce
Masz bardzo trudno, w ub.r. byłam długo sama, więc wszystko było na mojej głowie i było ciężko.
Na pogodę i plagi nie mamy wpływu, ale chyba więcej traw zaproszę, mniej z nimi pracy, tak naprawdę raz w roku. Kultową rośliną jest dla mnie laurowiśnia, nr 1, żadnej pracy, żadnej i zdrowe jak byk i moje głogowniki.
Na pierwszej wyspie mam już takie postarzałe rośliny coś niby jałowce, nie jałowce, sypią się, też je chyba wytniemy. No i coś zaatakowało tulipanowca, mąż ratował, zobaczymy czy przeżyje.
Ot uroki ogrodwnictwa
15:52, 01 sie 2017
czarna rozpacz ech te plagi
polinka 15:59, 01 sie 2017

Smutny widok
To u mnie ta sama choroba...w tamtym roku miałam na jednej kostce w jednym, małym miejscu. W tym roku cała kostka zaatakowana i przeszło na drugą. Jednek nie będę się bawić a ratowanie, już w tamtym roku myślałam o zamianie na cisa a intensywnosć rozprzestrzeniania się tej zarazy tylko przyspieszy moje działania.

Pozdrawiam Irenko!
Basilikum 16:28, 01 sie 2017

ojej ale strasznie to wyglada buuu szkoda tych bukszpanow
danuta_szwajcer 16:29, 01 sie 2017

Strasznie żal tych bukszpanów, bo tyle ich masz a czytałas na temat Ćmy bukszpanowej jest przybyszem ze wschodniej Azji i prawdopodobnie została do Europy przywleczona z importowanymi roślinami?? Musze sprawdzic mojego tulipanowca a co z nim się dzieje? Teraz to przez ten upał będzie popalone, w słoncu miałam dzisiaj 54C( Jeszcze straszĄ trąbami i innymi kataklizmami echh.
yolka 16:53, 01 sie 2017

Buksików żal, jak znosisz upały? ja padam, mogłabym siedzieć bez przerwy w pracy (mamy klimatyzację)
anabuko1 17:17, 01 sie 2017

Piękne te twoje trawy.
Czuję się zakompleksiona ogrodowo, bo ja tych trawek prawie nie ma.
Tylko kilka mam ich.
oliwka 17:54, 01 sie 2017

Milka napisał(a)

Część Kasiu, fajnie że jesteś i na dodatek wypoczęta i ogarnięta
Super, że balkon tętni życiem
Mogę wiosną dać Tobie patyki tej hortensji i ukorzenisz sobie
Wiesz co sobie pomyślałam, że jeśli nie zakwitła, to może to ogrodowa jakaś, zatem za rok zakwitnie, musiałabym jeszcze raz liściom się przyjrzeć.
Jak Twoje jarzmianki, moje kwitną, ale giną w stipach, na jesień je przeniosę, chyba że uda się, to wcześniej.

Hej Irenko, moje ogrodowe są sztywniejsze, ta od ciebie jest bardziej wiotka. Nie przejmuj się, cieszę się, że rośnie i robi za tło

Moje jarzmianki przekwitły na poczatku lipca, teraz zasuszone skryły się w stipie. Wcześniej wyglądały identycznie jak twoje. Nie zakwitła mi ta jasniejsza odmiana, w ogóle gdzies zaginęła w gąszczu roślin.

gratuluję bukszpanowego płotku - wyszedł świetnie