Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

kasiek 20:01, 28 paź 2017

Pięknie u Ciebie Fajnie że jesteś A judaszowiec ma pąki zawiązane? U mnie tulipanowiec przerósł dom, na wiosnę biorę ekipe alpinistów i będę ograniczać niektóre wielkoludy...
an_tre 20:06, 28 paź 2017

Milka napisał(a)

na groby kupiłam takie chryzantemy, w realu taki ciekawy kolor

Wczoraj dokonałam identycznego zakupu na groby, zachwyciło mnie ułożenie płatków i zielonkawy środek, biel jest zawsze piękna
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
ElzbietaFranka 21:51, 28 paź 2017

Zagladałam, popatrzylam - tez masz duzo listowia na ziemi.
U nas wieje, ze liscie wszedzie i od wszystkich dookola. Nie mam topoli a lisci pelno.
A jutro ma wiac jeszcze bardziej, wody znowu duzo.

Pozdrawiam
Milka 06:59, 29 paź 2017

dana1s napisał(a)
Irciu witam serdecznie!
Uwielbiam Twoje spojrzenie na naturę, Twoje zdjęcia powoduję że czuję jakbym chodziła po Twoim ogrodzie. To wielka sztuka
Moje suchodrzewy kwitły i owocowały po 4 latach, niestety zostały na starym miejscu. Mam tylko malutkie sadzonki, na nie przyjdzie mi poczekać...

Danusiu witaj
Dzięki za tyle ciepłych słów
Czyli z suchodrzewami, jak u mnie. W nowym ogrodzie szybko urosną, czas tak zasuwa, że szok. Pozdrawiam

molinie fajny pomarańcz dostały, młode są
Milka 07:26, 29 paź 2017

yolka napisał(a)
Miłorzęby masz śliczne, żółte jak kurczaczki, u mnie też niektóre hortensje zaczynają

Jolu, takie są a z Marikena liście spadły nie wiem kiedy i nawet nie wiem czy był żółty

ładnie wybarwia się Indygowiec
dziś tak wieje, tuje w poziomie mi kładzie, pewnie ogród w liściach na nowo usłany

Milka 07:28, 29 paź 2017

hanka_andrus napisał(a)
Irenko, nerka niech się w cieple trzyma. Na pas pod kurtkę zawiąż wełniany szalik, a jeszcze lepiej długi ocieplacz.

Magnoliowe ziarenka cudne, póki nie ma mrozu, zawiąż na nie nylonową skarpetkę, żeby Tobie nie uciekły z wiatrem.

Wspominam Ciebie Iruś, za każdą bytnością w ogrodzie, i ciągle o Was myślę jak o miłych siostrachanusia, Ania, Basia, Violetka, druga Basia, Halinka, Izabelka, Jola, i jeszcze więcej, to tak na szybko, i muszę przyznać, że nawet jak w nim sama jestem to Waszą obecność czuję.

Dziękuję Wam, kochane!

Haniu, trzymam ciepło. Zimnica, wieje, fruwa mi wszystko na ogrodzie.
Z magnolią tak zrobię.
Fajnie, że ogród to od razu wspomnienie o wszystkich, też tak mam buziaki.
Śliczny, płonący berberys
Milka 07:42, 29 paź 2017

Basilikum napisał(a)
Irenko ale Ci pieknie jesien ogrod pomalowala
za suchodrzewem musze sie rozgladnac ajk Bede w Twoich sklepach mam nadzieje, ze do tej pory nie zapomne.
Magnolce pomoz, jak zakopiesz koraliki to mysle ze wieksza szansa, ze cos z nich wyrosnie.

Jak zapomnisz, to może przypomnę, o ile ja nie zapomnę
Będę go ciąć wiosną, to patyki ukorzenię, tak samo laurowiśnie, one mi się super ukorzeniają. Fajnie byłoby z nasion mieć kolejne magnolie, zwłaszcza, że one kolumnowe i nie zajmują dużo miejsca, a kwiaty na nich ogromne.

ambrowiec też kolumnowy, w tym roku wybarwienie nijakie, tylko ciut żółtego

Milka 07:47, 29 paź 2017

hanka_andrus napisał(a)
Oto co wyczytałam na stronnie muratordom:
"Przede wszystkim nasiona magnolii należy zrywać dopiero wtedy, gdy przypominające szyszki owoce zaczynają pękać.
Nasiona otoczone są najczęściej czerwonymi lub brązowymi, twardymi osnówkami. Takie nasiona przez kilka dni powinniśmy moczyć w letniej wodzie. Gdy osnówki zaczną odchodzić od łupin, trzeba usunąć je szczotką lub włożyć do woreczka z szorstkiego płótna i trzeć nasiona tkaniną.
Oczyszczone z osnówek nasiona magnolii należy opłukać, włożyć do skrzynki wypełnionej mieszaniną wilgotnego piasku i torfu, po czym dokładnie wymieszać. Następnie na 3-4 miesiące trzeba ustawić je w piwnicy w temperaturze około 5°C, aby dojrzały (zarodek w nasionach zebranych prosto z drzewa nie jest jeszcze w pełni ukształtowany).
Jeśli nie mamy piwnicy, nasiona magnolii możemy włożyć do plastikowych torebek i umieścić w lodówce, ale musimy wtedy pamiętać, aby raz na tydzień otwierać torebki i w ten sposób dostarczać dojrzewającym nasionom magnolii świeżego powietrza (zabieg przetrzymywania nasion w wilgotnym i przewiewnym środowisku o temperaturze 1-10°C, powodujący przerwanie stanu spoczynku zarodka, nazywamy stratyfikacją).
Wiosną nasiona siejemy w inspekcie lub do gruntu. Powinny wzejść po 4-6 tygodniach.
Młode rośliny przykrywamy na zimę liśćmi lub świerkowymi gałęziami. Nasiona, które zostały posiane do gruntu bez wcześniejszego przygotowania i nie wzeszły, mogą wykiełkować w następnym roku, gdyż leżąc przez zimę w ziemi, przejdą potrzebny im do rozwoju okres chłodu."

Dzięki za instrukcję. Żmudny proces, teraz wiadomo, dlaczego magnolie nie są tanie.
Milka 07:51, 29 paź 2017

zbigniew_gazda napisał(a)
Irenko to u Ciebie piękna jesień - z liśćmi. U nas drzewa prawie puste (silne wiatry wywiały). A chryzantemę taką mam - a przynajmniej bardzo podobną zimującą w gruncie
jej nazwa to Margo.

U mnie dziś wieje, pewnie też łyso się zrobi, na całe szczęście jest dużo zimozielonych roslin.
Jeśli masz zimującą, to fantastycznie, bo piękna. Ja mam od Hanusi zimującą ślicznotkępozdrawiam Zbysiu
Milka 08:09, 29 paź 2017

effka napisał(a)
Ale cudowne migawki z jesiennego ogrodu Tak kolorowo, gęsto i soczyście!
Czytam, że do Kwiatonu jeździsz? Którego, na Opolską czy Leśnica? Bo ja obok tego leśnickiego mieszkam jestem w nim co drugi dzień
Pozdrawiam

Ewo dziękuję, ja na Opolską, mam 5 minut, stale u nich coś kupuję. Ostatnio oddałam do reklamacji( u nich nożyce do bukszpanów firmy F.), bo mimo gwarancji na 25 lat, rozwaliły się po roku, a nawet nie cięłam wszystkich buksów. Firma jednak porządna, wymienili mi na nowe, a tanie nie są.
Pozdrawiam