Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę... » Edycja postu

Przerwa na kawę...

Anda 09:03, 15 sie 2019

Ta szczotka bardzo tam pasuje Tzn. drzewko w tym miejscu koniecznie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 09:07, 15 sie 2019

Kasia, też mi to przyszło do głowy ale boję się docelowego takiego widoku

Dwie wielkie kule. Może przesadzam?
Anda 09:10, 15 sie 2019

Z Umbrami byłoby symetrycznie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 09:13, 15 sie 2019

Hmmm... docelowo to faktycznie będą spore pieńki i korony. Ale weź pod uwagę, że inne rośliny też urosną - ta jodła i amanogawa będą wyższe ale i grubsze. Plusem umbry będzie to, że efekt uzyskasz od razu.
Ale napewno lżej będzie z czymś kolumnowym. Druga amanogawa albo ta magnolia to też fajny pomysł.
Raczej nie wsadzałabym chyba innego kulistego.
mrokasia 09:14, 15 sie 2019

A tak btw to ta amanogawa nie jest za blisko jodły?
inka74 09:15, 15 sie 2019

Ewuś, w praktyce coś trzeba będzie tam pokombinować, owszem coś by się przydało tylko co
Dodatkowa zaleta drzewka w tym miejscu to cień na huśtawce po południu

Waham się między magnolią a Amanogawą. Za ciurkadełkiem jest już magnolia ale mała, formowana na niską kulkę i za nią mariken na pniu. Miejsce jest osłonięte.

Amanogawa jest wąska. Trzeba by było wybrać drugą rozgałęzioną dosyć wysoko. Widziałam też szczepione ale te mniej mi się podobały
Anda 09:17, 15 sie 2019

A jaką magnolię byś miała na to miejsce?
Balea 09:22, 15 sie 2019

Mi by bardziej przeszkadzalo to okno balkonowe niz ten klimatyzator, bo czula bym sie troche obserwowana na ogrodku

Jak by ci tu doradzic.

Mognolia Alba Superba jest bardzo ladna, ale na niemieckich stronach podaja, ze bedzie okolo 8m wysokoa i 6m czeroka, wydaje mi sie ze to troche za duzo w to miejsce, czyba ze bedziesz je przycinala.

Nigra tez moze byc za duza.

Umbra i alphens Globe zas nidy nie beda az tak duze, zeby soslonic sie calkowicie od tego okna.

Fastigiaty, sa moim zdaniem za waskie, bo jak ruszysz sie 2 kroki w bok, to znow bedziesz miala wolny widok w to okno.

A moze jakis deren florida? Dorastaja do 4-6m, nie sa za szerokie, ladnie kwitna i na jesien sie pieknie przebarwiaja.

inka74 09:22, 15 sie 2019

mrokasia napisał(a)
A tak btw to ta amanogawa nie jest za blisko jodły?
jodła ma z 7 lat i jest cięta. Amanogawa 4 sezon, gałęzie zaczynają jej się na ok. 130 cm wysokości i ma 40 cm szerokości obecnie. Docelowo ma wypełnić lukę do jodły ale jakoś jej się nie spieszy. Dobrze, że z wysokości ją przegoniła.
inka74 09:30, 15 sie 2019

Anda napisał(a)
A jaką magnolię byś miała na to miejsce?
mam Alba Superba. U nas piszą, że wysokość do 5 m. Jedyny problem to taki, że docelowo trzeba by ją było podformować i rośnie na początku wolno. Z cięciem magnolii nie mam problemu. Tak jak i oczarem. Jak robisz to systematycznie i nie drastycznie to jest bezprobleme. Ale może być taka jak tuhttps://e-clematis.com/pl/p/Magnolia-soulangeana-Alba-Superba/1283" target="_blank" rel="nofollow">- link