Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 09:53, 05 maj 2015

Zachwyca mnie

ane3ka 09:54, 05 maj 2015

ana_art napisał(a)
piszę od zawsze, że nie wykopuję . Chyba że przestają kwitnąć
wiem, że nie miałaś nic złego na myśli, droczę się

Jest to dla mnie duże pocieszenie, bo miałam zamiar dosadzić a nie wykopać.
Zeszłoroczne, które wykopałam są nieco marniejsze jak były pierwotnie.
ana_art 09:59, 05 maj 2015

butterfly napisał(a)
Ana , wczoraj zajrzałam ze trzy razy, dziś też jestem nie pierwszy raz... słów brak. .. nie ogarniam jakwcisnelas te wszystkie cebulki -mogłabyś sprzedawać je do kwiaciarni
szacun
w weekend była moja przyjaciółka i pomimo tego że znała odpowiedź spytała "Anka a można sobie te tulipany zerwać?"
ana_art 10:00, 05 maj 2015

ane3ka napisał(a)

Jest to dla mnie duże pocieszenie, bo miałam zamiar dosadzić a nie wykopać.
Zeszłoroczne, które wykopałam są nieco marniejsze jak były pierwotnie.
oj nie wiem czy pocieszeniem będzie to jak Ci powiem, że z każdym kolejnym będą słabsze....
ana_art 10:01, 05 maj 2015

ane3ka 10:03, 05 maj 2015

Ano, nie zrazisz mnie. Już na pewno nie stwierdzeniem, że będą słabsze. Twoje zdjęcia nie są tegoż potwierdzeniem. Chyba, że to nowe tulipany. Przepraszam, że ja pytam o banalne rzeczy, ale domyślasz się, że przeczytać Twój wątek jest ciężko, a ja z tych co wolą obrazki. I to taaaakie!

Ano, a rozpoznajesz gatunki tulipanów?
ana_art 10:12, 05 maj 2015

Pszczelarnia 10:15, 05 maj 2015

"
Pierwsza myśl z różanką to była właśnie trzmielina. Tym bardziej że kulka bukszpanowa jest nawiązaniem do kulek na dwóch innych rabatach obocznych, a tam jest trzmielina. W plecach są 'stare' róże golden celebration, pilgrim, graham thomas i teraz dosadziłam kolejną pilgrim, ma tam być jeszcze fioletowa rutewka, naparstnice, ostróżki i szałwia."

"Tylko szałwi bym nie dawała do dobra tego wszelakiego. "

Uzasadnienie:

fioletowa rutewka, naparstnice, ostróżki - to są rośliny jednego siedliska, lekkie ocienienie (poza ostróżkami), wilgotność duża, duże wymagania pokarmowe dla ostróżek a szałwia (nawet wzorcowa 'Caradonna') to już inna bajka: przewiewnie, sucho, słonecznie. Ja tak przyrodniczo szatkuję przestrzeń w ogrodzie.
Można komponować i próbować ale raczej w donicach niż na rabatach.

Ponadto wydaje mi się, że już za dużo będzie różnego pokroju kwiatostanu: każdy jest z innej bajki. A wszystkie te rośliny (poza niższą szałwią) są wysokie (naparstnice odmianowe są nieco niższe).
ana_art 10:17, 05 maj 2015

ane3ka napisał(a)
Ano, nie zrazisz mnie. Już na pewno nie stwierdzeniem, że będą słabsze. Twoje zdjęcia nie są tegoż potwierdzeniem. Chyba, że to nowe tulipany. Przepraszam, że ja pytam o banalne rzeczy, ale domyślasz się, że przeczytać Twój wątek jest ciężko, a ja z tych co wolą obrazki. I to taaaakie!

Ano, a rozpoznajesz gatunki tulipanów?
absolutnie nie zniechęcam, piszę prawdę co roku dosadzam nowe cebule do tych "starych". Tulipany szczególnie te wyczesane odmianowo z regóły na drugi rok nie kwitną niestety. Pokazywałam ze dwa dni temu rabatę na której nie dosadzałam nic w porównaniu z rokiem poprzednim. A o jakie gatunki pytasz? większość znam
ana_art 10:19, 05 maj 2015

Pszczelarnia napisał(a)

"
Pierwsza myśl z różanką to była właśnie trzmielina. Tym bardziej że kulka bukszpanowa jest nawiązaniem do kulek na dwóch innych rabatach obocznych, a tam jest trzmielina. W plecach są 'stare' róże golden celebration, pilgrim, graham thomas i teraz dosadziłam kolejną pilgrim, ma tam być jeszcze fioletowa rutewka, naparstnice, ostróżki i szałwia."

"Tylko szałwi bym nie dawała do dobra tego wszelakiego. "

Uzasadnienie:

fioletowa rutewka, naparstnice, ostróżki - to są rośliny jednego siedliska, lekkie ocienienie (poza ostróżkami), wilgotność duża, duże wymagania pokarmowe dla ostróżek a szałwia (nawet wzorcowa 'Caradonna') to już inna bajka: przewiewnie, sucho, słonecznie. Ja tak przyrodniczo szatkuję przestrzeń w ogrodzie.
Można komponować i próbować ale raczej w donicach niż na rabatach.

Ponadto wydaje mi się, że już za dużo będzie różnego pokroju kwiatostanu: każdy jest z innej bajki. A wszystkie te rośliny (poza niższą szałwią) są wysokie (naparstnice odmianowe są nieco niższe).

no widzisz, nie pomyślałam o tym. Dziękuję bardzo za wyjaśnienie