Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 10:18, 06 maj 2016

nie pokazywałam Wam w tym roku chyba jeszcze wiśni

ana_art 10:20, 06 maj 2016

ale żeby nie było tak pięknie to jedna wiśnia mnie zastanawia, wyraźnie odstaje od innych , ma dziwny pokrój korony, pień jest taki jaki był po posadzeniu, chociaż inne są znacznie grubsze, ma mniej liści i mniej kwitnie... Pod domem mam 7 wiśni i ta jedna jest dziwna, zastanawiam się dlaczego... żeby było ciekawiej to pod biurem mamy identyczną sytuacje na 9 drzew 1 jest okropne, wygląda tak jakby się zatrzymało w rozwoju... Jak myslicie mogę to jakoś reklamować?

znalazłam fotkę z kwietnia z pod biura, Teraz gdy drzewa zielone różnica jest ogromna (one były sadzone ze dwa lata wcześniej niż pod domem
ana_art 10:30, 06 maj 2016

m_gocha napisał(a)
Ana, Twój ogród zachwyca nieustannie...
Widzę, że niektóre tulipany są posadzone wśród traw lub innych roślin - czyli gdy przekwiną tulipany te roślinki zakryją ich już nieatrakcyjny wygląd. Ale masz sporo takich miejsc, w których są tylko tulipany. Czy te wybierasz zaraz po przekwitnięciu? Jeżeli tak to czy je wyrzucasz czy dołujesz gdzieś aby nabrały mocy na następny rok?

I jeszcze jedno pytanie jak mogę. Masz śliczne obwódki bukszpanowe. Ja posadziłam jesienią taką obwódkę - jej celem oprócz dekoracyjności było oddzielenie warzywnika od trawnika i innych nasadzeń. Ruszyły niesamowicie i niektóre mają już z 40-50cm. Czy teraz to dobry czas na ich cięcie? Czy boki tniesz równiutko tzn pionowo w dół, czy trochę na kształt trapezu (tak jak żywopłoty - szersze dołem i węższe górą) po to aby słoneczko docierało równomiernie po całości boków?
wykopuje tylko te przy stożkach i wyzócam, niestety te nie powtarzaja kwitnienia i szkoda mojej roboty jesienią. wszystkie inne zostają w ziemi.
Co do bukszpanów, to z cięciem poczekaj aż zdrewnieją im nowe przyrosty
Pszczelarnia 10:31, 06 maj 2016

Ana, Mira z Tarnowa też jeszcze nie sadzi cynii do gruntu. Masz piękne sadzonki, jeszcze je podhartuj.

I wiśnie też takie gęste.

Stosujesz w tym roku biohumusy? Bardzo dużo ich się pojawiło, aż można się pogubić.

ana_art 10:33, 06 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Właśnie odkryłam, ze cebule kupowane stacjonarnie na kiermaszu zamiast Ice Wonder są bordowe pózne......

Ale nie o tym chciałam napisac. Twój ogród to dla mnie polskie Keukenhof . Do tych pieknych tulipanów, nieoczywistych połączeń kolorystycznych dodajesz bukszpany jak brzytwa. Pieknei! Dziekuje Ci za te energetyczne zdjecia. Czekam zawsze na wiosne w Twoim ogrodzie.
a proszę Cię bardzo, nie ukrywam, że ja też zawsze czekam na wiosnę. To dla mnie najpiękniejsza pora roku chyba.
Z tym polskim Keukenhof to leciutko przesadziłaś Mam mały ogród wiec się wydaję ze tych tulipanów jest cała masa, w dużym ogrodzie by znikły
ana_art 10:37, 06 maj 2016

tusiawka napisał(a)
Dobrze, że przypomniałam sobie, że w maju najładniejsze widoki u Ciebie.

Angelique miałam ładne tylko dwa lata temu, w zeszłym roku podmienione, a w tym chorują i jeszcze nie kwitną.
Na przedpłociu chyba mieszankę sadziłaś prawda?
Ja moją zostawiłam za oczkiem i też w tym roku marnie kwitnie, trzeba ją jednak co
roku wymieniać.

nie sadzę mieszanek zawsze wybieram konkretne odmiany i je łącze, np dwa-trzy różne koszyczki i w nich konkretne kolory i tak sobie sadzę naprzemiennie żeby stworzyć powtarzalną łączkę. Jeśli dostawca nie pomyli odmian wówczas mam pewność że będzie ta łączka powtarzalna inaczej jest gdy chce stworzyć plamy koloru wówczas nie w danej 'kwaterze' sadze jeden rodzaj, przechodzę do drugiej 'kwatery' i sadze kolejny.
Nie wiem dlaczego najwięcej pomyłek jest właśnie w Angelique...
ana_art 10:38, 06 maj 2016

ren133 napisał(a)

Ana
Uwielbiam to miejsce u Ciebie No mistrzostwo świata po prostu
A to połączenie pomarańczu z różem też niczego sobie Ciekawe

Jak tulipany przekwitną to co urwać im łebki a łodygę zostawić? Sorry za głupie pytanie ale no nie wiem

A nigrę już ciąć?

Reniu jeszcze nie wszystkkie tulipany przy stożkach zakwitły, angelique jest jeszcze w pąkach no i czarne papuzie też mizerne z kwitnieniem...
tuliapnom trzeba urwać/obciąć główki, żeby nasion nie zawiązay, reszte zostawić.
Nigry jeszcze ne tnę, u mnie dopiero co przekwitła , zawsze tnę na przełomie maja i czerwca chyba
ana_art 10:44, 06 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Ana, Mira z Tarnowa też jeszcze nie sadzi cynii do gruntu. Masz piękne sadzonki, jeszcze je podhartuj.

I wiśnie też takie gęste.

Stosujesz w tym roku biohumusy? Bardzo dużo ich się pojawiło, aż można się pogubić.

Ewciu zrobię tak jak mówisz, to mój pierwszy raz to się tak śpieszę
ale jak to mówią co nagle to po diable

Wiśnie ładniutkie są oprócz tej jednej pod domem która mnie martwi na równi z tą pod biurem....

Biohumus używałam jak zawsze, ten sam co zwykle. Ja mam słabą ziemie więc musze ją wspomagać. Wylałam w tym roku ogromny kanister.
Luki 11:04, 06 maj 2016

Ja się na drzewach nie znam, ale wiśnia może ma przyspaną za mocno szyjkę korzeniową, ale coś ją żre, ale wtedy to raczej wszystkie miałyby jakieś objawy, a nie tylko jedna.
Tulipanami nie da się u Ciebie rozczarować, cudny pokaz, ale widzę u siebie, że niestety już bliżej końca.
ana_art 11:11, 06 maj 2016

Luki napisał(a)
Ja się na drzewach nie znam, ale wiśnia może ma przyspaną za mocno szyjkę korzeniową, ale coś ją żre, ale wtedy to raczej wszystkie miałyby jakieś objawy, a nie tylko jedna.
Tulipanami nie da się u Ciebie rozczarować, cudny pokaz, ale widzę u siebie, że niestety już bliżej końca.
nooo wlaśnie mnie trapią, o ile ta przy domu od początku miała taką 'poczochraną' korone to ewidentnie coś jej dolega... ta przy biurze wypuszcza bardzo dużo liści na pniu, tzn takie niby gałązeczki. Wszystkie sadzone na tej samej głębokości więc nie sądze by to był problem za głębokiego posadzenia. No i zarówno w domu jak i w biurze jedna sztuka jest 'inna'