Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

violinek 20:22, 05 maj 2016

Szalenstwo , ktore uwielbiam podgladac
ewa004 21:10, 05 maj 2016

Aniu czy tylko w miejscach słonecznych masz tulipany czy w zacienionych też?
Bogdzia 21:16, 05 maj 2016

Ana Twój ogród to dla mnie zagadka. Nie dlatego ze piękny , wszak Ty artystka plastyczka jestes ale że tyle roslin w nim mieścisz , nigdy tego nie pojmę.
ana_art 21:26, 05 maj 2016

ewa004 napisał(a)
Aniu czy tylko w miejscach słonecznych masz tulipany czy w zacienionych też?
Ewciu, jedyne zacienione miejsce u mnie to pod brzozami, trochę cienia rzucają domki na placu zabaw i tam tulipany ciut później rozkwitają. A reszta ma słońce większość dnia
ana_art 21:33, 05 maj 2016

Bogdzia napisał(a)
Ana Twój ogród to dla mnie zagadka. Nie dlatego ze piękny , wszak Ty artystka plastyczka jestes ale że tyle roslin w nim mieścisz , nigdy tego nie pojmę.
Bożenko nie aż tak dużo, chętnie upchnęłabym więcej ale już się nie da...
m_gocha 22:08, 05 maj 2016

Ana, Twój ogród zachwyca nieustannie...
Widzę, że niektóre tulipany są posadzone wśród traw lub innych roślin - czyli gdy przekwiną tulipany te roślinki zakryją ich już nieatrakcyjny wygląd. Ale masz sporo takich miejsc, w których są tylko tulipany. Czy te wybierasz zaraz po przekwitnięciu? Jeżeli tak to czy je wyrzucasz czy dołujesz gdzieś aby nabrały mocy na następny rok?

I jeszcze jedno pytanie jak mogę. Masz śliczne obwódki bukszpanowe. Ja posadziłam jesienią taką obwódkę - jej celem oprócz dekoracyjności było oddzielenie warzywnika od trawnika i innych nasadzeń. Ruszyły niesamowicie i niektóre mają już z 40-50cm. Czy teraz to dobry czas na ich cięcie? Czy boki tniesz równiutko tzn pionowo w dół, czy trochę na kształt trapezu (tak jak żywopłoty - szersze dołem i węższe górą) po to aby słoneczko docierało równomiernie po całości boków?
Madzenka 22:31, 05 maj 2016

ana_art napisał(a)
w benexie, to już druga ich pomyłka, dwa lata temu wszystkie angelique miałam takie zamienione, w tym roku widać, że część jest pomieszana... Pisałaś, że stacjonarnie takie pomyłki nie powinny się zdarzyć... nie wiem ale według mnie to nie ma znaczenia. Tymbardziej że większość cebul sprzedawanych u nas w ogrodnczych jesienią jest w kartonach logowanych benexem....
zatem muszę Cię uspokoic Twoje Angelique nie znikły, one są zamienione

Właśnie odkryłam, ze cebule kupowane stacjonarnie na kiermaszu zamiast Ice Wonder są bordowe pózne......

Ale nie o tym chciałam napisac. Twój ogród to dla mnie polskie Keukenhof . Do tych pieknych tulipanów, nieoczywistych połączeń kolorystycznych dodajesz bukszpany jak brzytwa. Pieknei! Dziekuje Ci za te energetyczne zdjecia. Czekam zawsze na wiosne w Twoim ogrodzie.
tusiawka 22:36, 05 maj 2016

Dobrze, że przypomniałam sobie, że w maju najładniejsze widoki u Ciebie.

Angelique miałam ładne tylko dwa lata temu, w zeszłym roku podmienione, a w tym chorują i jeszcze nie kwitną.
Na przedpłociu chyba mieszankę sadziłaś prawda?
Ja moją zostawiłam za oczkiem i też w tym roku marnie kwitnie, trzeba ją jednak co roku wymieniać.
zolka 22:51, 05 maj 2016

Nie będę oryginalna...PRZEPIĘKNIE !!!!
ren133 23:25, 05 maj 2016

ana_art napisał(a)

Ana
Uwielbiam to miejsce u Ciebie No mistrzostwo świata po prostu
A to połączenie pomarańczu z różem też niczego sobie Ciekawe

Jak tulipany przekwitną to co urwać im łebki a łodygę zostawić? Sorry za głupie pytanie ale no nie wiem

A nigrę już ciąć?