Ana Twój ogród to dla mnie zagadka. Nie dlatego ze piękny , wszak Ty artystka plastyczka jestes ale że tyle roslin w nim mieścisz , nigdy tego nie pojmę.
Ewciu, jedyne zacienione miejsce u mnie to pod brzozami, trochę cienia rzucają domki na placu zabaw i tam tulipany ciut później rozkwitają. A reszta ma słońce większość dnia
Ana, Twój ogród zachwyca nieustannie...
Widzę, że niektóre tulipany są posadzone wśród traw lub innych roślin - czyli gdy przekwiną tulipany te roślinki zakryją ich już nieatrakcyjny wygląd. Ale masz sporo takich miejsc, w których są tylko tulipany. Czy te wybierasz zaraz po przekwitnięciu? Jeżeli tak to czy je wyrzucasz czy dołujesz gdzieś aby nabrały mocy na następny rok?
I jeszcze jedno pytanie jak mogę. Masz śliczne obwódki bukszpanowe. Ja posadziłam jesienią taką obwódkę - jej celem oprócz dekoracyjności było oddzielenie warzywnika od trawnika i innych nasadzeń. Ruszyły niesamowicie i niektóre mają już z 40-50cm. Czy teraz to dobry czas na ich cięcie? Czy boki tniesz równiutko tzn pionowo w dół, czy trochę na kształt trapezu (tak jak żywopłoty - szersze dołem i węższe górą) po to aby słoneczko docierało równomiernie po całości boków?
Właśnie odkryłam, ze cebule kupowane stacjonarnie na kiermaszu zamiast Ice Wonder są bordowe pózne......
Ale nie o tym chciałam napisac. Twój ogród to dla mnie polskie Keukenhof . Do tych pieknych tulipanów, nieoczywistych połączeń kolorystycznych dodajesz bukszpany jak brzytwa. Pieknei! Dziekuje Ci za te energetyczne zdjecia. Czekam zawsze na wiosne w Twoim ogrodzie.
Dobrze, że przypomniałam sobie, że w maju najładniejsze widoki u Ciebie.
Angelique miałam ładne tylko dwa lata temu, w zeszłym roku podmienione, a w tym chorują i jeszcze nie kwitną.
Na przedpłociu chyba mieszankę sadziłaś prawda?
Ja moją zostawiłam za oczkiem i też w tym roku marnie kwitnie, trzeba ją jednak co roku wymieniać.