Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 06:29, 16 maj 2013

hiiiiii to gdzie ja teraz wsadze te trawy... kupiłam 5szt z myślą o tym miejscu...
Madzenka 06:41, 16 maj 2013

Aż się boję co się będzie jesienią działo u ciebie ....
Turzyce za Danusią powtarzam, za ciemno.... Muszą mieć jasne tło lub żadnego, czyli, że tylko je widać. Przymierz pomiędzy kulkami bukszpanowymi
ana_art 09:02, 16 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)
Aż się boję co się będzie jesienią działo u ciebie ....
Turzyce za Danusią powtarzam, za ciemno.... Muszą mieć jasne tło lub żadnego, czyli, że tylko je widać. Przymierz pomiędzy kulkami bukszpanowymi

Ty sie nie bojaj, nie będzie aż tak źle trawnik oszczędze więc zawiele miejsca na utykanie mi nie zostało
Kulki bukszpanowe (o zgrozo!) póki co mam tylko w jednym miejscu... i tam nie mogę gęścić bo by mnie facet od szamba ukatrupił... i tak klnie na mnie jak przyjeżdża i musi robić dziwne wygibasy by rośliny omijać na drodze szambowóz-szambo
jedyne miejsce jakie mi przychodzi do głowy to ten placyk żwirowy (?) tam miało być ciurkadełko kula, po prawej wsadzę bukszpanowe kulki
ASUULEK 09:36, 16 maj 2013

Aniu piękne łąki tulipanów! Piszesz, że przekwitniętym pourywałaś łebki. Ja dopiero zaczynam przygodę z ogrodem i może moje pytanie będzie śmieszne i dziecinne, ale proszę napisz czy czekasz aż zaschną czy takie zielone jeszcze takie mięsiste? Czy urywasz je z kawałkiem łodyżki? Ja próbowałam i tak jakoś ciężko się to łamie.
Proszę też napisz co z łodygami i liśćmi. Czeka się aż uschną czy się je ścina? Jak długo mają tak sterczeć?
ana_art 09:53, 16 maj 2013

Asiulka Twoje pytanie wcale nie jest śmieszne!!! w ubiegłym roku nałam przygodę tulipanową i myślałam ze trzeba czekać aż one same zeschną i tak czekałam, aż Sebek po fotkach mnie uświadomił, że tulipanom trzeba oberwać łepek po przekiwtnięci z kawałkiem tej łodyżki, żeby nie wytworzyły nasion bo to osłabia cebulkę na przyszły rok, potem niestety trzeba czekać aż liście zaschną, nie jest to mily widok więc najlepiej sadzic tulipany tak by później coś je zasloniło, np trawy, obwódki itp Później zrobię jakąś fotkę. AAA i wyczytałam żeby obrywać nie obcinać bo przy obcinaniu sa równe krawędzie i moze dochodzic do jakiś chorób grzybowych
ASUULEK 13:03, 16 maj 2013

Aniu dziękuję za odpowiedź - już rozumiem. Dziś obrywam wszystkim przekwitniętym.
A jak liście zaschną to potem te zaschnięte ścinamy czy zostawiamy aż je śnieg przykryje?
W ogóle Aniu podziwiam Cię nieustannie. Jak ty sobie z tym wszystkim poradziłaś w tak szybkim czasie, praca, czwórka dzieci, dom i taki piękny ogród stworzyłaś ..... marzenie ..... Jak Ty to robisz?
Kiedy? Ja przy dwójce jak idę do ogrodu to nie mam czasu na ogarnięcie domu, a jak chcę coś podgonić w domu to zapuszczam ogród i tak w kółko
Pozdrawiam Cię serdecznie i rób fotki, rób bo mogę je oglądać całymi godzinami. Tak masz pięknie!
Milka 13:05, 16 maj 2013

ana_art napisał(a)
Asiulka Twoje pytanie wcale nie jest śmieszne!!! w ubiegłym roku nałam przygodę tulipanową i myślałam ze trzeba czekać aż one same zeschną i tak czekałam, aż Sebek po fotkach mnie uświadomił, że tulipanom trzeba oberwać łepek po przekiwtnięci z kawałkiem tej łodyżki, żeby nie wytworzyły nasion bo to osłabia cebulkę na przyszły rok, potem niestety trzeba czekać aż liście zaschną, nie jest to mily widok więc najlepiej sadzic tulipany tak by później coś je zasloniło, np trawy, obwódki itp Później zrobię jakąś fotkę. AAA i wyczytałam żeby obrywać nie obcinać bo przy obcinaniu sa równe krawędzie i moze dochodzic do jakiś chorób grzybowych

a u mnie, jak u ciebie, tyle tulipanów, więc część cięłąm, a częśc oberwałam, liczę, ze jest sucho i słonecznie i nic nie będzie
Milka 13:07, 16 maj 2013

Dobry pomysł z miejscem na curkadełko
wszystko mnie tu zachwyca, brak mi tylko jednego...wysokich drzew za ogrodzeniem, możesz tam coś posadzić?
Milka 13:09, 16 maj 2013

wymiatają tulipany! i mnie to nietypowe połączenie się podoba
natomiast z tymi trawami tez mi za smutno i ciemno.
ana_art 13:48, 16 maj 2013

irena_milek napisał(a)

a u mnie, jak u ciebie, tyle tulipanów, więc część cięłąm, a częśc oberwałam, liczę, ze jest sucho i słonecznie i nic nie będzie
Irenko ja w tamtym roku obrywałam już jak prawie liście przysychały (gapa!) obawiałam się, że nici z nich w tym roku będą, a zakwitly normalnie . U mnie tulipany ciągle kwitną (i oby jak najdłużej) a obrywam systematycznie po kilka, te które widze że przekwitły.