Strona główna Archiwum Forum Mapa ogrodów O nas Kontakt

Pokaż wątki Pokaż posty

Biszkopt z rabarbarem

barbara_kraj...
Img 8128a

Dołączył: 30 sty 2011
Skąd: Częstochowa
Posty: 18609
Dodany 23:55, 12 maj 2011 , edytowany o 23:57, 12 maj 2011
Czas młodego rabarbaru trzeba wykorzystać maksymalnie.
Ciasto przygotowuje się łatwo i piecze szybko.
Skladniki:
4 duże jaja lub 5 mniejszych
szklanka cukru
szklanka mąki
5-6 grubszych lasek rabarbaru/ok.40dag/
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania

Przygotować formę, oczyścić i pokroić rabarbar


Utrzeć żółtka ze szklanką cukru na pulchną masę, z bialek ubić pianę, którą wyłożyć na ubite żółtka a następnie wsypać mąkę. Delikatnie wymieszać




Ciasto wlać do formy, ułożyć rabarbar


Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ok. 50 min. Ja sprawdzam, czy ciasto upieczone nakłuwając je patyczkiem. Jeśli suchy, ciasto gotowe.



Wyłożyć na talerz, posypać cukrem pudrem. Smacznego!
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
Gardenarium
 mg 1135

Dołączył: 09 lip 2010
Skąd: Okolice Warszawy
Posty: 71213
Dodany 07:00, 13 maj 2011
Basiu, a czy nie trzeba tu proszku do pieczenia?
Tak wyrosło a nie ma w przepisie
barbara_kraj...
Img 8128a

Dołączył: 30 sty 2011
Skąd: Częstochowa
Posty: 18609
Dodany 11:28, 13 maj 2011 , edytowany o 11:34, 13 maj 2011
Danusiu, nigdy do biszkoptu nie daję proszku do pieczenia. Dobrze ukręcony kogel-mogel i piana robią swoje. To najprostszy, stosowany w mojej rodzinie od lat przepis na biszkopt, zawsze udany!!!
Wypróbuj, sama się przekonasz!
Wczoraj nie pokazałam na przekroju, bo był jeszcze gorący.
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
Gardenarium
 mg 1135

Dołączył: 09 lip 2010
Skąd: Okolice Warszawy
Posty: 71213
Dodany 20:00, 14 maj 2011
No, ekspert z Ciebie, a ja myślałam, że trzeba.
ogrody_marki...
Ja1

Dołączył: 28 lut 2011
Posty: 3
Dodany 21:03, 14 maj 2011
super. Właśnie miałam robić kompot z rabarbaru, ale chyba zmienię koncepcję i zrobię takie ciasto - może mi wyjdzie pozdrawiam i dzięki za przepis
barbara_kraj...
Img 8128a

Dołączył: 30 sty 2011
Skąd: Częstochowa
Posty: 18609
Dodany 23:16, 14 maj 2011
Gdy się skończy rabarbar daję truskawki, albo agrest. W końcu jabłka. Każda odmiana dobra. Jednak z rabarbarem i agrestem w/g mnie najlepsza
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
dziatjustyna
Co zrobi  by tak mocno nie ros a

Dołączył: 13 kwi 2011
Posty: 166
Dodany 11:48, 15 maj 2011
Mam pytanie czy to ubijać mikserem i jaką mąką się daje ?
____________________
Ogród Justyny
barbara_kraj...
Img 8128a

Dołączył: 30 sty 2011
Skąd: Częstochowa
Posty: 18609
Dodany 16:03, 15 maj 2011
dziatjustyna napisał(a)
Mam pytanie czy to ubijać mikserem i jaką mąką się daje ?


Kogel-mogel kręcę w makutrze pałką, jest bardziej puszysty. Mąkę daję wrocławską 500, może być każda inna, byle 500-tka.
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
dziatjustyna
Co zrobi  by tak mocno nie ros a

Dołączył: 13 kwi 2011
Posty: 166
Dodany 11:28, 17 maj 2011
Czyli samą kulką jak ukręcę w misce plastikowej tak jak kogel -mogel to też dobrze i wyjdzie ?
Właśnie dzisiaj zdobyłam rabarber.
____________________
Ogród Justyny
barbara_kraj...
Img 8128a

Dołączył: 30 sty 2011
Skąd: Częstochowa
Posty: 18609
Dodany 23:29, 17 maj 2011 , edytowany o 23:31, 17 maj 2011
Myślę, że tak. Bo cóż mogłoby się nie udać!
Z miksera też powinno wyjść dobrze.
Jak upieczesz pokaż swoje dzielo, ok?
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies