barbara_kraj...
23:55, 12 maj 2011
Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
Czas młodego rabarbaru trzeba wykorzystać maksymalnie.
Ciasto przygotowuje się łatwo i piecze szybko.
Skladniki:
4 duże jaja lub 5 mniejszych
szklanka cukru
szklanka mąki
5-6 grubszych lasek rabarbaru/ok.40dag/
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
Przygotować formę, oczyścić i pokroić rabarbar
Utrzeć żółtka ze szklanką cukru na pulchną masę, z bialek ubić pianę, którą wyłożyć na ubite żółtka a następnie wsypać mąkę. Delikatnie wymieszać
Ciasto wlać do formy, ułożyć rabarbar
Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ok. 50 min. Ja sprawdzam, czy ciasto upieczone nakłuwając je patyczkiem. Jeśli suchy, ciasto gotowe.
Wyłożyć na talerz, posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto przygotowuje się łatwo i piecze szybko.
Skladniki:
4 duże jaja lub 5 mniejszych
szklanka cukru
szklanka mąki
5-6 grubszych lasek rabarbaru/ok.40dag/
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
Przygotować formę, oczyścić i pokroić rabarbar

Utrzeć żółtka ze szklanką cukru na pulchną masę, z bialek ubić pianę, którą wyłożyć na ubite żółtka a następnie wsypać mąkę. Delikatnie wymieszać


Ciasto wlać do formy, ułożyć rabarbar

Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ok. 50 min. Ja sprawdzam, czy ciasto upieczone nakłuwając je patyczkiem. Jeśli suchy, ciasto gotowe.

Wyłożyć na talerz, posypać cukrem pudrem. Smacznego!
