Doczytałam wcześniej, że masz 3 sztuki Limelight i 4 sztuki prawdopodobnie Anabell. Nie mieszałabym tych hortensji razem, za dużo wrażeń jak dla mnie. I 7 sztuk na niecałych siedmiu metrach to tez za dużo. Wybierz tam do posadzenia jeden rodzaj, a drugim znajdź inne miejsce. Wtedy będziesz miała przy tarasie miejsce na posadzenie czegoś jeszcze między hortensjami. Limelight docelowo bardzo wysokie mogą być, ale chyba lepiej znoszą słońce niż Anabelki (czy to bardzo słoneczne miejsce?). Szerokość rabaty 120 cm to wbrew pozorom wcale nie tak dużo. Przekonasz się o tym niebawem

. Mnie też na początku wydawało się, że to kawał miejsca.
Jeżeli zrobisz tam takie wysokie nasadzenia jak hortensje, miskanty to nie wiem czy barierki na tarasie są konieczne. Rośliny stworzą naturalną barierę. Możesz dać tam te trzy limki i pomiędzy np. dwa miskanty Gracillimus, one wysokie rosną i stworzą naturalny parawan przed tarasem. Dołem dobierzesz sobie jakieś niższe rośliny na obwódkę. Może zółte tawułki Golden Princess dla ożywienia zieleni liści hortensji i miskantów? Nie wiem, sama zdecydujesz.