Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Toszka 10:17, 22 paź 2018

Johanka77 napisał(a)

Kosiarka woła o konieczne naostrzenie - przyjrzyj się końcówkom trawy jak jest poszarpana. Nie truję tylko zwracam uwagę. Czyste cięcie, bez poszarpania daje większą zdrowotność, bo rany mniejsze.

Johanka77 napisał(a)
I inni...

Nie wiem dlaczego nie zauważyłam wcześniej twoich problemów z buksami. Koniecznie obficie podlej (tak by cała bryła korzeniowa dostała odpowiednią dawkę) roztworem Topsinu. Takie samo stężenie jak do oprysku, tylko ilość sporo większa. Podlewasz pomału konewką przez sitko. Sitko daje gwarancję wsiąknięcia w ziemię płynu.
Nie rzucę ci mądrą nazwą choroby, ale z mojego doświadczenia wiem, że jakiś patogen zaatakował korzenie. One gniją, próchnieją i zamiast białego koloru mają pomarańczowy. Jeśli ziemia nie zamarznie to procedurę powtórz co 7-10 dni. Nawet i 3 razy podlej. Ten pomarańczowy kolor liści jest charakterystyczny dla patogenów w korzeniach. To nie góra ma problem...to tylko konsekwencja choroby korzeni. Działaj szybko
Wiosną możesz jeszcze raz podlać (np. po 20 marca), a w połowie kwietnia podlej siarczanem amonu.
Johanka77 22:11, 22 paź 2018

makadamia napisał(a)
Piękne złociste łany

Merci
Johanka77 22:13, 22 paź 2018

Toszka napisał(a)

Kosiarka woła o konieczne naostrzenie - przyjrzyj się końcówkom trawy jak jest poszarpana. Nie truję tylko zwracam uwagę. Czyste cięcie, bez poszarpania daje większą zdrowotność, bo rany mniejsze.

Nie wiem dlaczego nie zauważyłam wcześniej twoich problemów z buksami. Koniecznie obficie podlej (tak by cała bryła korzeniowa dostała odpowiednią dawkę) roztworem Topsinu. Takie samo stężenie jak do oprysku, tylko ilość sporo większa. Podlewasz pomału konewką przez sitko. Sitko daje gwarancję wsiąknięcia w ziemię płynu.
Nie rzucę ci mądrą nazwą choroby, ale z mojego doświadczenia wiem, że jakiś patogen zaatakował korzenie. One gniją, próchnieją i zamiast białego koloru mają pomarańczowy. Jeśli ziemia nie zamarznie to procedurę powtórz co 7-10 dni. Nawet i 3 razy podlej. Ten pomarańczowy kolor liści jest charakterystyczny dla patogenów w korzeniach. To nie góra ma problem...to tylko konsekwencja choroby korzeni. Działaj szybko
Wiosną możesz jeszcze raz podlać (np. po 20 marca), a w połowie kwietnia podlej siarczanem amonu.

Toszka dzięki za uwagi.
Buksy wyleczyłam wiosną i myślałam że to znów te przędziorki.
Wezmę się za nie w weekend.
Magleska 22:19, 22 paź 2018

oooo ....jutro Topsin kupuję ,bo moje buksy podobne
MartaKozak 21:12, 28 paź 2018

Zdecydowanie bardziej w trawy bede szla
Slicznie u ciebie
Johanka77 08:03, 29 paź 2018

MartaKozak napisał(a)
Zdecydowanie bardziej w trawy bede szla
Slicznie u ciebie

Ale komplement! Dziękuję bardzo!
Lodzia 08:41, 29 paź 2018

Jak tam Twoja nowa rabata z ID? Czy ta drobna kora na rabacie wysypana na tekturę nadal na niej jest? Mam na myśli czy po tych wiatrach jej nie rozdmuchało? Myślę i myślę jak się dobrze zakorować żeby sobie plewienia wielkiego oszczędzić wiosną.
MartaKozak 14:25, 15 lis 2018

A co tu tak cicho?
evel 16:05, 16 lis 2018

Toszka napisał(a)

Nie wiem dlaczego nie zauważyłam wcześniej twoich problemów z buksami.

Toszko, czy sądzisz że u mnie jest ten sam problem?
Od jakiegoś czasu to mam ale jakoś zignorowałam...
Przepraszam za jakość zdjęcia, ale tylko takie mam przy sobie
Toszka 13:46, 17 lis 2018

Słabo widać na zdjęciu, ale przy pomarańczowych liściach zazwyczaj jest problem z korzeniami - po wykopaniu zawsze korzenie są zainfekowane, nie białe, a rdzawe. I zazwyczaj pomaga obfite podlanie topsinem p/grzybom. Bywa, że trzeba zabieg powtórzyć co jakiś czas. Na ogół już po 2 tygodniach widać poprawę, bo liście zaczynają zielenić się.
Teraz to absolutnie ostatni dzwonek, póki ziemia jeszcze ciepła. Potem zostaje wiosna jak ruszą przyrosty. Topsin nie działa w temperaturze poniżej 7 stopni. Ziemia musi być ciepła.