Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

kasiek 11:11, 09 cze 2024

Tego samego dnia wieczorem o 22 po imprezie wsiadłam w pociąg i pojechałam nad morze. Zorientowałam się przy okazji że nie zapakowałam szpadka do samochodu mężowi, i że muszę go wziąść do pociągu, a że jechałam 1 klasą - to za[pakowałam go razem z grabiami w pokrowiec na narty
Pierwsze pytanie pasażera obok - wiezie Pani broń ))))

Gdy dojechałam panowie wkładali pompę, podpinali domek

Mąż wziął łopatę i rozgarniał żwir

A ja wziełam się za grabienie powierzchni.

kasiek 11:17, 09 cze 2024

Posialiśmy razem na drugi dzień poplon - rzepak, gorczycę, facelię i łubin - by wzbogacić ziemię i ją rozluźnić, w lipcu/ sierpniu czeka nas jeszcze glebogryzarka. Przekopałam też 3 świerki które miałam jako samosiejki oraz żarnowce które u nas dziko rosną

Cżesto padało, ale teraz to z tego deszczu się cieszyliśmy
Na koniec popisałam się wiedzą ogrodniczą - spodobała mi się bylina w lesie więc radośnie ją przytargałam

Koleżanka zaś w pracy patrzy na fotke i pyta - a to nie barszcz?

Ale mnie zatkało, no ładnie... Dobrze że w ten weekend tam jedziemy i naprawię błąd bo bym narobiła... Ale w sumie mnie nic nie parzył, może to jednak nie ten sosnowskiego...
kasiek 11:21, 09 cze 2024

No w każdym razie jest pograbione, zasiane, wyrównane...czekamy na poplon

Areał jest fajny do zagospodarowania (to 1 działka, póki co nie łaczymy ich bo musimy znów nazbierać kasę na inwestycję )

Nocą jest bardzo urokliwie

Teraz wciąż myślimy o urlopie....
Agania 15:47, 10 cze 2024

Brawo domek już stoi, super, ale chyba się miniemy nad morzem.
Co macie dalej w planach?
sylwia_slomc... 21:20, 10 cze 2024

Super, już miejscówkę macie, teraz to będziesz już mogła szaleć z nasadzeniami. Tylko nie tak jak z tym barszczem Bo to raczej on niestety. U nas tu gdzie mieszkamy pojawił się w granicy przy drodze. W ubiegłym roku był jeden w tym już trzy w różnych miejscach Poszłam właścicielowi działki obok zgłosić żeby usunęli. A On mi mówi, ze nie to nie barszcz bo oni już usuwali w innym miejscu( Firma wykonująca różne prace) i nawet poparzeni też byli. Uparłam się by sobie wpisał w Google barszcz Sosnowskiego i co wyskoczyło? Biegiem leciał po maczetę i wycinał bo już baldachy kwiatu się robiły. Dziki arcydzięgiel jest ciut podobny, ale to jednak nie te same rozmiary.
Co do poplonu, to by pasowało najpierw zaorać dopiero gryzować. Przynajmniej u nas rolnicy tak robią.
Basieksp 21:28, 10 cze 2024

Widzę, że to chyba będzie zupełnie inny ogród? bardzo jestem ciekawa jak będziesz go tworzyć?
Magleska 21:36, 10 cze 2024

Kasiu domek bardzo fajny

a filmik od Cienie z ogrodu świetny -obejrzałam ze 2 razy
Urszulla 22:13, 10 cze 2024

Ciekawa relacja, przyśpieszyliście, a z tym barszczem trafiłaś w 10 na O.
kasiek 14:56, 11 cze 2024

Agania napisał(a)
Brawo domek już stoi, super, ale chyba się miniemy nad morzem.
Co macie dalej w planach?

Żyć najpełniej jak się da
kasiek 14:59, 11 cze 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Super, już miejscówkę macie, teraz to będziesz już mogła szaleć z nasadzeniami. Tylko nie tak jak z tym barszczem Bo to raczej on niestety. U nas tu gdzie mieszkamy pojawił się w granicy przy drodze. W ubiegłym roku był jeden w tym już trzy w różnych miejscach Poszłam właścicielowi działki obok zgłosić żeby usunęli. A On mi mówi, ze nie to nie barszcz bo oni już usuwali w innym miejscu( Firma wykonująca różne prace) i nawet poparzeni też byli. Uparłam się by sobie wpisał w Google barszcz Sosnowskiego i co wyskoczyło? Biegiem leciał po maczetę i wycinał bo już baldachy kwiatu się robiły. Dziki arcydzięgiel jest ciut podobny, ale to jednak nie te same rozmiary.
Co do poplonu, to by pasowało najpierw zaorać dopiero gryzować. Przynajmniej u nas rolnicy tak robią.

Aaa to nie wiedziałam, tego akurat się uczę, ogrodnika pogoniłam bo straszny leń i nie dotrzymywał słowa. Myślałam że wystarczy poplon zaorać by wymieszać z glebą. No cóż w piatek tam jedziemy to zobaczymy jak wzeszło
No to z tym barszczem się popisałam, dobrze ze za chwilę tam będę bo była by katastrofa ...