Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

Dorota123 19:47, 18 lip 2020

Bardzo ciekawie zaaranżowałaś suchy strumień i mostek. Ogród u Ciebie zmienia swoje oblicze w każdym roku. Tak jak w tytule ciągle jakaś niespodzianka.
kasiek 20:13, 18 lip 2020

effka napisał(a)

Woesz co dostaliśmy bardzo wysokie dofinansowanie i tylko 20% szło z mojej kieszeni więc skorzystałam i kupilqm aż 7 szt. Mają bardso nowoczesną fajna bryle, wyglądają o prostu jak wysokie donice grafitowe ale są przez to bardxo drogie.
Mamy studnię plus te zbiorniki i zupełnie nie korzystamy z wodociągów w ogrodzie. Bardzo duża oszczędność. Jak by jeszcze fotowoltaika była to już w ogóle perpetum mobile Bo na prąd zasilający studnię trochę kasy idzie.
Zredukowałam do zera opryski chemiczne. Został yylko ekologiczny Lepinox na buksy. Na mszyce nie pryskam. Aaa jesscze grzyba nie ogarnęłam eko, ale poczytam i też będę naturalne mieszanki robić.

Napiszesz coś więcej o tym dofinansowaniu? Może być na priv
kasiek 20:16, 18 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
My mamy fotowoltaike i mogę wam coś powiedzieć jak to wygląda w praniu. Nie wiem jak u Was blacha czy dachówka, u nas dachówka. I jak saą wichury na polu , albo mocno wieje to to strasznie wyje bo między dachem, a panelami jest ok 10 cm odległości i wiatr gwiżdże tak że na górze( czyli u nas ) usnąć trudno jak ktoś jest na dźwięki wrażliwy, tzn chłopakom nie przeszkadza, ja nie śpię. Do tego jak wichura była to mnie się normalnie d=cały dom trząsł aż łóżko drgało- ale może to skutek naszego nachylenia dachu, nie wiem, pisze jak jest u nas. Druga rzecz to jak na sieci prądu nie ma to i z paneli nie ma bo odcinają całość żeby tych co pracują na słupach sieciowych nie zabiło natężenie wracającego prądu z instalacji( tego się nie spodziewaliśmy, myślałam, że jak nie będzie w sieci to my będziemy mieć z paneli- to tak nie działa)Pierwsze pół roku po założeniu nadal płaciliśmy prąd prawie po staremu bo dopiero musza sprawdzić ile naprodukowaliśmy i wtedy rozliczają, więc oszczędność nie od razu. Do tego trzeba dobrze ubezpieczyć bo grad np może uszkodzić instalacje i panele( a ostatnio często sypie)Co do estetyki budynku to już zależy od dachu i bryły domu, u nas wygląda beznadziejnie.
Nie pisze żeby zniechęcać, ale żeby mieć świadomość faktów, których my nie mieliśmy bo jak pytałam to mówili to co chciałam usłyszeć, a nie prawdę. W sieci pisze też, ze panele ( w zależności też od rodzaju) wytrzymują przeważnie ok 10 lat potem staje się nieopłacalne i trzeba wymieniać, mimo, ze gwarancja niby jest na 20 lat.
Jak się głębiej zastanowiłam to dochodzę do wniosku, ze za 10-20 lat świat zasypia sterty zużytych paneliA jak się zmieni pokolenie i materiały budowlane to dodatkowo sterty styropianu z izolacji budynków i wełna mineralna.....czyli jesteśmy ekologiczni na jakiś czas

O - bardzo Ci dziękuje za relacje, to bardzo ciekawe i godne przemyślenia. My nie chcieliśmy dużo paneli na dachu, mamy blachodachówkę. Teraz jak to wiem to popytam też innych, dzieki Sylwia
kasiek 20:17, 18 lip 2020

Dorota123 napisał(a)
Bardzo ciekawie zaaranżowałaś suchy strumień i mostek. Ogród u Ciebie zmienia swoje oblicze w każdym roku. Tak jak w tytule ciągle jakaś niespodzianka.

Chyba sama jeszcze do końca się nie odkryłam Trochę też to zasługa internetu - jest tyle przykładów, mózg chłonie a potem sam kreuje
sylwia_slomc... 20:36, 18 lip 2020

kasiek napisał(a)

O - bardzo Ci dziękuje za relacje, to bardzo ciekawe i godne przemyślenia. My nie chcieliśmy dużo paneli na dachu, mamy blachodachówkę. Teraz jak to wiem to popytam też innych, dzieki Sylwia

Popytaj bo u Was trochę innymi budynkami pozasłaniane to może tak wiatry nie pędzą , u nas na otwartej przestrzeni rozpędzają się na całego no i ja mam poddasze więc może też dlatego bardziej słychać, nie wiem. Choć ostatnio jak na dole u rodziców byłam to też było słychać więc może to nie ma takiego znaczenia. U nas jest hałas okropny jak mocno wieje.
A ważne jest też poobserwować dach jak słonko manewruje ile godzin i czy nic w okolicy cienia nie rzuca bo wtedy wydajność mniejsza. U nas Tato wycinał 20 letniego świerka niebieskiego, strasznie nam go żal było
eVka 21:11, 18 lip 2020

kasiek napisał(a)

Napiszesz coś więcej o tym dofinansowaniu? Może być na priv

Kasiu, to jest wrocławskie dofinansowanie pt. Złap deszcz ale wiem, że w innych miastach też są podobne.
Skladasz wniosek do gminy, podpisujesz umowę, kupujesz zbiorniki, potem skladasz wniosek o rozliczenie i oddają ci 80% kasy. Sofinansowanie max. 5 tys.
Ten krajowy program Moja Woda prowadzą wojewódzkie fundusze ochrony środowiska
https://wfosigw.wroclaw.pl/zloz-wniosek/moja-woda/w_498,cel-programu
Ale tam nie znam zasad bonie korzystałam.
kasiek 21:34, 18 lip 2020

effka napisał(a)

Kasiu, to jest wrocławskie dofinansowanie pt. Złap deszcz ale wiem, że w innych miastach też są podobne.
Skladasz wniosek do gminy, podpisujesz umowę, kupujesz zbiorniki, potem skladasz wniosek o rozliczenie i oddają ci 80% kasy. Sofinansowanie max. 5 tys.
Ten krajowy program Moja Woda prowadzą wojewódzkie fundusze ochrony środowiska
https://wfosigw.wroclaw.pl/zloz-wniosek/moja-woda/w_498,cel-programu
Ale tam nie znam zasad bonie korzystałam.

Oj czyli najpierw podpisujesz umowę a potem kupujesz? No to po ptakach
kasiek 21:34, 18 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Popytaj bo u Was trochę innymi budynkami pozasłaniane to może tak wiatry nie pędzą , u nas na otwartej przestrzeni rozpędzają się na całego no i ja mam poddasze więc może też dlatego bardziej słychać, nie wiem. Choć ostatnio jak na dole u rodziców byłam to też było słychać więc może to nie ma takiego znaczenia. U nas jest hałas okropny jak mocno wieje.
A ważne jest też poobserwować dach jak słonko manewruje ile godzin i czy nic w okolicy cienia nie rzuca bo wtedy wydajność mniejsza. U nas Tato wycinał 20 letniego świerka niebieskiego, strasznie nam go żal było

Popytam - wielkie dzięki za info
Agania 19:58, 19 lip 2020

kasiek napisał(a)

Oj czyli najpierw podpisujesz umowę a potem kupujesz? No to po ptakach

A czemu?
kasiek 20:11, 19 lip 2020

Agania napisał(a)

A czemu?

Jutro zadzownię do urzędu i dopytam - ja już kupiłam zbiornik , dopytam się więc czy przed umową tez się liczy.
A póki co relaks z widokami - dzieki zaszklonym altanom nie mam problemu z komarami i widokami na ogród