Mirella , hortki nie są podwiązane, Mam je chyba z 7-8 lat. Tne je trochę wyżej żeby kwiaty nie kładły się na kostce. Muszę tam jakoś pod nimi zamiatarką przejechać.
Dzięki za odpowiedź. Chroń perowską bo bardzo piękna szkoda ją zasłonic.
Górka bardzo ładna.
Ja to się skupiam przeważnie na fotach a później na wpisach pod fotami mogłam lata przeoczyć. Ale bardzo ładna limka.
Dawno mnie nie było, a ty tyle cudownych fot! Jestem w szoku i chyba szybko się nie otrząsnę Nie wiadomo na którą rabatę patrzeć, jedna piękniejsze od drugiej. Te z kocimiętką szczególnie mi się podobają.
Pozdrawiam Ewo
Ewcia trochę wyżej to znaczy na którym oczkiem?
U mnie hortki młode, cięłam na krótko, zakwitła wielkimi kwiatami, które pod wpływem deszczu jednak leżą. Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby cięcie wyższe powodujace więcej kwiatów ale mniejszych.
Daj znać czy dobrze kombinuję
Pomierzyłam jak to cięcie u mnie wygląda. Tnę na wys. ok 80 cm nad ziemią. Pędy główne wyrastające z ziemi mają grubość kija do miotły , niektóre są grubsze.Pędy boczne tnę nad 3-4 oczkiem. Kwiaty są ogromne, też się pokładają, ale wysokość cięcia sprawia to ,że nie leżą na ziemi i ma się wrażenie że są podwiązane.
Niestety przy młodych hortkach nie osiągniesz tego efektu. Musisz poczekać aż krzewy nabiorą "masy"
Jak liście opadną to ci cyknę fotę poglądową jak to cięcie wygląda.