Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bacowej

Ogród bacowej

bacowa 06:22, 22 wrz 2017

MirellaB napisał(a)

Ewa czy te hortensje są podwiązane?
Ile lat mają te krzewy?

Moje limki dwie sztuki posadziłam do jednego dołka. Jak będzie efekt taki jak u Ciebie to szok

Mirella , hortki nie są podwiązane, Mam je chyba z 7-8 lat. Tne je trochę wyżej żeby kwiaty nie kładły się na kostce. Muszę tam jakoś pod nimi zamiatarką przejechać.
bacowa 06:32, 22 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Ewo. Pięknie przedstawiony ogród okiem Ani i Iwony byłam ciekawa co ty zrobisz z tą perowska i tak ładnie ją obeszłaś. Z tej strony widać piękną dolinę. Działka na wzniesieniu. Bardzo ładne ujęcia a na ujęciach pięknie.

Czy te trawy nowo posadzone to Twoje (twój narybek) czy kupowane.
Horta duża i ładna też kupiłam już dwie do posadzenia przed dom, ale będę je trzymała na balkonie, wiosną szybciej odbiją bo u mnie to zimnica wiosna na działce i wszystko opóźnione.
Długo u ciebie ta Limka, ile trzeba czekać na taki wzrost.

Elka, moja działka to góry i doliny. Jak spadnie śnieg to jeżdzimy z tej górki na sankach i na nartach .

Perowskia zostaje na tej rabacie. Duże trawy tak dosadze żeby ją dobrze było widać .

Te nowo posadzone trawy to moje, dokupiłam tylko seslerie i molinie Morhexe.

Limka jak już pisałam ma 7-8 lat.
ElzbietaFranka 22:50, 22 wrz 2017

bacowa napisał(a)

Elka, moja działka to góry i doliny. Jak spadnie śnieg to jeżdzimy z tej górki na sankach i na nartach .

Perowskia zostaje na tej rabacie. Duże trawy tak dosadze żeby ją dobrze było widać .

Te nowo posadzone trawy to moje, dokupiłam tylko seslerie i molinie Morhexe.

Limka jak już pisałam ma 7-8 lat.

Dzięki za odpowiedź. Chroń perowską bo bardzo piękna szkoda ją zasłonic.
Górka bardzo ładna.
Ja to się skupiam przeważnie na fotach a później na wpisach pod fotami mogłam lata przeoczyć. Ale bardzo ładna limka.
Marga 09:58, 23 wrz 2017

Dawno mnie nie było, a ty tyle cudownych fot! Jestem w szoku i chyba szybko się nie otrząsnę Nie wiadomo na którą rabatę patrzeć, jedna piękniejsze od drugiej. Te z kocimiętką szczególnie mi się podobają.
Pozdrawiam Ewo
AgataP 13:38, 24 wrz 2017

bacowa napisał(a)

Mirella , hortki nie są podwiązane, Mam je chyba z 7-8 lat. Tne je trochę wyżej żeby kwiaty nie kładły się na kostce. Muszę tam jakoś pod nimi zamiatarką przejechać.

Ewcia trochę wyżej to znaczy na którym oczkiem?
U mnie hortki młode, cięłam na krótko, zakwitła wielkimi kwiatami, które pod wpływem deszczu jednak leżą. Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby cięcie wyższe powodujace więcej kwiatów ale mniejszych.
Daj znać czy dobrze kombinuję
MirellaB 19:44, 24 wrz 2017

Ewa pytałam jeszcze czy rozchodniki między tujkami nie powodują, że tujki kulki nie łysieją?
bacowa 07:05, 25 wrz 2017

MirellaB napisał(a)
Ewa pytałam jeszcze czy rozchodniki między tujkami nie powodują, że tujki kulki nie łysieją?

Nie łysieją , niektóre są lekko zdeformowane. Rozchodniki dopiero teraz się położyły.
bacowa 07:23, 25 wrz 2017

AgataP napisał(a)

Ewcia trochę wyżej to znaczy na którym oczkiem?
U mnie hortki młode, cięłam na krótko, zakwitła wielkimi kwiatami, które pod wpływem deszczu jednak leżą. Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby cięcie wyższe powodujace więcej kwiatów ale mniejszych.
Daj znać czy dobrze kombinuję

Pomierzyłam jak to cięcie u mnie wygląda. Tnę na wys. ok 80 cm nad ziemią. Pędy główne wyrastające z ziemi mają grubość kija do miotły , niektóre są grubsze.Pędy boczne tnę nad 3-4 oczkiem. Kwiaty są ogromne, też się pokładają, ale wysokość cięcia sprawia to ,że nie leżą na ziemi i ma się wrażenie że są podwiązane.

Niestety przy młodych hortkach nie osiągniesz tego efektu. Musisz poczekać aż krzewy nabiorą "masy"

Jak liście opadną to ci cyknę fotę poglądową jak to cięcie wygląda.
bacowa 07:48, 25 wrz 2017

Zmiana...trawy na ...trawę

Było

Jest

Anusia 08:38, 25 wrz 2017

Ewa korzystna zmiana