Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielona przestrzeń

Zielona przestrzeń

koliber 21:15, 08 maj 2018

Hihihi...u mnie dom też nieogarnięty ale powiedziałam sobie, że najpierw skończę ogród skoro go zaczęłam, a potem biorę się za resztę

Pozdrawiam
Wiolka5_7 21:31, 08 maj 2018

No no pracusiu, ale zaplanowane masz wszystko...
to jak skonczysz, to pochwal się fotkami ślicznego ogrodu

Pozdrowionka
Waclaw 21:38, 08 maj 2018

koliber napisał(a)
Dziewczyny - dziękuję, że zaglądacie pomimo tego, że ja jak zwykle nieczasowa jestem

P.S. Zawsze się zastanawiałam jak Wy to robicie, że macie czas na pracę, dom, ogród i na O. ??? Zdradźcie przepis proszę, bo ja od wiosny do późnej jesieni to nie mogę się z niczym ogarnąć

Jak by ktoś pytał co porabiam, to już spieszę z odpowiedzią

Otóż...:
- pielę rabaty, bo jak już wcześniej wspomniałam - mnie po prostu chwasty uwielbiają
- przycinam trawiaste "wąsy" u kantów, które niemiłosiernie wyłażą na rabaty
- zrobiłam nową mini rabatkę i ją obsadzam
- dumam, co by posadzić na rabacie wzdłuż domu (pomysł już się powolutku kiełkuje)
- dokupiłam kilka roślinek, aby pozapychać dziury w niektórych miejscach na rabatach (m.in. katalpę 'Nanę', którą chciałam mieć już od dawna)
- kupiłam środek na chwasty w trawniku (bo obiecałam sobie, że w tym roku się za niego biorę, co by wyglądał choć trochę jak trawnik, bo jak na razie to królują na nim "dmuchawce, latawce, wiatr"), ale oczywiście brakuje mi czasu na wykonanie oprysku
- miałam dziś opryskać wstrętne mszyce, które właśnie teraz zżerają mi bza, ale u mnie dziś pogoda "mokra" więc nie wiem, czy mi się to uda
- obsadziłam donice i skrzynie pelargoniami i wilcem
- kupiłam sobie też w tym roku donice wiszące na balkon - a co...
- robię plan kolejnej rabaty, aby ją wraz z tą dużą, wytyczoną wcześniej rabatą, zwertykulować, żeby eM nie mówił, że nie daję mu spokoju (a tak zrobi obie za jednym zamachem - nie będzie miał wyjścia).

I tak oto właśnie wygląda moja codzienność Nic ciekawego - nudy

Pozdrawiam Was gorąco

nie przejmuj się
ze wszystkim zdążysz. Może niektóre rośliny krócej będą kwitły lub w przyszłym roku. Pięknie masz
koliber 13:02, 09 maj 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
No no pracusiu, ale zaplanowane masz wszystko...
to jak skonczysz, to pochwal się fotkami ślicznego ogrodu

Pozdrowionka

Plan to podstawa

Fotki będą, a jakże

Również pozdrawiam
koliber 13:03, 09 maj 2018

Waclaw napisał(a)

nie przejmuj się
ze wszystkim zdążysz. Może niektóre rośliny krócej będą kwitły lub w przyszłym roku. Pięknie masz

Dziękuję
sylwia_slomc... 13:55, 09 maj 2018

Czyli jesteś zalatana w życiu i w ogrodzie jak większość z nas ja na O nocami siedzę, albo w drodze z tel i aczej też czasu brak, czasem jeszcze z doskoku jak gotuję
koliber 07:21, 10 maj 2018

Oj Sylwuś, jestem zalatana żebyś wiedziała
Ja nocami nie dałabym rady na O. bo jak się kładę do łóżka, to nawet nie wiem kiedy zasypiam Po prostu padam
Gosialuk 17:58, 10 maj 2018

Możesz rano pozaglądać.
koliber 20:23, 10 maj 2018

Gosia, Ty mnie nie bierz pod włos Rano to ja ganiam, żeby chłopaków do szkoły wyprawić, a potem do roboty
koliber 19:56, 13 maj 2018

Oznajmiam, że u mnie z grubsza ogarnięte Większość rabat na dzień dzisiejszy ogłaszam obsadzoną ostatecznie(???) Doszło kilku nowych lokatorów, takich jak chociażby:
- dąb szypułkowy 'Fastigiata Koster'
- hortensje 'Vanille Fraise'
- graby 'Frans Fontaine'
- kolejny buk 'Purpurea Pendula' Pa
...i jeszcze kilku mniejszych braci hhihihi...

Aha...stwierdziłam, że "pielęgnacja" kancików staje się powoli ponad moje siły Zaczynają mnie denerwować wrrr... Już zaczynam intensywnie myśleć jak je zabezpieczyć, aby dłuuuuższy czas wyglądały schludnie. Na obrzeża z kostki niestety jeszcze mnie nie stać, a dochodzę do wniosku, że to byłaby najlepsza alternatywa dla ciągłego obcinania ich

A na dowód tego zostawiam fotki