Kaliny, według mnie wszystkie są warte uwagi
1.- Viburnum opulus 'Roseum' (tę mam)- czyli wiesz, że jest bezproblemowa i cudowna. Rośnie praktycznie w każdym gruncie. Lubi przycinanie.
2.- Viburnum opulus ('Roseum') Compactum- jak wyżej , ale dorasta maksymalnie do 3 m i sama się kształtuje u mnie ma kulisty kształt
3.- Koralowa-najpopularniejsza i najchętniej oblegana przez mszyce, trzeba o to zadbać. Kwitnie obficie , rośnie w każdym gruncie.
4.- Nana-dorasta maksymalnie do 50cm, sama kształtuje się w kulę. Rzadko kwitnie, a u mnie zakwitła w pierwszym roku

kwiaty jak u koralowej talerzowe, ale dużo mniejsze
5.- Pregense-praska, przepiękna odmiana dorastająca do 3m, liście lancetowate ciemnozielone. Kwiaty początkowo białoróżowe z czasem bieleją, ogromne. Moja kwitła jednym kwiatem , który miał średnicę około 15-17 cm. Kwiaty sztywne woskowate
6.- Koreańska Eskimosa- przepiękna zimozielona odmiana o licznych śnieżnobiałych kwiatach, są jak piłki tenisowe. Bezproblemowa
7.- Sargenta Onondaga-najciekawsza i rzadko spotykana odmiana kaliny, liście jak u koralowej i kwiaty też tylko są na początku łososiowe, a później środek czerwony. Cudna. Dorasta do 3 metrów i lubi wilgotno
8.- Bodnantska Dawna- zaczyna właśnie kwitnienie, kwiaty różowe zebrane w grona nie są kuliste, bardzo atrakcyjna odmiana . Lubi zaciszne miejsca, wtedy kwitnie jeszcze wcześniej
9.- Koreańka Juddi- bezproblemowa z różowymi kulami , mniejsza odmiana do 2m
10.- Sztywnolistna (Viburnum rhytidophyllum)- mam ją pierwszy rok i widzę że ma pąki, ne przemarzła bujnie rosła w kompostowej ziemi, ma długie sztywne liście.
11.- Burkwooda Anne Russell (Viburnum x burkwoodi)- moja ukochana , biało różowe kwiaty o nieziemskim zapachu, obficie kwitnie. Lubi zacisznie i dobry grunt.
12.- Japońska Tomentosum (Viburnum plicatum Tomentosum) ma najpiękniejsze kwiaty z japońskich, ogromne płatki, dodatkowy atut przebarwia się na fioletowo jesienią, jedna z moich
ulubionych
13.- Japońska Red Robin- kwiaty znacznie mniejsze, ale jest ich mnóstwo tworzy taką kaskadę. Na jesień purpurowe liście. Mam ją pierwszy sezon
14.- Japońska Pink Beauty- super odmiana o różowym zabarwieniu kwiatów , bardzo obficie kwitnie. Ale podatna na choroby. U mnie miała juž kilka razy grzyba
15.- Japońska Watanabe-najdłużej kwitnąca odmiana kaliny nawet do 6 miesięcy, dorasta do 2,5 metra rośnie w ziemi kompostowej i ma się dobrze. Kwiaty białe , małe do 6 cm talerze liczne. Ma piękne jasnozielone liście rozjaśniają cieniste zakątki
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Do zdobycia
16.- Wonna-na tą poluję kwitnie obficie na bezlistnych pędach, zimą, drobne białoróżowe kwiaty bardzo liczne
17.- Angielska (Viburnum x carlcephalum) najpiękniejsza z kalin o dużych, białych woskowych kulistych kwiatach.
Mam zamówioną:lol2:
18. Blue Muffin-cudowne owoce
19. Brzozolistna