Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 06:26, 14 lut 2017

rewq napisał(a)
kółeczko adoracji, szczerze się przyłączam ale... mając takie początki bedzie ciezko popsuć, to po prostu musi być uDany ogród.

same Katowice o 80% las, ja mieszkałam przez pierwszych dwadziściakilka lat na "osiedle-ogród(!)" Giszowiecu. Troche się założenie popsuło jak powstała obok kopalnia i pobudowali w związku z tym bloki. Ale te ukryte w lasach domki(wille dla kopalnanych notabli, każdy musiał być inny ale nawiązywać)-magia. I wszedzie dookoła lasy, stawy, było gdzie spacerować, jeździć.
Teraz mieszkam w brzydszym miejscu, ale z własnym ogrodem.

Ha a ja nigdy nic nie kupiłam w sklepie ogrodniczym. Wszystko allegro i przy okazji markety spożywcze (a miałam do obsadzenia prawie 2000m2 pustej dzialki). Na marketach wielokrotnie się zawiodłam a wciąż kupuje, z allegro prawie wszystko sie przyjeło- zawsze kupowałam z gołym korzeniem krzaki i drzewa (nie mam jeszcze Ogrodu, sadze byleby rosło już cokolwiek).

Jejku, nie wiedziałam ze kalin jest tyle odmian. <wielkie oczy>

Witam serdecznie
Masz rację wokół jest sporo lasów, ale też mnóstwo się wycina pod nowe osiedla.
Ja w marketach nie kupuję, na all miałam kilka sporych wpadek część wcale się nie przyjęła część była niezgodna z zamówieniem. Trochę się boję.
Wolę pójść do szkółki i wybrać sobie sadzonkę. Niestety wielu gatunków nie ma w stacjonarnych szkółkach.
Kaliny są piękne i jest ich całkiem sporo. Jeszcze mam kilkanaście na liście

Pozdrawiam

dana1s 06:27, 14 lut 2017

vts napisał(a)
Zdrowiej Dana szybko bo ocieplenie i słonce zapowiadają. Dużo kupuję przez internet (sadowniczy, surowiński)i zawsze się dziwię jak profesjonalnie są zapakowane w największe upały docierają w doskonalej kondycji.

Staram się jak mogę, ale choróbsko jest silniejsze
Może muszę znów spróbować kupić coś przez neta.
Pomyślę

dana1s 06:31, 14 lut 2017

pestka56 napisał(a)
Macham

Na all nie kupuję roślin, chyba, że trawy u Smala. Ostatnio tylko Sadowniczy, Cebule.pl i różane

Ja się zastanawiam, może miałam pecha po prostu i warto dać znów szansę takim wysyłkowym zakupom?
Jeszcze mam chwilkę, zobaczymy

dana1s 06:42, 14 lut 2017

Walentynki

Życzę Wam miłości i wiosny !

BasiaLT 09:41, 14 lut 2017

Z zakupami przez internet zawsze jest ryzyko ale cena kusi bo w szkółkach to czasami masakra. Z drugiej strony jak zakupy nieudane to też kasy szkoda. Zdrowiej Danusiu bo wiosna coraz bliżej
sylwia_slomc... 11:17, 14 lut 2017

Dotrzymuję ci kroku w chorobie też leżę Trzeba zdrowieć bo słonko wychodzi i lada moment do ogrodu polecimy
Ja mam dużo roślin z marketowych stoisk i z neta, nie trafiony chyba tylko oczar bo frędzli nie ma, reszta się zgadzała. Teraz oczko też z neta kupowałam bo takiego kształtu w sklepach nie było
Makao_J 12:09, 14 lut 2017

Jeśli chodzi o krzewy i takie tam to polecam e-clematis.com Kupowałam tam rok temu i piękne sadzonki dostałam. Poza tym ta strona jest powiązana ze szkółką u Szmitów z Pęchcina. Więc myślę warto ale ceny nie zawsze są ładne i przesyłka chyba 25zł. No ale coś za coś.
Basilikum 13:36, 14 lut 2017

ja nie mam doswiadczenia, bo nigdy nie kupilam rosliny w necie.

U nas slonko dzis swieci od rana, tak pieknie a ja w pracy siedze i papiery przekladam
BasiaLT 13:43, 14 lut 2017

Makao_J napisał(a)
Jeśli chodzi o krzewy i takie tam to polecam e-clematis.com Kupowałam tam rok temu i piękne sadzonki dostałam. Poza tym ta strona jest powiązana ze szkółką u Szmitów z Pęchcina. Więc myślę warto ale ceny nie zawsze są ładne i przesyłka chyba 25zł. No ale coś za coś.

Tak to jest że czasami lepiej zapłacić więcej ale za naprawdę dobry towar niż mniej za badziewie.
dana1s 15:01, 14 lut 2017

Hej dziewczynki nadaję z wyrka, głowa mi pęka, a z nosa leje się ciurkiem.
Nie mam siły na nic, przespałam pół dnia
U mnie też świeci słońce, ale mróz dalej trzyma i śnieg się nie topi.
Dzisiejszy poranek był cudny, wpadłam na działkę wracając od lekarza.
Co do zakupów przez neta to chyba się zdecyduję, chociaż kiedyś sobie obiecałam, że to bez sensu .
Sadzonki były mikroskopijne, a czasami chore i zgrzybiałe.
Może to taki przypadek?
Zaraz zerknę na tych sprzedawców, o których piszecie. Dziękuję
Wysyłkowo kupowałam idealne sadzonki od koleżanek z różnych forów i tu nie było nigdy wpadki

Mam nadzieję ostatnie podrygi zimy

Miłego dnia i dużo zdrowia Wam życzę!