Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hanka_andrus 17:26, 03 maj 2017

barbara_krajewska napisał(a)
Ale do pracy w ogrodzie pogoda w sam raz. Byleby tylko nie padało.
W poniedziałek cięłam brzoskwinie. To właściwy czss.
Basiu, a ja myślałam, że brzoskwinie tnie się po owocowaniu, a le Ty chyba lepiej wiesz co i jak.
Pierwiosnki od Ciebie.

hanka_andrus 17:29, 03 maj 2017

Anna_ogrodniczka napisał(a)
Super ujęłaś temat zimnej wiosennej majówki w ogrodzie ogrodnikowi zimno nie straszne bo lubi prace w ogrodu mimo wszystkich pogodowych przeciwności
Pozdrawiam serdecznie miłego dnia i spacerów z pieskiem

Aniu, dziękuję za miły wpis, zapraszam częściej, o ile będzie życzenie. Piesek śliczny! A i ogród widzę nie tuzinkowy!
Kwiatek dla Ciebie.
gobasia 18:30, 03 maj 2017

Fajnie Haniu,że jako tako z tym ciepelkem i grill zaliczony
a ja od południa ogrzewanie właczyłam w domu..zimno!!

Bylam na mszy za ojczyznę ( u nas taka z orkiestrą strazacką i przemarszem pod pomnik Św Floriana i akademią ) i założyłam ocieplana kurtkę i wcale za ciepło mi nie było
hanka_andrus 19:21, 03 maj 2017

Strażacy ze św. Florianem muszą sztamę trzymać, przecież to ich patron! Ale chłodno rzeczywiście było. U mnie jeszcze grzeją, to w domu normalna temperatura.
Ale udało się 3 godzinki z rodziną w ogrodzie zaliczyć.
Miłego wieczoru.
eda 20:33, 03 maj 2017

hanka_andrus napisał(a)
Dziś zaliczyłam przeprowadzkę magnolii do ogrodu, ale jeszcze nie wsadziłam. bo za dużo zamieszania, a i torf jest potrzebny, którego akurat nie mam. Naliczyłam, że miała 11 kwiatów.
Dziś w ogrodzie odchodziła grillowa posiadówka, więc tylko podlałam w szklarni. Wygląda, że pomidorki pod przykryciem dobrze się mają.
I młode Rh podlałam dolistnie. Nawóz granulowany posypałam kilka dni wcześniej.A
Cunningham White już prawie się otwiera.
.

Ha ha a wiec coraz bliżej do ostatecznej kulminacji wsadzenia !!! super to moc kwiatów miała cieszę się że gryl się udał u nas goście też pojechali zadowoleni Poczytałam wierszowanki jak zwykle trafione prosz pani Haniu
A to ostatnie co piszesz to Rododendron już prawie w akcji tak ? różowy tak jak na fotce ? a niżej to przypomnij co to bo zapomniałam ale wiem że z rodziny berberysowatych chyba czy to pieris ? Hanusia

U mnie niespodzianka zachwycona jestem myślałam że mój ogród znam i już nic mnie nie zaskoczy a tu proszę musisz to zobaczyć
an_tre 20:40, 03 maj 2017

Chyba duża frekwencja na ogrodowisku bo mam problem z wyświetlaniem stron a i fotki długo się wgrywają
chcąc u ciebie oglądać fotki muszę uzbroić się w mega cierpliwość
Miłego wieczoru Haniu
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Basilikum 20:46, 03 maj 2017

Edys lece tez do Ciebie
violka171 20:56, 03 maj 2017

Basilikum napisał(a)
moje pomidorki jeszcze 2 tygodnie na oknie poczekaja.
Dzis zwiaze czosnek Wg Twojej rady

to już trzeba???????????? to ja jutro jak zdąze
eda 20:57, 03 maj 2017

czekam na was
barbara_kraj... 21:04, 03 maj 2017

hanka_andrus napisał(a)
Basiu, a ja myślałam, że brzoskwinie tnie się po owocowaniu, ale Ty chyba lepiej wiesz co i jak.

Haniu, zasadnicze cięcie brzoskwiń jest wiosną w fazie od różowego pąką do końca kwitnienia. Wtedy wiadomo, na których pędach będą owoce. Wycina się też pędy, ktore owocowały, suche, połamane, krzyżujące, wrastające w głąb korony i cienkie jak słomka. Przycina się też grubsze, jak ołówek, na 8 - 12 oczek. Ten rodzaj cięcia powinno wykonywać się co roku.
Jest jeszcze cięcie letnie, podczas którego usuwa się pędy nie owocujące a cieniujące owoce. Także odmładzające co kilka lat rownież wiosną.
Ciężko jest ciąć w czasie kwitnienia bo szkoda każdego kwiatka. Moim brzoskwiniom w tym roku przemarzły pączki kwiatowe i cięłam bez żalu, że tracę owoce. W innych latach było z tym gorzej.