Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hanka_andrus 21:13, 03 maj 2017

Basiu, to ja jesiennym cięciem załatwiłam swoją brzoskwinię, i pocięłam bez żalu, bo już młode pędy były przewieszone do samej ziemi. Teraz trochę dziko wygląda, ale kwitnie i ma szansę na nowe gałązki. I zagęszczenie.

hanka_andrus 21:25, 03 maj 2017

Edytko nie mam perisa...jeszcze. A Rhododendron CW zawsze jest u mnie pierwszy do kwitnienia.

No i mam jeszcze jedną niespodziankę. Kupiłam ubiegłą wiosną sadzonkę piwonii drzewiastej. Ma mieć kolor biały, i nawet ma etykietkę oryginalną z pismem chińsko-japońskim. Marnie rosła przez lato, ale liść utrzymała. Zima jaka była każdy wie, a wiosna też lepsza nie była. I oto moja roślinka pokazała się, co prawda z opóźnieniem, ale jest! Wg przepisu wsadziłam ją głębiej niż była w doniczce i pod skosem. Miała więc dłuższą drogę do światła. Kwiatków jeszcze mieć nie będzie, ale teraz już wiem, że się utrzyma. Dostanie dobrego jedzonka i będę na nią czekać każdej wiosny.
Tak wygląda teraz.

yolka 21:32, 03 maj 2017

Haniu wiosny potrzebuję natychmiast gdzież ona jest, spóźnialska
hanka_andrus 21:56, 03 maj 2017

Jolu, no nie wiem! U mnie jej też za bardzo nie widzę, na Podlasiu nie ma, w Rzeszowie chowa się po krzakach, jedynie u Irenki już jako tako wygląda. ok

Po cichu mam nadzieję, że już po nocach się chować pod pierzyną nie będzie i zacznie robić co do niej należy!

Zostawiłam piwonię drzewiastą bez okrywania na noc. I myślę, że przynajmniej kilka nocy będzie powyżej +5 C.
Czego i Tobie życzę.

hanka_andrus 21:58, 03 maj 2017

Violetko dla Ciebie na dobranoc.

eda 22:06, 03 maj 2017

hanka_andrus napisał(a)
Edytko nie mam perisa...jeszcze. A Rhododendron CW zawsze jest u mnie pierwszy do kwitnienia.

No i mam jeszcze jedną niespodziankę. Kupiłam ubiegłą wiosną sadzonkę piwonii drzewiastej. Ma mieć kolor biały, i nawet ma etykietkę oryginalną z pismem chińsko-japońskim. Marnie rosła przez lato, ale liść utrzymała. Zima jaka była każdy wie, a wiosna też lepsza nie była. I oto moja roślinka pokazała się, co prawda z opóźnieniem, ale jest! Wg przepisu wsadziłam ją głębiej niż była w doniczce i pod skosem. Miała więc dłuższą drogę do światła. Kwiatków jeszcze mieć nie będzie, ale teraz już wiem, że się utrzyma. Dostanie dobrego jedzonka i będę na nią czekać każdej wiosny.
Tak wygląda teraz.

O to super będę za nią trzymać kciuki i za kwiatki żeby piękne dała jak się wzmocni czyli to berberys to co będzie kwitło co pokazałaś tyle kwiatków w jednym miejscu gdzieś widziałam to cudo
eda 22:08, 03 maj 2017

hanka_andrus napisał(a)
Violetko dla Ciebie na dobranoc.

Ja też popatrzę jaki piękny kolorek mmmmm
a zrobiłam magnolce fotki dziś i strąciłam suchości mam nadzieje że to nie błąd...
hanka_andrus 22:45, 03 maj 2017

Czy o tę roślinkę tobie chodziło? To mahonia. Właśnie zaczęła kwitnienie.
Berberysy mam, ale dopiro co się "listkują".

eda 22:59, 03 maj 2017

Tak tak dla tego nie wiedziałam bo ja mam pod domem berberysa co ma pąki kwiatowe w donicy robi zawsze za choinkę ale to o szerszych liściach i zielony nie taki bordowy co mam go w ogrodzeniu i dla tego mnie zastanawiało co to ? a cha dziękuję Hanusia spokojnej nocki paaa buziolki machonia machonia muszę zerknąć jak kwitnie bo gdzieś już widziałam ....paaaaaa
Basilikum 06:30, 04 maj 2017

podsylam troche slonka na dzis