Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

monteverde 13:44, 06 sie 2017

hanka_andrus napisał(a)
Tak to aminek. On wyrasta na wysokość zwykłego kopru albo i wyżej. Co do arcydzięgla chyba teraz można wysiać, i tak w tym roku kwitnąć nie będzie. Wytworzy się tylko rozeta. Ale ten może i do 2 m być wysoki. Ja spróbuję wysiać kilka nasion do doniczki.

aminka czy arcydzięgla ? bardziej mi zależy na aminku to ten drugi dobry do jedzenia a aminek ładnie się komponuje z innymi kwiatami
Basilikum 16:03, 06 sie 2017

Haniu poczytalam Twoje rozwazania na temat ogrodu i zgadzam sie w 100%
a wierszyki Wasze uwielbiam
podsylam trohe dyniek
Doranma 18:18, 06 sie 2017

hanka_andrus napisał(a)
Zajrzałąm tu i tam na forum i tak sobie przemyśliwam: Po co ja mam ten ogród?

Same kłopoty! Jak nie mróz, to ulewy, a jak nie pada, to susza. No i z kwiatkami kłopot, i z warzywami kłopot, i w ogóle kłopot na całej linii.
Ale w moim życiu odegrałm ważną rolę! Był dla mnie karmicielem w pewnym czasie. Był wychowawcą dzieci, a nawet wnuków, aktualnie jest odskocznią od blokowiska, jest tym co uruchamia moją wyobraźnię i nie daje szarym komurkom" zamrzeć. Czyli jest całtym moim światem! I go ani nie opuszczę w potrzebie, ani nie zrównam "z ziemią. Będę do niego kuśtykać albo jechac na wózku i co wiosne od nowa wpadać w kolejność pór roku.

I żadne straty w roślinach, nie zamkną furtki mojego ogrodu dla mnie. Chyba, że przyjdzie na mnie czas ocdejść w wieczność.

Serdeczności zostawiam na ten weekend, i pomyślcie czym dla Was jest ten kawałek przestrzeni, którą pielęgnujecie.

Odpowiadam Moim największym terapeutą, moją ogromną radością, obiektem rozmyślań i tęsknot, siłownią, wyzwalaczem kreatywności, umilaczem czasu, motywatorem - moją TARĄ! I dobrowolnie go nie oddam
A odczucia nt. narzekań miałam podobne, więc uciekłam Najważniejsze to dystans i właściwa hierarchia ważności. Mimo, że ogród kocham maniacko, to nie jest on dla mnie najważniejszy, nie stanowi o istocie i sensie życia.
Pozdrawiam cieplutko Piękna rosa na Twojej trawie
hanka_andrus 18:35, 06 sie 2017

Dorotko, organizacja przestrzeni wokół siebie od nas tylko zależy, możemy mieć ład, możemy mieć chaos. Każdy lubi co innego.
A dorównywanie do jakichś wzorów, nawet najchwalebniejszych, to nie dla mnie.
Mogę to chwalić, podziwiać, podglądać, ale u siebie wszystko aranżuję po swojemu. Dlatego nie denerwują mnie usychające w upale rośliny, bo je zastąpię innymi z moich dsadzonek, nie martwią zamierające z nadmiaru wody róże, bo kolejne sadzonki z patyka czekają na wolne miejsce.
Pory roku są nieubłagane i systematycznie się przesuwają. Jedne rośliny zamierają inne dopiero startują. I tak jest od wieków.
Dlatego formalnego ogrodudtąd dotąd nie mam i mieć nie będę. Pozdrawiam

Doranma 18:52, 06 sie 2017

Bo najlepiej, gdy ogród wyraża to, co nam w duszy gra
ElzbietaFranka 20:14, 06 sie 2017

Witam Haniu. Jestem tu w Twoich stronach. Macham.
hanka_andrus 20:36, 06 sie 2017

Elu, A gdzie dokładnie? I do kiedy?
eda 22:56, 06 sie 2017

piękne widoki wodne !!! biadolenie beee haa cieszmy się tym co mamyy tak to czysta prawda buziaki Hanuś a dziś dopatrzyłam kwiatków na zagoniku arbuzowym
hanka_andrus 23:00, 06 sie 2017

Edytko, no to może arbuzik dojrzeje? Szykuj dla niego namiot na późną wegetację. Trochę późno te kwiatki, co nie?
eda 23:20, 06 sie 2017

no kurcze bo wodę to on lubi tylko ,że zimno się robi dzisiejszy wieczór to jak jesień dobrze mówisz muszę go okryć wtedy coś będzie on jest w gruncie tak jak w tamtym roku ...