Madżenko dotarłam i ja Powoli się budzę do rozpoczęcia sezonu 2017 choć u nas na podkarpaciu jeszcze śniegu sporo a i mróz nie odpuszcza. Jedynie słoneczko coraz wyżej i wyżej
"Ogród będzie w tm roku mocno trawiasto-różano- bukszpanowo-grabowy Tylko na lawende nie licze, bo jakoś sobie u mnie nie radzi, niebieski nadrobię szałwia , perowskią i werbena w duzej ilości"
Aż mi się cieplej zrobiło. Wszyscy mówią/piszą o nowoczesności u Ciebie. Jest nowocześnie (linie ogrodowe i rozwiązania granitowe oraz akcesoria zdobnicze?) ale dla mnie u Ciebie w ogrodzie jest baaardzo kobieco i romantycznie. Wszystko trzepiesz i strzyżesz ale efekt jest romantyczny. Coś niesamowitego!
PS A jakby jakiś bodziszek niebieski (g. 'Brookside' lub koronkowy 'Gravetye' ) na Twoją glebę się wprowadził?
Ewo
A czy nowoczesny oznacza zimny, oschły i niekobiecy?
NIE!
Nowoczesny oznacza prosty, oszczędny w ilości i z odpowiednim doborem faktur i ograniczonej ilości kolorów.
Rozpustą są róże bo "nienowoczesne" a raczej uważane za staroświeckie.
Ale ... jak są umiejętnie wkomponowane, a TU są, to pasują i w nowoczesnym ogrodzie a ich staroświeckość nie razi a wręcz przeciwnie. Właśnie wydobywają "nowoczesność" innych roślin.
I najważniejsze, że nie mają konkurencji i zawsze grają pierwsze skrzypce .
akcesoria zdobnicze?
to są wszelakie dodatki np. donice z kwiatkami, stojak na donicę, lampy, wiaderka i konewki zawieszone na gabionach.
Zobacz jak to wszystko pasuje do siebie. Nic nie drażni oka.
Nie wspominam o meblach, bo idealnie pasują do wszystkiego.
Bywasz w innych ogrodach. Ja też bywam. Nawet ostatnio jeden zwiedziłam. Wszyscy pieją z zachwytu nad zmianami. A ja widzę, że do klasycznego budynku i klasycznego ogrodu zaprojektowanego przez Danusię, właściciele dołożyli gabiony i donice z gabionów, koryta blaszane, nieopodal donice w stylu śródziemnomorskim a obok nowoczesne meble ogrodowe. Hm.... Inni się zachwycają a mnie to razi.
Madrzen jest konsekwentna do bólu i za to ją bardzo cenię. Mam taką słabość, że lubię ludzi z dobrym gustem .