ell
19:14, 20 cze 2011

Dołączył: 28 kwi 2011
Posty: 4333
Kochani tak jak obiecałam podaję bardzo prosty sposób na domowy bardzo aromatyczny syrop z róży oraz konfiturę, ale najpierw kilka zdjęć róży jadalnej, z której można wyczarować te pyszności 
Na syrop i konfiturę nadają się tylko same płatki tej róży. Nazbierane płatki oczywiście opłukać.
Konfitura z róży
Trzeba zmierzyć ilość płatków poprzez dokładne ubicie ich w szklance. Odmierzone płatki zmielić w maszynce. Można je utrzeć w makutrze.
Do utartych płatków dodajemy cukier. Cukru należy dodać taką samą ilość szklanek ile róży. Cukier dodawać etapami aby łatwiej było utrzeć. Ucierać jeszcze chwilę.
Niektórzy w tej postaci przekładają do słoiczków i odstawiają w chłodne miejsce.
Ja jeszcze przesmażam całość, a na końcu dodaję troszkę soku z cytryny do smaku i gorącą konfiturę przekładam do słoiczków i gotowe.
Syrop z róży
Do dużego słoja nakładamy warstwami mokre jeszcze płatki, które przysypujemy cukrem. Warstwa płatków i cukier, itd. Ja sypię dość sporo cukru. Odstawiamy wszystko na trzy dni
Potem zlewamy syrop i odcedzamy wszystkie płatki, które oddały swój aromatyczny sok. Można go od razu nalać do słoiczków i odstawić w zimne miejsce.
Ja doprowadzam do zagotowania z dodatkiem soku z cytryny i przelewam gorący syrop do słoiczków. Pycha.





Na syrop i konfiturę nadają się tylko same płatki tej róży. Nazbierane płatki oczywiście opłukać.
Konfitura z róży

Trzeba zmierzyć ilość płatków poprzez dokładne ubicie ich w szklance. Odmierzone płatki zmielić w maszynce. Można je utrzeć w makutrze.
Do utartych płatków dodajemy cukier. Cukru należy dodać taką samą ilość szklanek ile róży. Cukier dodawać etapami aby łatwiej było utrzeć. Ucierać jeszcze chwilę.
Niektórzy w tej postaci przekładają do słoiczków i odstawiają w chłodne miejsce.
Ja jeszcze przesmażam całość, a na końcu dodaję troszkę soku z cytryny do smaku i gorącą konfiturę przekładam do słoiczków i gotowe.

Syrop z róży

Do dużego słoja nakładamy warstwami mokre jeszcze płatki, które przysypujemy cukrem. Warstwa płatków i cukier, itd. Ja sypię dość sporo cukru. Odstawiamy wszystko na trzy dni

Potem zlewamy syrop i odcedzamy wszystkie płatki, które oddały swój aromatyczny sok. Można go od razu nalać do słoiczków i odstawić w zimne miejsce.
Ja doprowadzam do zagotowania z dodatkiem soku z cytryny i przelewam gorący syrop do słoiczków. Pycha.

____________________
Ela - Ogródek na chabrowym wzgórzu
Ela - Ogródek na chabrowym wzgórzu