Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Gosiek33 09:15, 23 wrz 2018

Zobacz moją barbulę, z pewnością podobało by się jej towarzystwo takiej jak Twoja
inka74 09:44, 23 wrz 2018

Kasia_CS napisał(a)
U mnie Soul byłaby przedzielona od Szekspira Artemiską, ale czasem kolory tak nie grają, że mogłoby zgrzytać.
jeśli mogę się wtrącić - jedyny zgrzyt jaki mógłby być to wysokość. Soul jest bardzo wysoki. U mnie na ponad 1.5 metra. W sumie zastanawiałam się czy się go nie pozbyć bo mocno plamistość go złapała w tym roku ale to 2 letnia sadzonka. Poczekam jeszcze z rok. Pozostałe dwie raczej z tych niższych-średnich róż są. Kolorystycznie z WS bardzo podobne.
Edit - WS do 120 cm na stronie Austina. Na innych 150. Jakoś niższy się mi wydawał ale to dlatego że na stronie F pomylona wysokość a tam kupowałam

Ja na razie trzymam się dzielnie i żadnego zamówienia na róże nie robię. Choć te wasze typy fajne są...
Kasia_CS 10:37, 23 wrz 2018

inka74 napisał(a)
jeśli mogę się wtrącić - jedyny zgrzyt jaki mógłby być to wysokość. Soul jest bardzo wysoki. U mnie na ponad 1.5 metra. W sumie zastanawiałam się czy się go nie pozbyć bo mocno plamistość go złapała w tym roku ale to 2 letnia sadzonka. Poczekam jeszcze z rok. Pozostałe dwie raczej z tych niższych-średnich róż są. Kolorystycznie z WS bardzo podobne.
Edit - WS do 120 cm na stronie Austina. Na innych 150. Jakoś niższy się mi wydawał ale to dlatego że na stronie F pomylona wysokość a tam kupowałam

Ja na razie trzymam się dzielnie i żadnego zamówienia na róże nie robię. Choć te wasze typy fajne są...

Wysokość Soul to mi nawet gra, żałuję że William jej nie dorównuje, choć będę próbowała go "wyciągać", bo ma płot obok Cinderelli osłaniać. Drugi myk jest taki, że może dam wąskiego Falstaffa tuż za Willem, żeby mu wyższe piętro robił
Kasia_CS 11:44, 23 wrz 2018

inka74 napisał(a)

A no widzisz, to super, że większy rośnie, bo ja też dane z florib kojarzyłam, bo też większość tam zamawiałam. Szkoda tylko, że tak wolno mu idzie rosnięcie
Kasya 12:08, 23 wrz 2018

tulucy napisał(a)
Zamówienie zrobione - wszystko Kasi wina
Long John Silver (Horvath 1934)
Madame Francois Graindorge
Minette (Vibert 1819)
Quatre Saisons / Autumn Damask
TRADESCANT

Oj TRADESCANT to ja bym jeszcze chciała... tylko gdzie ? hm ?
tulucy 14:35, 23 wrz 2018

Kasiu ja też nie wiem, gdzie mogę ją (j wszystkie) wcisnąć, ale to są te odmiany, na które dość długo polowałam. Długi Jan, Madame i Tradescant właśnie. Pozostałe dwie to taka zachcianka... Dla płatków na konfitury.
zoja 14:39, 23 wrz 2018

Ja nawet nie powinnam tego czytac...
Nie chce rozyczki podlapac
Udaje, ze nie widzialam!

Macham niedzielnie
lojalna_ 15:17, 23 wrz 2018

tulucy napisał(a)
Zamówienie zrobione - wszystko Kasi wina
Long John Silver (Horvath 1934)
Madame Francois Graindorge
Minette (Vibert 1819)
Quatre Saisons / Autumn Damask
TRADESCANT

Kasi wina ! No jasne . Idę sobie poogoglowac co kupiłaś .
Kasia_CS 17:28, 23 wrz 2018

tulucy napisał(a)
Kasiu ja też nie wiem, gdzie mogę ją (j wszystkie) wcisnąć, ale to są te odmiany, na które dość długo polowałam. Długi Jan, Madame i Tradescant właśnie. Pozostałe dwie to taka zachcianka... Dla płatków na konfitury.

Na tej stronie napisane jest, ze William Shakespeare też na konfitury się nadaje... Wiesz coś o tym? No zapach ma niby..

Łucja, nie pokusiłabyś się o jakiś top10 swoich róż ? Masz u siebie jakieś pnące?
tulucy 17:56, 23 wrz 2018

Pnące mam, kilka... Najlepsze w tym roku Mini Eden i Pirouette, ciągle tłoczą praktycznie, Mini bez przerwy, Pirouette z bardzo krótkimi. Mam je dopiero drugi sezon, sadziłam z doniczek w ubiegłe lato.

Zapowiada się dobrze Zephirine Droughin, mało kwiatów dość, ale ciągle... Guardina się rozrasta i będzie piękna mam nadzieję. To samo Laguna i Sweet Laguna.

Top 10 może mógłby być, muszę pomyśleć, ale ja oczywiście nie mam zdjęć.