Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Pnącza » Powojnik - Clematis

Powojnik - Clematis

MagdaBoro 14:21, 13 maj 2025

Pani Danusia pisała że łączy na murze Clematis bluszcz i róże. Jak to dokładnie zrobić ? Chciałam połączyć i puścić na tą ścianę powojnik summer snow i bluszcz.
Joku 17:19, 17 maj 2025

Z własnego doświadczenia wiem że bluszcz posadzony w "jednym rządku" z powojnikiem prawdopodobnie z czasem go zdominuje, osłabi. Chociaż powojnik o którym piszesz to odmiana silnie rosnąca. Bluszcz rośnie wolniej, na pokrycie tej ściany potrzebuje kilku dobrych lat. Powojnik daje sporą masę szybciej. Nie mam go ale sądzę że po 2 - 3 latach będzie już widoczny. Bluszcz czepia się korzonkami, nie potrzebuje podpory. Natomiast dla powojnika byłaby potrzebna przymocowana do ściany kratka, najlepiej z zachowanym odstępem kilku cm od ściany, są odpowiednie wkręty w sklepach. Gdyby bluszcz już był to powojnik wplótłby się swoimi pędami w niego. Warunkiem powodzenia jest też dobra jakość tynku pokrywającego ścianę i zgoda właściciela owego budynku.
Jeżeli masz jakieś pytania, pisz.