Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 19:54, 08 lip 2020

Jeden z liliowców Stella d'Oro

Rodgresja kasztanowcolistna

Paprocie

Podrzeń żebrowiec

Narecznica mocna

ajka 19:57, 08 lip 2020

Udało mi się kupić i podmienić dwa derenie, okazały się innym gatunkiem niż pozostałe, mam nadzieję, że na wiosnę w miarę się wyrównają po przycięciu

A te dwa wykopane wylądowały koło grabów, jeszcze nie wiem czy na stałe:

Pokażę jeszcze taras, mimo, że nie uprzętnięty. W donicy na tarasie bambusy Volcano Fargesja

sarenka 07:38, 09 lip 2020

Hej. Te dwa derenie kupiłaś inne czy wymieniłeś bo te co rosły były inne?
Niech wszystko rośnie zdrowo
Jak duży macie taras?
kasiab 08:54, 09 lip 2020

Witaj
Przeczytałam cały Twój wątek ogromne postępy od Twoich początków na Ogrodowisku palenisko wśród brzóz rewelacja! Sama chętnie bym je miała gdybym miała większą działkę warzywnik w skrzyniach to moje marzenie na szczęście w tym roku się nie udało zrobić bo przebudowa części warzywno-owocowej przede mną na jesien i powstanie malutka winniczka dodaje do obserwowanych i kibicuję
ajka 13:09, 09 lip 2020

sarenka napisał(a)
Hej. Te dwa derenie kupiłaś inne czy wymieniłeś bo te co rosły były inne?
Niech wszystko rośnie zdrowo
Jak duży macie taras?

Hej sarenka, miło cię znowu wiedzieć. Kupowałam 5 dereni elegantissima, a po roku okazało się że dwa z nich z tego co pisano mi na wątku dereni: derenie Sibrica Variegata, więc musiałam je wykopać, bo mi nie pasowały i przenieść je w inne miejsce. Sprzedawca nawet okiem nie mrugnął.

Taras mniej więcej ma 1100m x 300m.
ajka 13:17, 09 lip 2020

kasiab napisał(a)
Witaj
Przeczytałam cały Twój wątek ogromne postępy od Twoich początków na Ogrodowisku palenisko wśród brzóz rewelacja! Sama chętnie bym je miała gdybym miała większą działkę warzywnik w skrzyniach to moje marzenie na szczęście w tym roku się nie udało zrobić bo przebudowa części warzywno-owocowej przede mną na jesien i powstanie malutka winniczka dodaje do obserwowanych i kibicuję

Hej Kasiu. Naprawdę przeczytałaś cały wątek? Ja bym nie dała rady Faktycznie sporo się zmieniło od pierwszych wpisów, ale dużo brakuje do tych cudów, które tu dziewczyny wyczyniają. Cieszę się, że ci się podoba. Jak sobie patrzę na te zdjęcia i przypomnę pierwsze prace na warzywniaku, jeszcze bez skrzyń, to strasznie cieszę się, że jestem już w tym miejscu i mogę cieszyć się efektami naszej pracy Winniczki zazdroszczę. Jesteś z ZG? Często jestem tam u teściów. Kiedyś we wrześniu zawsze jeździło się na winobranie
kasia1 07:29, 10 lip 2020

A ten pas ziemi przy tarasie to będzie nowa rabata?

Fajne nasadzenia przy brzozach.
anabuko1 07:38, 10 lip 2020

ajka napisał(a)
Udało mi się kupić i podmienić dwa derenie, okazały się innym gatunkiem niż pozostałe, mam nadzieję, że na wiosnę w miarę się wyrównają po przycięciu

A te dwa wykopane wylądowały koło grabów, jeszcze nie wiem czy na stałe:

Pokażę jeszcze taras, mimo, że nie uprzętnięty. W donicy na tarasie bambusy Volcano Fargesja

Warzywnik wzorowy.I fajną sciankę obok niego zrobiąłś
kasiab 08:29, 10 lip 2020

ajka napisał(a)

Hej Kasiu. Naprawdę przeczytałaś cały wątek? Ja bym nie dała rady Faktycznie sporo się zmieniło od pierwszych wpisów, ale dużo brakuje do tych cudów, które tu dziewczyny wyczyniają. Cieszę się, że ci się podoba. Jak sobie patrzę na te zdjęcia i przypomnę pierwsze prace na warzywniaku, jeszcze bez skrzyń, to strasznie cieszę się, że jestem już w tym miejscu i mogę cieszyć się efektami naszej pracy Winniczki zazdroszczę. Jesteś z ZG? Często jestem tam u teściów. Kiedyś we wrześniu zawsze jeździło się na winobranie

Wiesz jak wątki są poniżej 500stron to staram sie czytać w całości większe watki zostawiam na spokojne czytanie jestem z okolic zielonej góry. Moja winniczka to tylko 15 krzaków będzie: 3 deserowe i 12 przerobowych w tym roku winobrania nie będzie niestety.
Piszesz że dużo brakuje do cudów innych Dziewczyn a wiesz co ja uważam? Że każda osoba która pracuje w swoim ogrodzie ma swój cud. Ja nie mam nasadzen w zasadzie żadnych bo jestem dalej na etapie ulepszania gleby (w końcu mam w 6 kl.) i jak sadzilam grabiki to sie zachwycalam jaka zrobila sie ziemia po mojej ciezkiej pracy. Jest cudowna! A każda napotkana dzdzownica taak cieszy że nie mogę zobacz jak daleko juz jesteś! Teraz tylko dopieszczać i czekać aż rośliny się rozrosna
ajka 09:48, 10 lip 2020

kasia1 napisał(a)
A ten pas ziemi przy tarasie to będzie nowa rabata?

Fajne nasadzenia przy brzozach.

Przy tarasie gdzie darń odkopana będzie grys wysypany, takie przedlużenie tarasu i jakieś meble tam wygodniejsze staną. Może z palet.