Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

DariaB 11:47, 03 mar 2025

U mnie cebulowe na podobnym etapie jak u Ciebie. Fejsik mi przypomniał zdjęcia sprzed roku to krokusy już pełną gębą kwitnęły. Przynajmniej może będzie normalne przedwiośnie, a nie takie zwariowane jak w zeszłym roku.
ajka 21:11, 03 mar 2025

Zdjęliśmy osłonę darni. Trawa zgniła w tych miejscach gdzie dostawała się woda i nie było światła. Tam gdzie warstwa była nieprzepuszczalna, trawa nie zgniła. Mąż dziś przysypał tą część piaskiem. Ścieliśmy też trawy. W przyszłym tygodniu chcemy umówić się na glebogryzarkę i będzie można już działać z tą częścią.

LIDKA 21:43, 03 mar 2025

Od początku sezonu robotą pełną mocą. Latem będzie już pięknie.

Ja nie mam już grubszych robót ale mam plan by posprzątać do niedzieli, do 1-3 maja obrobić tetrisy i sadzenie zakupów i potem dużo odpoczywać i tarasować.

No ....pewno jeszcze jakieś bieżace chciejstwa będę sadzić. Z zimy mam tylko 2 zamówienia i to nie takie wielkie.

Ajka pogody na te prace Wam życzę
Kordina 21:50, 03 mar 2025

Ojoj! Tu się dzieje, powodzenia w pracach wszelakich
ajka 22:01, 03 mar 2025

Wciąż nie do końca mam pomysł na tą przestrzeń, muszę tam posadzić judaszowca, poprzesadzać trawy, myślałam by przenieść tam też zioła.
Narsilia 07:05, 04 mar 2025

Ale już przygotowania ruszyły piękna ofaroma rabata obok tarasu powstanie , jakieś kwitnące ,pachnące okazy też tam planujesz .
ajka 19:58, 04 mar 2025

Narsilia kwitnące, pachnące? Co masz na myśli? jakieś kwiaty? Myślę, czy nie dosadzić liliowców. Przy tarasie mam powojniki, może dosadzę albo przeniosę, na tarasie w donicy posadziłam jaśminowca, więc powinien pięknie pachnąć. Kwiaty sadzę w donicach. Pięknie pachną lilaki, ale mój eM nie lubi, więc chyba nie będę go uszczęśliwiać.

Patrzę na zdjęcia z zeszłego roku i powiem wam, że wiosna spóźnia się w tym roku, na początku marca było już naprawdę zielono, forsycja kwitła i krokusy.

Dziś obcięłam wszystkie hortensje. A jutro chyba podjedzie jednak do nas pan z glebogryzarką, byłaby już ta część do przodu.

Czy można robić wertykulację trawnika przed kwitnieniem forsycji? Czy lepiej poczekać cierpliwie.
ajka 12:44, 05 mar 2025

Przemielone

Myślę i myślę nad tą rabatą i wpadłam na pomysł zrobienia z prawej strony ścieżki czegoś w rodzaju skalniaka (trawy z tyłu w kamieniu by zostały oczywiście), usypałabym jakąś górkę, dosadziłabym jakieś rośliny typowo skalniakowe kwitnące i zioła, może jałowce płożące? na rogu tarasu posadziłabym judaszowca avondale (kupiłam na jesieni). A po lewej stronie ścieżki coś kwitnącego co by pasowało do liliowców (może kukliki przenieść?). Ale myślę też bardzo nad tym by w miejscu tych 3 żółtych kółek posadzić brzoze doorenbos, tą białą i zrobić jakby aleję, albo chociaż jedną youngi, tą płaczącą. Czy to nie byłoby za blisko domu? Nie zabierze mi całego światła? I co wtedy pod brzozami?

ajka 12:53, 05 mar 2025

Rośliny na rabacie kamienistej:

Trawy z tyłu to różne miskanty, których nie będę ruszać. W następnych rzędach:

Hortensja bukietowa Phantom (na środku) - tą pewnie byłoby najtrudniej przesadzić
Rozplenica Lady U x 4
Rozchodnik Brillant x 10
Red Baron (nie chce go już w rzędzie, raczej w jakimś okręgu
Skalnica Arendsa
Żurawka
Czosnek Purple Sensation
Jeżówki zwykłe fioletowe x 2
Clematis Arabella x 5
Macierzanka highland cream x 4

Tu trochę widać ten gęsty busz

Dla tych co nie znają tarasu

Druga strona za skrzyniami

Gardenarium 08:16, 06 mar 2025

ajka napisał(a)

Ja bym skalniaka nie robiła tylko rabaty bylin owe i coś na pniu.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies