Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 20:19, 15 kwi 2021

Johanka77 napisał(a)

Podobno przy trawniku się nigdy nie odpoczywa
Tak mówi mój M

Nie jest tak źle w pielęgnowaniu trawnika,gorzej przygotować podłoże,tu się trzeba natyrać
Wiolka5_7 20:26, 15 kwi 2021

Siatka na kreta rozłożona...
Jutro po pracy będziemy wozić ziemię na tą siatkę... oby nie padało

Martka 20:38, 15 kwi 2021

Wiola, bardzo dobra kolejność, najpierw rabaty, potem trawnik. Ja miałam odwrotną, i teraz zrywam darń z siatką, paluszki cierpią Super tempo prac, szykuje się pogoda na posianie i wschody. Będziesz przykrywała folią jak Milunia? Mnie czeka wertykulacja, ale nie ma kiedy zrobić, cały czas mokro, czy w maju to będzie miało sens?
Wiola, czy przy imperacie red baron to masz hakonechloa greenhills? Oglądam Twoją wizytówkę i rozkminiam jakie masz gdzie widzę że te albostriata to faktycznie giganty
Johanka77 20:42, 15 kwi 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Siatka na kreta rozłożona...
Jutro po pracy będziemy wozić ziemię na tą siatkę... oby nie padało

Oby, choć na szczęście przy tej czynności. deszcz nie wadzi
Johanka77 20:42, 15 kwi 2021

Martka napisał(a)
Wiola, bardzo dobra kolejność, najpierw rabaty, potem trawnik. Ja miałam odwrotną, i teraz zrywam darń z siatką, paluszki cierpią Super tempo prac, szykuje się pogoda na posianie i wschody. Będziesz przykrywała folią jak Milunia? Mnie czeka wertykulacja, ale nie ma kiedy zrobić, cały czas mokro, czy w maju to będzie miało sens?
Wiola, czy przy imperacie red baron to masz hakonechloa greenhills? Oglądam Twoją wizytówkę i rozkminiam jakie masz gdzie widzę że te albostriata to faktycznie giganty

Czemu Cię. palce bolą?
Ja wbijam szpadel i leci.
Johanka77 20:43, 15 kwi 2021

Wiolka5_7 napisał(a)

Nie jest tak źle w pielęgnowaniu trawnika,gorzej przygotować podłoże,tu się trzeba natyrać

A to fakt! I dobrze przygotowane procentuje - potwierdzam
SlonecznyOgrod 20:47, 15 kwi 2021

Nie no proszę pani... pełen profesjonalizm
Martka 20:54, 15 kwi 2021

Johanka, ojej, może masz jakąś lepszą technikę może coś robię źle, bo rozumiem, że piszesz o darni zawierającej w sobie siatkę? Ja spróbuję napisać, jak to wygląda u mnie: Siatka jest twarda, to wiadomo, obkopuję szpadelkiem kawałek, zrywam darń, odwracam, szpadlem odcinam korzenie, ale idealnie nie da się, potem wyrywam siatkę. No i jak ciągnę tę siatkę (zawsze gdzieś zostaje przerośnięta), to muszę te jej żyłki schwycić, to trochę jak pograć na gitarze bez rozćwiczenia. Nie wiem czy dobrze opisałam problem, ale mam nadzieję, że masz patencik
Johanka77 21:01, 15 kwi 2021

Martka napisał(a)
Johanka, ojej, może masz jakąś lepszą technikę może coś robię źle, bo rozumiem, że piszesz o darni zawierającej w sobie siatkę? Ja spróbuję napisać, jak to wygląda u mnie: Siatka jest twarda, to wiadomo, obkopuję szpadelkiem kawałek, zrywam darń, odwracam, szpadlem odcinam korzenie, ale idealnie nie da się, potem wyrywam siatkę. No i jak ciągnę tę siatkę (zawsze gdzieś zostaje przerośnięta), to muszę te jej żyłki schwycić, to trochę jak pograć na gitarze bez rozćwiczenia. Nie wiem czy dobrze opisałam problem, ale mam nadzieję, że masz patencik

Wiesz, my mamy tę siatkę dość nisko, więc. nawet nie zawsze złazi z darnią.
Ponadto jest dość miękka.
Mój Mąż siatkę przecina sobie nożykiem, a ja po prostu ciągnę

Ale generalnie to ta nasza jest dość ok. Jak czasem muszę wyciągnąć z rabat, to mnie. to nie. boli.
A zresztą ja w ogrodzie wszystko. robi w rękawiczkach, to już zupełnie nie boli
Wiolka5_7 21:03, 15 kwi 2021

Martka napisał(a)

Tak najpierw rabaty zrobiłam a na koniec trawnik

Jeszcze kupa pracy ,więc trawnik musi być idealny za tą orkę
Folii nie mam,więc nie będę przykrywać,liczę w koncu na ciepły maj...
Ja to się nie znam do kiedy można wertykulować...

Przy Imperacie mam Macrę-zwykłą.
No Albostriata to gigant