Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

olciamanolcia 13:00, 01 mar 2022

mrokasia napisał(a)

Ja reaguję nerwowo .
Ryją mi te łobuzy wszędzie, pod trawnikiem mam siatkę ale tak jak u Ciebie - na styku rabat i trawnika mam kopce, dodatkowo potem rozkopane przez moje psy, wrrrr...

U mnie krety robią dwa trzy kopce max a potem grzecznie idą do sąsiada u Ciebie psy polują a u mnie dwie kotki
Wiolka5_7 16:26, 01 mar 2022

Zrobiłam spacerek po ogrodzie z Sarką

Zaskoczyła mnie świdośliwa...już pękają jej pąki

Sesleria jesienna już taka zielona
Uwielbiam seslerie za szybki start.

Sesleria skalna

Stipa też już się zieleni

Wiolka5_7 16:35, 01 mar 2022

Tulipanki coraz większe

Jak widać u mnie na rabatach wcale nie jest idealnie wysprzątane

Kwiaty cebulowe jednak to twarde sztuki... Znalazłam wykopany czosnek ozdobny pewnie wykopany przez nornice...leży na ziemi i rośnie w najlepsze

Sadzone rok temu ciemierniki orientalne miały po 1 łodydze kwiatowej a teraz min. 3 łodygi będzie na pewno, więc fajnie się rozrastają

A obok siewka ciemiernika

I tutaj też
Wiolka5_7 16:39, 01 mar 2022

Pierwszy kwiat ciemiernika Niger
Jak przejdą przymrozki to obetnę im liście

Kosodrzewina coraz bardziej chora,brązowa...
Jednak ja wykopię ,wymienię ziemię i posadzę małego cisa baccata ...mam w przechowalniku
Martka 20:11, 01 mar 2022

Szkoda kosodrzewiny. Za to wiosna piękna, już takie ogromne tulipany? Trawy ładnie startują, moja glina jest zimna i nawet nie marzę o takich postępach Rabata to nie dywan, jak dla mnie to cacuszny porządek. Zresztą, pozimowe elementy materii organicznej są na rabatach wręcz pożądane Wielu, nie gratulowałam Ci jeszcze nagrody konkursowej, nadrabiam i bardzo cieszę się!
Wiolka5_7 20:19, 01 mar 2022

Martka napisał(a)
Szkoda kosodrzewiny. Za to wiosna piękna, już takie ogromne tulipany? Trawy ładnie startują, moja glina jest zimna i nawet nie marzę o takich postępach Rabata to nie dywan, jak dla mnie to cacuszny porządek. Zresztą, pozimowe elementy materii organicznej są na rabatach wręcz pożądane Wielu, nie gratulowałam Ci jeszcze nagrody konkursowej, nadrabiam i bardzo cieszę się!

No szkoda,bo była już spora a zanim ten mój cisek ogryzek urośnie to jednak minie...

U mnie w większości rabaty słoneczne i gleba przepuszczalna, więc szybciej rośliny ruszają na twoje też przyjdzie czas

Tak z rabat nie warto sprzątać dokładnie...to pożytek dla wszystkich żyjątek

Dzięki Martuś za gratki
olciamanolcia 20:33, 01 mar 2022

Chciałam Ci powiedzieć, ze przekonałaś mnie Twoimi zdjęciami do tej seslerii Wywalam spod wytłaczankowych tulipanów te kosodrzewiny bo i tak do końca nie byłam do nich przekonana.
Mam 4 sadzonki- zrobię 8 i będzie ok. Za nimi posadzone są rozchodniki i hamelny i myślę,że nie będzie tak źle.
Wiolka5_7 20:45, 01 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)
Chciałam Ci powiedzieć, ze przekonałaś mnie Twoimi zdjęciami do tej seslerii Wywalam spod wytłaczankowych tulipanów te kosodrzewiny bo i tak do końca nie byłam do nich przekonana.
Mam 4 sadzonki- zrobię 8 i będzie ok. Za nimi posadzone są rozchodniki i hamelny i myślę,że nie będzie tak źle.

Cieszę się
Seslerie z rozchodnikami będą fajnie wyglądać no i mają te same wymagania, więc będą współgrały idealnie
Agi2006 20:52, 01 mar 2022

Wiola zaczyna się robić u Ciebie zielono. Zanim się obejrzysz już będą kwitły cebulowe.Teraz dopiero widzę jakie Ty masz rozległe te rabaty!!!
olciamanolcia 20:56, 01 mar 2022

Agi2006 napisał(a)
Wiola zaczyna się robić u Ciebie zielono. Zanim się obejrzysz już będą kwitły cebulowe.Teraz dopiero widzę jakie Ty masz rozległe te rabaty!!!
.

Twoje seslerie tez mnie zainspirowały … po tych zdjęciach konkursowych