Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 16:53, 27 lut 2022

BASIA8 napisał(a)
Dziękuję za informację

Proszę
Helen 16:54, 27 lut 2022

Wiola, tniesz co roku derenie przy ziemi? Czy tylko niektóre gałązki przy ziemi a reszta wyżej?
Wiolka5_7 17:26, 27 lut 2022

Helen napisał(a)
Wiola, tniesz co roku derenie przy ziemi? Czy tylko niektóre gałązki przy ziemi a reszta wyżej?

Zawsze tnę cały krzak.Wycinam też takie czarne martwe gałązki całkowicie.

Rok temu przycielam całe krzaki na ok.40 cm a w tym na ok.15 cm,bo od dołu gałązki zzieleniały a chce żeby były całe czerwone
Nowa12 20:45, 27 lut 2022

Też się powstrzymałam przed dalszym cięciem. Jakoś te zapowiadane mrozy -6 lekko mnie wystraszyły . Ale to kwestia kilku dni a potem to już trzeba się ostro brać za robotę.
Wiolka5_7 20:53, 27 lut 2022

Nowa12 napisał(a)
Też się powstrzymałam przed dalszym cięciem. Jakoś te zapowiadane mrozy -6 lekko mnie wystraszyły . Ale to kwestia kilku dni a potem to już trzeba się ostro brać za robotę.

Mi został bluszcz i carexy do przycięcia,ale z nimi się nie pali...czekam na ocieplenie...

Ja nie mam hortensji ogrodowych,ciemierniki w pąkach, więc przymrozków się nie obawiam.Nic nie przykrywam
Klaudyna 08:54, 01 mar 2022

Mam pytanie. Jak reagujecie na krety? W tym roku zauważyłam, że wyjątkowo się panoszą w moim ogrodzie. Nawet w hortensjach mam wielkie kopce. Czy one przypadkiem nie poniszczą mi roślin? Nie chce stosować ani żadnej chemii czy drastycznych metod, bo są też pożyteczne. Jak sobie Wiolu radzisz ? Czy nie masz tego problemu ?
Wiolka5_7 10:45, 01 mar 2022

Klaudyna napisał(a)
Mam pytanie. Jak reagujecie na krety? W tym roku zauważyłam, że wyjątkowo się panoszą w moim ogrodzie. Nawet w hortensjach mam wielkie kopce. Czy one przypadkiem nie poniszczą mi roślin? Nie chce stosować ani żadnej chemii czy drastycznych metod, bo są też pożyteczne. Jak sobie Wiolu radzisz ? Czy nie masz tego problemu ?

Miałam ten problem na nowo obsadzonych rabatach...kret mi rył pod roślinami codziennie...nic nie pomagało.Dopiero jak założyłam Pułapkę na krety - żywolapkę, to kret się złapał i był spokój.

Na pseudotrawniku też mi rył non stop. Jak robiłam nowy trawnik to położyłam siatkę na krety i mam w końcu spokój.
Klaudyna 10:55, 01 mar 2022

Ja mam siatkę na krety na trawniku, ale jakoś bokiem wyszedł i robi koncert na granicy trawnika i rabat a krety nie są pozyteczne ? Tzn nie zjadają opuchlaków i pendraków?
mrokasia 11:02, 01 mar 2022

Klaudyna napisał(a)

Ja reaguję nerwowo .
Ryją mi te łobuzy wszędzie, pod trawnikiem mam siatkę ale tak jak u Ciebie - na styku rabat i trawnika mam kopce, dodatkowo potem rozkopane przez moje psy, wrrrr...
Wiolka5_7 11:21, 01 mar 2022

Klaudyna napisał(a)
Ja mam siatkę na krety na trawniku, ale jakoś bokiem wyszedł i robi koncert na granicy trawnika i rabat a krety nie są pozyteczne ? Tzn nie zjadają opuchlaków i pendraków?

A to cwaniak...

Krety są pożyteczne... Tak zjadają opuchlaki i pędraki.U mnie ryły pod pseudotrawnikiem, właśnie dlatego że było w glebie pełno pędraków