Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 19:26, 19 paź 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
U Ciebie pod linijkę rośnie nie tylko red baron, ale to wyzwanie i ciężka praca niektóre rośliny w takim stanie utrzymać, wiem bo sama nie jestem w stanie tego zrobić Wspaniałe poodsumowanie ogrodu Judith napisała, nic dodać nic ująć
Ogród w pięknych barwach
A ja przychodzę z pytaniem skąd wiadomo w którą stronę molinie rozwiną swój wachlarz???
Pytam bo posadziłam z założeniem, że rozłożą wzdłuż rabaty czyli od klona do klona. ale nie wiem czy dobrze wsadziłam i czasem nie rozłożą w stronę ścieżki, o ile w ogóle zechcą się przyjąć

Sylwia ja lubię pod linijkę ,ale lubię i buszowate swobodne rabaty i teraz tak często sadzę. Zmienił mi się gust przez te kilka lat
Wiadomo wymaga to pracy,ale teraz mam praktykę i idzie to sprawnie,czasem nawet na oko

Dzięki, że ty też takie zdanie masz o moim ogrodzie

Nigdy się nad tym nie zastanawiałam ,ale u mnie molinie wachlarz rozkladają na wszystkie boki,nie tylko na jedną stronę

Zobacz te molinie Heidebraut. Słońce mają od strony tui po prawej a rozkładają się na wszystkie strony

Przyjmą się a jak ukorzenią ,to bardzo dobrze znoszą suszę,bo głęboko się korzenią
Monia81 19:39, 19 paź 2022

Cudnie te hakonki w donicach wyglądają cały ogród Wiola masz przepiękny, cudne przebarwienia
nicol21 20:20, 19 paź 2022

Piękny rząd malin. Ja muszę swoje dopracować. Raz - jakieś obrzeża bo się rozchodzą. Wyciąć te owocujące na tegorocznych pędąch ale też rozkmnić czemu było tak malutko owocu w tym roku. W ub roku było sporo, a teraz bardzo skromnie. Maliny to chyba nie owoce co owocują "co drugi rok"?, prawda?
Krzaki większą część dnia na słoncu, jedynie rano, może gdzieś do 10 w cieniu.

Trawnik - wow! Dopieszczony i wygląda. Opłacało się
Rabaty jak zawsze cudo.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wiolka5_7 20:33, 19 paź 2022

Monia81 napisał(a)
Cudnie te hakonki w donicach wyglądają cały ogród Wiola masz przepiękny, cudne przebarwienia

Tak cudnie wyglądają na rabatach też łapią piękne kolorki

Tegoroczna jesień jest piękna ,uwielbiam

Dźwięki Monia za miłe słowa
Wiolka5_7 20:38, 19 paź 2022

nicol21 napisał(a)
Piękny rząd malin. Ja muszę swoje dopracować. Raz - jakieś obrzeża bo się rozchodzą. Wyciąć te owocujące na tegorocznych pędąch ale też rozkmnić czemu było tak malutko owocu w tym roku. W ub roku było sporo, a teraz bardzo skromnie. Maliny to chyba nie owoce co owocują "co drugi rok"?, prawda?
Krzaki większą część dnia na słoncu, jedynie rano, może gdzieś do 10 w cieniu.

Trawnik - wow! Dopieszczony i wygląda. Opłacało się
Rabaty jak zawsze cudo.

W przyszłym roku powinno być już owocu na soczek bo w tym zrywałam do zjedzenia na bieżąco

Masz maliny jesienne? One owocują co roku. Teście mieli plantację.

Może miały za sucho,bo one jednak muszą mieć wilgoć w nogach. Może brak skladników.

Ja swoje nawiozłam raz obornikiem granulowanym, ale w przyszłym roku zamierzam częściej nawieźć,no i częściej podlewać.

Trawnik wygląda na dopieszczony to prawda, chociaż teraz wymaga minimum pracy. Nie tak jak wiosną i latem.

Rabaty też mi się podobają

Dzięki za miłe słowa!
sylwia_slomc... 20:41, 19 paź 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Sylwia ja lubię pod linijkę ,ale lubię i buszowate swobodne rabaty i teraz tak często sadzę. Zmienił mi się gust przez te kilka lat
Wiadomo wymaga to pracy,ale teraz mam praktykę i idzie to sprawnie,czasem nawet na oko

Dzięki, że ty też takie zdanie masz o moim ogrodzie

Nigdy się nad tym nie zastanawiałam ,ale u mnie molinie wachlarz rozkladają na wszystkie boki,nie tylko na jedną stronę

Zobacz te molinie Heidebraut. Słońce mają od strony tui po prawej a rozkładają się na wszystkie strony

Przyjmą się a jak ukorzenią ,to bardzo dobrze znoszą suszę,bo głęboko się korzenią

Dzięki za odpowiedź
Ja od Uli przywiozłam takie co układają kwiatostany w wachlarz i teraz się zastanawiam czy w dobrą stronę posadziłam
Wiolka5_7 21:18, 19 paź 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzięki za odpowiedź
Ja od Uli przywiozłam takie co układają kwiatostany w wachlarz i teraz się zastanawiam czy w dobrą stronę posadziłam

Ja nigdy na to nie zwracałam uwagi i rosną tak jak powinny.

Twoje też będą !
Helen 21:36, 19 paź 2022

Jak dostałaś 5 szafirków gratis, to pewnie kupowałaś tam, gdzie ubiegłej jesieni.
I skąd dostałam pomylone tulipany, teraz dopiero podobno dostałam właściwe, zobaczymy
Martka 21:37, 19 paź 2022

Moje molinie też rosną na wszystkie strony. Mam trzy odmiany. A jakie to od Uli, Sylwio?
Iwonka 23:18, 19 paź 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Brzozy Doorenbos się złocą... Uwielbiam

Niesamowicie wygląda hakone, molinia i brzozy. Szczególnie podoba mi się ujęcie z tarasu. Cudne kolory, niby żółty ale nie kurczakowy
Hakone i molinia to moje ulubione trawy. Molinia szczególnie pięknie wygląda solo, albo w takich trójkach jak masz, z odstępami między nimi. Wachlarze nie zachodzą wtedy na siebie, są ładnie wyeksponowane.
Jaką masz tu odmianę molinii? Ja mam tylko Heidebraut, wygląda podobnie, super przyrasta. Zastanawiam się jeszcze nad tą o ciemnych kłosach. Nie posadziłaś jej może przy rabatce koło wejścia?