Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 08:00, 20 paź 2022

Helen napisał(a)
Jak dostałaś 5 szafirków gratis, to pewnie kupowałaś tam, gdzie ubiegłej jesieni.
I skąd dostałam pomylone tulipany, teraz dopiero podobno dostałam właściwe, zobaczymy

Ojoj żeby nie były pomylone
B...x
Wiolka5_7 08:06, 20 paź 2022

Iwonka napisał(a)

Niesamowicie wygląda hakone, molinia i brzozy. Szczególnie podoba mi się ujęcie z tarasu. Cudne kolory, niby żółty ale nie kurczakowy
Hakone i molinia to moje ulubione trawy. Molinia szczególnie pięknie wygląda solo, albo w takich trójkach jak masz, z odstępami między nimi. Wachlarze nie zachodzą wtedy na siebie, są ładnie wyeksponowane.
Jaką masz tu odmianę molinii? Ja mam tylko Heidebraut, wygląda podobnie, super przyrasta. Zastanawiam się jeszcze nad tą o ciemnych kłosach. Nie posadziłaś jej może przy rabatce koło wejścia?

Tak Iwonko brzozy się pięknie zlocą do tego hakone i molinie zaczynają.
Graby obok to będą kurczaczki

To też moje ulubione trawy, jeszcze sesleria

Tutaj molinie to te co Ty masz Heidebraut, sadziłam w zeszłym roku mikro sadzonki a w tym takie duże piękne jeszcze dosadziłam tam 4sz tej wiosny, więc efekt za rok.

A ciemne kłosy ma u mnie Edith dudszus, to tegoroczne świeżynki, więc efekt w przyszłym roku,ale już mi się spodobały posadziłam na tej rabacie długiej przy chodniku z hakone, cisami i moliniami Fontane i bardzo mi tam pasują bo są wyeksponowane
Margerytka40 08:35, 20 paź 2022

Śliczne brzozy Wiolu. Moje dopiero delikatnie zaczynają. Chyba przez moją dość ciężką, wilgotną glebę przebarwienia na drzewach mam później(o ile mróz nie załatwi liści). Tak też mam z grujecznik im. Dziewczyny pokazywały już dawno przebarwione a u mnie dopiero zaczyna. Czytam o carexach, że chcesz wymienić. Ja też wywaliłam wszystkie ID i im podobne. Zostały tylko Gold Band bo na razie sobie z nimi radzę. Mam c. umbrosa, Montanę tę zwykłą i t. sabińską. Wszystkie fajne i bezproblemowe choć nie wiem jak na patelni bo mam je w półcieniu i tam bez podlewania są ładne. Chyba wymienię hakone All Gold na jedną z nich właśnie bo ten żółty kolor nie przemawia do mnie jednak.
Wiolka5_7 09:01, 20 paź 2022

Margerytka40 napisał(a)
Śliczne brzozy Wiolu. Moje dopiero delikatnie zaczynają. Chyba przez moją dość ciężką, wilgotną glebę przebarwienia na drzewach mam później(o ile mróz nie załatwi liści). Tak też mam z grujecznik im. Dziewczyny pokazywały już dawno przebarwione a u mnie dopiero zaczyna. Czytam o carexach, że chcesz wymienić. Ja też wywaliłam wszystkie ID i im podobne. Zostały tylko Gold Band bo na razie sobie z nimi radzę. Mam c. umbrosa, Montanę tę zwykłą i t. sabińską. Wszystkie fajne i bezproblemowe choć nie wiem jak na patelni bo mam je w półcieniu i tam bez podlewania są ładne. Chyba wymienię hakone All Gold na jedną z nich właśnie bo ten żółty kolor nie przemawia do mnie jednak.

Tak śliczne Asiu
To czekam na Twoje

Moje też rosną na ciężkiej ziemi niby, no ale nie padało długo a było ciepło i słonecznie.
Tak podobno jak gleba bardziej sucha to te przebarwienia są szybciej.

Ja też je chce posadzić w półcieniu, więc super, że u Ciebie ładnie rosną

Już postanowione.Wiosną wywalam i kupię te carexy Umbrosa. Bo ta ciemna zieleń i te cieniutkie listki bardzo mi się podobają

Ja All gold wykopałam z niedawno z przedogródka z jednej bo były juz za duże no i ciągle latem były przypalone, brzydkie. U mamy będą miały lepiej
Te co mam w cieniu są śliczne ,limonkowe.

Jak uważasz, ale ja tam się nie patyczkuję ,jak mi się coś nie podoba to łopata w dłoń i jedziemy...!
DariaB 11:35, 20 paź 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Dzięki

Tak sadzarka Extra

Patent na obrzeża wzięłam od Polinki.
Znajdź wątek "Ogrodowy powrót do dzieciństwa " strona 706

Wiolka dzięki! Już wszystko jasne
Wiolka5_7 07:40, 21 paź 2022

Pierwszy szron na trawniku, brr mam nadzieję, że kwiatki nie zmarzły,bo trochę jeszcze kwitnie

A jak u was?

Helen 08:12, 21 paź 2022

U nas wczoraj, dzisiaj już nie.
Wiaan 08:54, 21 paź 2022

U nas też wczoraj, a dziś cieplej. Na szczęćie ma być jeszcze ładna pogoda Te brzózki słodkie
Wiolka5_7 10:54, 21 paź 2022

Helen napisał(a)
U nas wczoraj, dzisiaj już nie.

Czyli podobnie choć w innej kolejności bo u mnie dziś już ma być plusowo
Wiolka5_7 10:55, 21 paź 2022

Wiaan napisał(a)
U nas też wczoraj, a dziś cieplej. Na szczęćie ma być jeszcze ładna pogoda Te brzózki słodkie

Acha... Tak na szczęście piękny tydz się jeszcze zapowiada kwiatki jeszcze dały chyba radę

Tak słodkie