Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 17:40, 08 paź 2024

Pogoda dopisuje ,więc zrobiłam trochę tetrisów

Przesadziłam stąd sporobolusy na inną rabatę,a dosadzilam więcej seslerii jesiennej. Podoba mi się

Było

Jest

Sporobolusy wsadziłam tutaj zamiast molinii Variegata. Teraz mi się bardziej podoba ,nie jest tak kolorowo

Sporobolusy jak się przebarwią to super będą z cisami kontrastować

Już widzę tutaj kwitnąca chmurkę i wylewające się kępy sporobolusa na ścieżkę tylko muszą jeszcze urosnąć

Wiolka5_7 17:44, 08 paź 2024

Ostatnia zmiana
Wysadziłam 2 bodziszki i wsadziłam hakonechloa macre. Jednolite nasadzenia to jest to
No cóż cisy całkiem będą pożarte przez hakonki przez lato i jesień bo tam jest 7 cisów

Było

Jest

Miałam plan na wysadzenie tych cisów spod ŚŚ, ale zmieniłam zdanie bo jednak zimą i wiosną robią robotę
nicol21 21:38, 08 paź 2024

Nie no.... z tymi Śś będzie jeszcze bardziej mega. Dobry pomysł z wsadzeniem kilku do dołka. Muszę swoje odważniej podkrzesać... .po przesadzeniu już. do jakiej wysokości masz swoje podkrzesanie?

Cisy nie chorują i nie gubią igieł jak są pochowane w trawach przez większą część sezonu?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wiolka5_7 22:15, 08 paź 2024

nicol21 napisał(a)
Nie no.... z tymi Śś będzie jeszcze bardziej mega. Dobry pomysł z wsadzeniem kilku do dołka. Muszę swoje odważniej podkrzesać... .po przesadzeniu już. do jakiej wysokości masz swoje podkrzesanie?

Cisy nie chorują i nie gubią igieł jak są pochowane w trawach przez większą część sezonu?

Też tak uważam

Ta największa to już wysoko podkszesana ,tak w sumie docelowo. Myślę , że ok.1,6m

No właśnie za to cisy kocham , że im dotykanie i czy zakrywanie nie przez inne rośliny nie szkodzi.Nic się nie dzieje ,rosną sobie i ani jednej igiełki nie mają żółtej
LIDKA 22:24, 08 paź 2024

Tyle prac i to przy małym dziecku?

Ślucznie było jest i będzie. Tylko że bardziej!!!

Wiola jesteś wzorem moim ogrodniczym.
Wiolka5_7 07:54, 09 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Tyle prac i to przy małym dziecku?

Ślucznie było jest i będzie. Tylko że bardziej!!!

Wiola jesteś wzorem moim ogrodniczym.

Aż tak dobrze nie ma ,żeby przy dziecku tyle zrobić

Ale jest dobrze ,bo babcia jest blisko więc mama może trochę popracować

Też myślę , że bardziej
Dzięki kochana
Wiaan 18:30, 09 paź 2024

Nowa rabata szybko rośnie, rozumiem zmiany, zawsze jak wszystko podrośnie to nie ma szans aby czegokolwiek nie zmienić
Wiola powiedz mi jak Ci się przesadza w kamieniu, ja klnę na czym świat stoi. Jak ja żałuję, że dawałam kamień na niektórych rabatach. On jest przerobiony z ziemią, mam wrażenie, że przez to mi więcej chwastów rośnie. Nie mam szmaty i jest masakra, brr.
Wiolka5_7 22:26, 09 paź 2024

Wiaan napisał(a)
Nowa rabata szybko rośnie, rozumiem zmiany, zawsze jak wszystko podrośnie to nie ma szans aby czegokolwiek nie zmienić
Wiola powiedz mi jak Ci się przesadza w kamieniu, ja klnę na czym świat stoi. Jak ja żałuję, że dawałam kamień na niektórych rabatach. On jest przerobiony z ziemią, mam wrażenie, że przez to mi więcej chwastów rośnie. Nie mam szmaty i jest masakra, brr.

Roślinki trochę urosły i zmieniły wygląd.Teraz najlepiej robić tetrisy ,bo widać co i jak

Ostatnio z jednej usunęłam całkowicie
Ale ogólnie nie jest najgorzej,bo ja mam gruby ten grys. Jak potrzebuję ,to pazurkami go odgarniam raz dwa.
Z drobnym byłaby masakra na pewno

Najlepsza dla mnie jest ta nowa rabata ,bo tam jest goła ziemia więc plewi się czy przesadza super
Ja będę ściółkować tylko kompostem , żadnej kory itp.
BeataDebek 06:50, 10 paź 2024

Wiola jak pozbyłas się kreta?ja znowu mam standardowo na jesień
Wiolka5_7 07:44, 10 paź 2024

BeataDebek napisał(a)
Wiola jak pozbyłas się kreta?ja znowu mam standardowo na jesień

Priv