Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Margerytka40 19:24, 14 paź 2018

Ale tu robota wrze, aż miło popatrzeć
SlonecznyOgrod 19:36, 14 paź 2018

Super złoto!N!ajlepsze

Ale Ty za tym wysypanym kompostem widać, że masz jeszcze kawał terenu.
Jest co robić...
Wiolka5_7 19:48, 14 paź 2018

sarenka napisał(a)

Kopałam, ale nie mam kiedy. Darń bym zerwała pod tą przyszłą, ale chciałabym tez tulipany posadzić i jeszcze kawałek z bluszczem zlikwidowwc- może być to nie lada wyczyn, i posadzić tam 4-5 szmaragdów. I jeszcze kilka płotów zostało do pomalowania. Dziś udało się pomalować półtora plotka ( 1 warstwę).
Obornik by trzeba było w workach przywieźć, mam nadzieję, że te worki na śmieci segregowane wystarcza

No to masz jeszcze sporo pracy...trzymam kciuki,żeby się udało wszystko wykonać
Wiolka5_7 19:49, 14 paź 2018

waldek727 napisał(a)

Prawdziwa z Ciebie ogrodniczka. Tak właśnie powinno zakładać się ogrody, a jak jeszcze dojdzie do tego obornik to Twoje rośliny będą przeszczęśliwe.

Waldku obornik poszukuję oczywiście i mam nadzieję,że mi się uda
Wiolka5_7 19:50, 14 paź 2018

Margerytka40 napisał(a)
Ale tu robota wrze, aż miło popatrzeć

Ja też się cieszę
Już wiosny się nie mogę doczekać
Wiolka5_7 19:57, 14 paź 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
Super złoto!N!ajlepsze

Ale Ty za tym wysypanym kompostem widać, że masz jeszcze kawał terenu.
Jest co robić...

No super złoto
Ta część wytyczona na rabaty jest ostatnia taka duża do obsadzenia...zostaną mi potem jakieś małe rabatki ...
Hogata 21:08, 14 paź 2018

Przeglądnęłam dopiero parę stron i muszę napisać podoba mi się.
Czym malowała środku altankę?
sarenka 21:52, 14 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

No to masz jeszcze sporo pracy...trzymam kciuki,żeby się udało wszystko wykonać

Też mam hahaha szkoda, że tak szybko się ciemno robi.

Wiolka5_7 napisał(a)

to ja obornik będę mieć, może nie rozrzutnik, ale zawsze coś, ale za to kompostu brak.
waldek727 00:46, 15 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Obornik i kompost to podstawa ale żeby to nie był hurrra optymizm. Ja u siebie mam wszystko posadzone i posiane na oborniku bydlęco-gołębim zmieszanym z kompostem a pomimo to zasilam dodatkowo glebę minerałami i pierwiastkami których brakuje w tej mieszance. Nie wiem czy zwróciłaś Wiolu uwagę na zwrot- ,,zasilam dodatkowo glebę". Trzeba pamiętać o tym, że zarówno obornik jak i kompost to nie są nawozy którymi nawozimy bezpośrednio rośliny. Tymi substancjami organicznymi jak również minerałami zawartymi np, w mączce bazaltowej czy mączce kostnej odżywiamy i stwarzamy warunki do rozwoju mikroorganizmom glebowym i wszystkim pozostałym destruentom.
Jeżeli chodzi o dojrzałe i zrównoważone ogrodnictwo niekonwencjonalne, a mnie tylko takie interesuje, to dbaj o coraz wyższy poziom materii organicznej, lepszą aktywność biologiczną, wyższą wymianę kationów i o lepsze stosunki wodne. To wszystko zapewni Twoim roślinom raj na Ziemi a Tobie da satysfakcję z włożonej przez siebie pracy.

Wiolka5_7 08:30, 15 paź 2018

waldek727 napisał(a)

Obornik i kompost to podstawa ale żeby to nie był hurrra optymizm. Ja u siebie mam wszystko posadzone i posiane na oborniku bydlęco-gołębim zmieszanym z kompostem a pomimo to zasilam dodatkowo glebę minerałami i pierwiastkami których brakuje w tej mieszance. Nie wiem czy zwróciłaś Wiolu uwagę na zwrot- ,,zasilam dodatkowo glebę". Trzeba pamiętać o tym, że zarówno obornik jak i kompost to nie są nawozy którymi nawozimy bezpośrednio rośliny. Tymi substancjami organicznymi jak również minerałami zawartymi np, w mączce bazaltowej czy mączce kostnej odżywiamy i stwarzamy warunki do rozwoju mikroorganizmom glebowym i wszystkim pozostałym destruentom.
Jeżeli chodzi o dojrzałe i zrównoważone ogrodnictwo niekonwencjonalne, a mnie tylko takie interesuje, to dbaj o coraz wyższy poziom materii organicznej, lepszą aktywność biologiczną, wyższą wymianę kationów i o lepsze stosunki wodne. To wszystko zapewni Twoim roślinom raj na Ziemi a Tobie da satysfakcję z włożonej przez siebie pracy.

Dziękuję Waldku za wytłumaczenie...
Oczywiście mam zakupioną mączkę bazaltową i mączkę granitową,żeby uzupełnić minerały....

Piszesz Waldku ,że używasz obornika bydlęcego....ja poszukuję koński,bo podobno lepszy,ale jak nie znajdę to bydlecy nie jest zły ?