Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 06:07, 13 sie 2019

Nowa12 napisał(a)

Też chciałam takie werbeny kupić i guzik. W okolicy nie znalazłam a w jednej szkółce mi Pani powiedziała, że takich roślin to się nie sprzedaje w szkółkach ale trzeba sobie samemu wysiać .

Objechałam wszystkie okoliczne szkółki i o dziwo kupiłam w LM
Tak wiem,że można sobie zasiać , ale ja chciałam już wzięłam tylko 2 szt. na rozmnażanie
Wiolka5_7 06:11, 13 sie 2019

Helen napisał(a)

Werbena jest śliczna, zwłaszcza przy trawach. A siewki są duże i bardzo podobne do siewek szałwii, które pokazywałaś niedawno, więc łatwo się usuwa, gdyby Cię zaczęły kiedyś denerwować

To prawda śliczna
Dobrze,wiedzieć gdybym miała nadmiar plewić ,dzięki
Wiolka5_7 06:12, 13 sie 2019

Melduję,że w końcu u mnie dobrze popadało....całą noc lało doslownie i do tej pory leje ,hurra
Wszystko odżyje
A jak u Was ?
Kim 06:20, 13 sie 2019

Wiolu u mnie podobnie z tym wyjątkiem że w nocy dodatkowo szalała burza i wiał dość mocnym wiatr
na szczęście szkód żadnych nie odnotowaliśmy więc jest ok a deszcz był zbawienny takiej ilości deszczu to u mnie dawno nie było

może jedyny minus to leżące na ziemi hortki (

Pozdrawiam wczesno porannie
Kasia_CS 06:21, 13 sie 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Melduję,że w końcu u mnie dobrze popadało....całą noc lało doslownie i do tej pory leje ,hurra
Wszystko odżyje
A jak u Was ?

u mnie nie lało może, ale też całą noc sobie równo popaduje i nadal siąpi mam nadzieję, że nawilży nieco ziemię wgłąb

werbenka jest swietna, baaardzo lubię ten jej ażurowy efekt i takie akcenty fioletów na wysokościach (u mnie nie rośnie w łanie, a pozwalam jej sobie rosnąć gdzie jej wysieje, niewiele siewek ograniczam)
Wiolka5_7 06:36, 13 sie 2019

Kim napisał(a)
Wiolu u mnie podobnie z tym wyjątkiem że w nocy dodatkowo szalała burza i wiał dość mocnym wiatr
na szczęście szkód żadnych nie odnotowaliśmy więc jest ok a deszcz był zbawienny takiej ilości deszczu to u mnie dawno nie było

może jedyny minus to leżące na ziemi hortki (

Pozdrawiam wczesno porannie

To u mnie to samo...burza przechodziła jedna po drugiej i lało,że świata nie było widać....ale szczęśliwie bez strat
Jedynie jak u Ciebie niektóre Limki położyły się do parteru

U mnie też dawno nie było takiej ilosci...

Pozdrawiam również porannie
Wiolka5_7 06:38, 13 sie 2019

Kasia_CS napisał(a)

u mnie nie lało może, ale też całą noc sobie równo popaduje i nadal siąpi mam nadzieję, że nawilży nieco ziemię wgłąb

werbenka jest swietna, baaardzo lubię ten jej ażurowy efekt i takie akcenty fioletów na wysokościach (u mnie nie rośnie w łanie, a pozwalam jej sobie rosnąć gdzie jej wysieje, niewiele siewek ograniczam)

Na pewno nawilży,bo długo padało,super

Spodobała mi się werbenka i mam nadzieję,że tak zostanie
Sypnę nasionami po przekwitnięciu i zobaczymy czy coś wyrośnie jeszcze zakopcuję sadzonki,to może przeżyją

Mi się marzy łan ale takie akcenty też są fajne
Kasia_CS 07:18, 13 sie 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Na pewno nawilży,bo długo padało,super

Spodobała mi się werbenka i mam nadzieję,że tak zostanie
Sypnę nasionami po przekwitnięciu i zobaczymy czy coś wyrośnie jeszcze zakopcuję sadzonki,to może przeżyją

Mi się marzy łan ale takie akcenty też są fajne

U Ciebie są przestrzenie, więc łan nie stanowi problemu

A mnie werbena w tym roku przezimowała w gruncie bez kopczyka żadnego no ale ja w mieście, więc nieco cieplej.
sarenka 08:14, 13 sie 2019

U mnie też padało, ale burzy żadnej nie było.
Czekam aż trawnik odzyje w końcu

Wiola, szukam zimozielonych krzewów, raczej nie za dużych- co masz u siebie co wielkie nie rośnie albo ciąć można?
Szukam czegoś do rabaty z trawami
sarenka 08:18, 13 sie 2019

Wiola, dużo dawałaś granitowej mączki pod hortensje??
Niedawno przyszło zamówienie i chciałam.ppdsypac, narazie borówki tylko dostały na wierzch,lekko przemierzałam, ale one nie lubią grzebania w korzeniach.