Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

anna_t 13:08, 10 sie 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak pisało na opakowaniu,że 2 razy w miesiącu,wiec tak robiłam
Przyznaj się co odwaliłaś ?
za mało nawozilam :/ na wiosnę trochę obornika im wkopalam wokół krzaczka, potem raz pokrzywa A dopiero z tydzień temu jak już zobaczyłam jakie u was ogromne hortensje to kupiłam magiczną siłę dałam ciała i tyle...w sumie mam z 30 hortensji i chyba muszę kupować nawóz na kilogramy tym żarłokom
Wiolka5_7 13:57, 10 sie 2019

Zakrecona napisał(a)
Wiola, super wygląda

A szałwie naprawdę fajne, moje też się mocno rozrosły i chyba mam jedną siewkę, ale ja swojej nie wytrząsałam

Teraz będę wiedzieć, co zrobić po kwitnieniu.

Cieszę się,że Ci się podoba , mnie też dzięki
Jeszcze cebulowych trzeba nawsadzać co by wiosną cieszyły

To prawda szalwie fajne,szybko rosną i się łatwo rozmnażają
Ja otrzepałam celowo,bo chcę dosadzić wiecej szalwi pomiedzy cisy i hakone przed Limkami

Jeśli potrzebujesz sadzonek to koniecznie otrzep
Wiolka5_7 14:02, 10 sie 2019

anna_t napisał(a)
za mało nawozilam :/ na wiosnę trochę obornika im wkopalam wokół krzaczka, potem raz pokrzywa A dopiero z tydzień temu jak już zobaczyłam jakie u was ogromne hortensje to kupiłam magiczną siłę dałam ciała i tyle...w sumie mam z 30 hortensji i chyba muszę kupować nawóz na kilogramy tym żarłokom

Acha...no ja już się przekonałam,że to zarloki i pijoki
W zeszlym sezonie po tum granulowanym nawozie moje hortki były niedozywione,bo dawałam jakos tylko 2 razy w sezonie a była susza to czesto podlewałam ....tak więc w tym roku spróbowałam z tym nawozem i jest super, kwiaty mają wielkie

Wlasnie idzie sporo tego nawozu,mogły by być większe te opakowania
Ja mam 16 szt.
kamil_360 14:50, 10 sie 2019

Wiolu,
Nacieszyłem oko patrząc na ferię barw i faktur w Twoim ogrodzie.
Kąty proste i te trzy trzmielinki ( jak u mnie, choć ja od kogoś z forum to skopiowałem) też ekstra. Masz za nimi piękną ścianę żywopłotu. Od dawna za mną taka chodzi, a przed nimi multum białych mieczyków - też inspiracja jednym z ogrodów pokazanych przez Danusię ( choć w tamtym były czosnki i dodatkowo zbiornik wodny, ale mnie mieczyki kojarzą się z babcinym ogródkiem a jednocześnie elegancją i dostojnością).

Na prawdę, pięknie u ciebie, choć na spokojnie muszę przejrzeć te ponad 500 stron wątku..
Pozdrawiam serdecznie
Kamil
anna_t 14:59, 10 sie 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Acha...no ja już się przekonałam,że to zarloki i pijoki
W zeszlym sezonie po tum granulowanym nawozie moje hortki były niedozywione,bo dawałam jakos tylko 2 razy w sezonie a była susza to czesto podlewałam ....tak więc w tym roku spróbowałam z tym nawozem i jest super, kwiaty mają wielkie

Wlasnie idzie sporo tego nawozu,mogły by być większe te opakowania
Ja mam 16 szt.
u mnie opakowanie to jedna runda więc potrzebuje 8 opakowań jeśli bym nawozilam od kwietnia do lipca twoim co dwutygodniowym sposobem...
Wiolka5_7 15:27, 10 sie 2019

kamil_360 napisał(a)
Wiolu,
Nacieszyłem oko patrząc na ferię barw i faktur w Twoim ogrodzie.
Kąty proste i te trzy trzmielinki ( jak u mnie, choć ja od kogoś z forum to skopiowałem) też ekstra. Masz za nimi piękną ścianę żywopłotu. Od dawna za mną taka chodzi, a przed nimi multum białych mieczyków - też inspiracja jednym z ogrodów pokazanych przez Danusię ( choć w tamtym były czosnki i dodatkowo zbiornik wodny, ale mnie mieczyki kojarzą się z babcinym ogródkiem a jednocześnie elegancją i dostojnością).

Na prawdę, pięknie u ciebie, choć na spokojnie muszę przejrzeć te ponad 500 stron wątku..
Pozdrawiam serdecznie
Kamil

Witaj Kamilu

Miło mi ,że zajrzałeś i Ci się podoba u mnie
Dzięki za pochwały

Te trzmielinki bardzo lubię i mam je w 2 miejscach...jedne na tle tuji a drugie na tle ściany z bluszczu oczywiście podpatrzone na O.
Białe kwiaty to prawda są eleganckie w innym miejscu mam te trzmieliny z białymi jeżówkami i bardzo mi się podoba

Troszkę stron się nazbierało, miłego czytania

Pozdrawiam
Wiolka5_7 15:28, 10 sie 2019

anna_t napisał(a)
u mnie opakowanie to jedna runda więc potrzebuje 8 opakowań jeśli bym nawozilam od kwietnia do lipca twoim co dwutygodniowym sposobem...

Tak wyjdzie ,bo u mnie poszlo 4 opak.
Johanka77 21:43, 10 sie 2019

No to ja już wiem, czemu takie niskie hortki w tym roku mam...
Raz je tylko nawiozłam i kawą je zakwaszam... to wszystko.
mrokasia 21:52, 10 sie 2019

Johanka77 napisał(a)

Raz je tylko nawiozłam i kawą je zakwaszam... to wszystko.

To tak jak ja (z tym że ja nie daję im kawy), ale ja nie narzekam na wielkość... Limki na cienistej jak zwykle wielkie, Silver Dollar na pojałowcowej większe niż w zeszłym roku. Tylko Bobo i Bombshell mi zastrajkowały w tym roku i nie kwitną, ale były przesadzane więc może to dlatego.
Johanka77 22:02, 10 sie 2019

mrokasia napisał(a)

To tak jak ja (z tym że ja nie daję im kawy), ale ja nie narzekam na wielkość... Limki na cienistej jak zwykle wielkie, Silver Dollar na pojałowcowej większe niż w zeszłym roku. Tylko Bobo i Bombshell mi zastrajkowały w tym roku i nie kwitną, ale były przesadzane więc może to dlatego.

No widzisz, nie ma reguły...
Może za rok nie będę ich tak nisko ciąć...