Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 23:18, 05 wrz 2026

basia3012 23:19, 05 wrz 2026

Tu, na mniejszej rabacie azaliowej również dosadziłam bergenie, brunnery i paprocie. I oczywiście azalie wielkokwiatowe 3 szt. Na tej rabacie dużo mniej azalii japońskich wypadło.

basia3012 23:25, 05 wrz 2026

Jestem zadowolona ze zmian na rabatach z azaliami. Zobaczę jak będzie ona wyglądała wiosną i zimą.
Dobrej nocy.
Ulina 15:35, 06 wrz 2026

Gratuluję zmian
Tawułki i paprocie super pasują do azalii, ja mam niskie tawułki kwitnące na biało w lipcu. Muszę pomyśleć o zmianie u siebie. Jak zdrowie pozwoli to przesadzę.

Masz też w ogrodzie strefy bardzo uporządkowane, taki klasyczny styl.

Może jakieś trawki dodałyby lekkości Twojemu ogrodowi, nie wiem czy między azaliami....chyba najbardziej polecami sesslerie i molinie, ale potrzebują słońca. Nie wiem jakie warunki panują na azaliowych rabatach.
basia3012 21:43, 06 wrz 2026

Ulina napisał(a)
Gratuluję zmian
Tawułki i paprocie super pasują do azalii, ja mam niskie tawułki kwitnące na biało w lipcu. Muszę pomyśleć o zmianie u siebie. Jak zdrowie pozwoli to przesadzę.

Masz też w ogrodzie strefy bardzo uporządkowane, taki klasyczny styl.

Może jakieś trawki dodałyby lekkości Twojemu ogrodowi, nie wiem czy między azaliami....chyba najbardziej polecami sesslerie i molinie, ale potrzebują słońca. Nie wiem jakie warunki panują na azaliowych rabatach.

Dzięki za miłe słowa Ulinko.
Miałam u siebie seslerię jesienną, sporobolus różnołuskowy i oczywiście Hakonechloa. O posadzeniu traw na rabatach azaliowych nie pomyślałam. Trzeba będzie się do tego przymierzyć. Chyba sporobolusa bym tam widziała. Powiewałby nad innymi roślinami. Sesleria jest niższa niż sporobolus, mniej powiewna. Ale piękna. Dzięki za podpowiedź.