Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Poziomka 22:22, 10 paź 2014

Kondzio napisał(a)
Oj piękności jak ja uwielbiam do ciebie przychodzić i wąchać te kwiaty i przypominać sobie ten zapach ktory mnie onieśmiela

Konradzie w tej chwili to tylko jest ładnie na zdjęciach, rzeczywistość jest przygnębiająca a ogród wygląda na zaniedbany .

A jeżeli mowa o zapachach to przekwitła już ostatnia pachnąca słodko bylina - o źle kojarzącej się nazwie pluskwica, ale żeby nie kończyć tak smutno to kalina angielska na kilka kwiatów więc nadal coś pachnie w ogrodzie.

Pozdrawiam Jasia
Poziomka 19:42, 12 paź 2014

hanka_andrus napisał(a)
Jasiu, czy Twoja mama z balkonikiem chodzi? Mnie w przyszłości też to czeka, ale póki co staram się trzymać pion .
Pozdrowienia dla Was miłe Panie. Zawsze tu wpadam naładować inspiracji.

Haniu w przyszłości też będziesz chodzić prosto. Mimo że mama jest po kilku udarach to nie z tego powodu chodzi z balkonikiem. Przez wiele lat używała kul, ale po ostatnim potknięciu, którego skutki są widoczne na wspólnym zdjęciu zrozumiała że balkonik jest bezpieczniejszy.
Mama w czasie wojny była w wojsku , spanie na posadce betonowej, a w ramach ćwieczeń forsowanie zimą rzeki to przyczyna kłopotów za stawami.
Pozdrawiamy Cię cieplutko

Poziomka 19:58, 12 paź 2014

alinak napisał(a)
piękne dalie pokazujesz .a u mnie to ciągle niedoceniony kwiat .mam raptem 2 sztuki i jeszcze się schowały w bodziszkach

Alinko ale Ty masz trawy, więc rabaty wyglądają pięknie również późnym latem i jesienią. Ja traw z przyczyn wyższych nie powinnam uprawiać (ach ten pyłek ) a dalie dodają kolorytu ogrodowowi i mam materiał na bukiety czyli przyjemne z pożytecznym. Kleome nie siałam , samo się wysiało i jestem z tego bardzo zadowolona. Jedynym minusem jest to że nasiona nie dojrzeją i sytuacja w przyszłym roku się nie powtórzy.
Pozdrawiamy cieplutko

Gabriela 20:03, 12 paź 2014

Kochana, daliami to my się zaczniemy wymieniać w przyszłym roku. Jakoś Ci ślimaki nie dały rady wszystkich zjeść.
Też robię zdjęcia różom - zakwitł mi pierwszy raz Souvenir du dr Jamain, padłam z wrażenia, nawet zapach o tej porze roku jest mocny. A co to będzie, jak będzie duża?.
monteverde 20:26, 12 paź 2014

Jasiu pozdrawiam serdecznie, obejrzałam kolejne fotki
paniprzyroda 20:36, 12 paź 2014

Zachwyciłam się daliami, w moim ulubionym kształcie cieszy mnie wiadomość o wysiewaniu się kleome, muszę wiosną uważać przy pieleniu Pozdrawiam.
Poziomka 19:52, 24 paź 2014

Gabriela napisał(a)
Kochana, daliami to my się zaczniemy wymieniać w przyszłym roku. Jakoś Ci ślimaki nie dały rady wszystkich zjeść.
Też robię zdjęcia różom - zakwitł mi pierwszy raz Souvenir du dr Jamain, padłam z wrażenia, nawet zapach o tej porze roku jest mocny. A co to będzie, jak będzie duża?.

Gdy slimaki dopełzały do połowy daliowej rabaty to były tak objedzone , że zostawiały drugą , dalszą połowę w spokoju
Twoją dalię wykopałam już i bulwy wcale nie są takie małe. Powędrowała do piwnicy.
Mam nadzieję że Souvenir du dr Jamain będzie się dobrze sprawował, to piękna róża. Niestety rozstałam się z nią z uwagi na dużą podatność na choroby grzybowe.

Ostatnio nie robiłam zdjęć , więc dzisiaj zdjęcia z ogrodu , który budzi mój zachwyt i chętnie wróciłabym tam kolejny raz.

Poziomka 20:02, 24 paź 2014

monteverde napisał(a)
Jasiu pozdrawiam serdecznie, obejrzałam kolejne fotki

Aniu, śliczna ta biała cleome.
Pozdrawiam

Dla Ciebie Aniu tematyczna kompozycja

i coś gorącego w ten zimny, deszczowy wieczór

monteverde 20:15, 24 paź 2014

Poziomka napisał(a)

Aniu, śliczna ta biała cleome.
Pozdrawiam

Dla Ciebie Aniu tematyczna kompozycja

i coś gorącego w ten zimny, deszczowy wieczór

ślicznie dziękuję w rajskim też miałam taki łan różowych i fioletowych a tutaj przeważały białe Prairie Sun też mi kwitłyJasiu chcesz nasionek?buziolki
Poziomka 20:16, 24 paź 2014

paniprzyroda napisał(a)
Zachwyciłam się daliami, w moim ulubionym kształcie cieszy mnie wiadomość o wysiewaniu się kleome, muszę wiosną uważać przy pieleniu Pozdrawiam.

Najbardziej lubię dalie pomponowe . Sądzę że nie uda Ci się wypielić siewek kleome , nasionka późno kiełkują i nasze wczesno wiosenne porządki ogródkowe im nie szkodzą