Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Marta 21:53, 24 maj 2012

Śliczne piwonie Pozdrawiam
Bogdzia 22:24, 24 maj 2012

Pozdrawiam Jasiu i nadal się zachwycam peonią.
Poziomka 19:35, 25 maj 2012

Bogdziu piwonia w tym roku kwitła bardzo bogato.
Teraz już płatki opadły i trzeba czekać cały rok na nowe kwiaty, ale warto.
Kwitnie piwonia Delavaya, bardzo słabo i kwiaty ma gorzej wybarwione niż zwykle. Wcześniej się to nigdy nie zdarzało.
Dużo starych pędów wymarzło, dopiero je wczoraj wycinałam, gdy już miałam pewność że nie odbiją.

Pozdrawiam Jasia
Poziomka 20:08, 25 maj 2012

Marta napisał(a)
Śliczne piwonie Pozdrawiam

Witaj Marto, też zachwycają mnie piwonie, mają w sobie to coś.
Wszystkie bylinowe piwonie przetrwały zimę, niektóre kępy zmiejszyły się o 2/3 ale żyją.
Zakwitła pierwsza piwonia w przedogródku.

Pozdrawiam Jasia

Poziomka 20:32, 25 maj 2012

EwaG napisał(a)

Niestety nie w moim ogrodzie

Poziomko a ten widok to skąd pochodzi. Piękne są te rodgersje.

Widoki są angielskie ,to ogród i aboretum The Place For Plants. Znajduje się tam Narodowa Kolekcja trzmielin, w pamięci zapadły mi jednak bardziej japońskie klony, kaliny i rododendrony.

Bogdzia 20:45, 25 maj 2012

Poziomka napisał(a)
Bogdziu piwonia w tym roku kwitła bardzo bogato.
Teraz już płatki opadły i trzeba czekać cały rok na nowe kwiaty, ale warto.
Kwitnie piwonia Delavaya, bardzo słabo i kwiaty ma gorzej wybarwione niż zwykle. Wcześniej się to nigdy nie zdarzało.
Dużo starych pędów wymarzło, dopiero je wczoraj wycinałam, gdy już miałam pewność że nie odbiją.

Pozdrawiam Jasia

Jak już nawet byliny odczuły tą zimę to jednak była ona okropna.Piwonia cudna. Może za rok będzie jeszcze lepiej ale fajnie miec taki rarytasik w swojej kolekcji.Pozdrawiam serdecznie.
Poziomka 20:57, 25 maj 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Poziomko, jak się nazywa odmiana hosty o zielono-cytrynowym kolorze (z przedogródka). Kępy modraka szkoda, bardzo szkoda. Ale wróci i to jest radosna wiadomość. Ja mam piwonię krzewiastą i chyba za głęboko i na przewiewie posadzona, bo nie kwitnie. Można ją przesadzić (u mnie rośnie 3 lata) po 15. sierpnia?

Nie znam odmiany hosty, kupiłam ją bardzo dawni temu, potem zaczęłam ją dzielić bo podoba mi się jej kolor .
Ewo piwonie krzewiaste sadzi się głębiej niż bylinowe więc chyba jej za głęboko nie posadziłaś. Może ją zbytnio przekarmiasz nawożeniem, wtedy może nie kwitnąć ( za dużo azotu)?
Obawiałabym się ją przesadzać, kilka razy próbowałam przesadzić nowe przyrosty Piwoni Delavaya, rezultat był zawsze negatywny

Poziomka 21:16, 25 maj 2012

akanta napisał(a)
..mmm..piekne tło ceglanego muru,róże,hosty,pnącza,dzwonki,piwonie -piękne kompozycje .

Bardzo dziękuję za uznanie, ale po tej zimowych mrozach, wiosennym upale i przymrozkach i suszy , która teraz panuje ogród nie wygląda dobrze. Nawet ucierpiało dzikie wino.
Na wiosnę żółty kolor był dla mnie wesołym kolorem - na pocieszenie

Pozdrawiam Jasia
Poziomka 20:42, 31 maj 2012

Gdy zaczynają kwitnąć piwonie zapominam o smutkach. Cały tydzień dzieliłam rośliny, przesadzałam, pikowałam , szukałam nowych siewek żeby zapełnić braki. Wybrałam się również na zakupy i przyniosłam trochę rabatowych roślin - niebieską lobelię i surfinię o drobnych kwiatach, jak spadnie deszcz to wtedy je posadzę.
Zrobiłam dzisiaj trochę zdjęć, światło nieszczególne, było już późno ale widać co nieco

Pozdrawiam Jasia
hanka_andrus 21:18, 31 maj 2012

Piękne bodziszki.Ale białej roślinki obok nie rozpoznaję.......orlik biały,naparstnica i......co jeszcze?