Cebule wygrałem kilka lat temu jako Lemon Lime ale czy to na pewno to Druga była Double Roma i ani double ani roma nie wyszła prawdopodobnie Red Lion. Kwitną wszystkie co roku a nawet 2-3 razy w roku. Ta biała przez 3 lata nie wydała ani jednej cebulki ale później się zrehabilitowała
Mam też kilkanaście zdobycznych cebul ale póki nie zakwitną nie wiem jakie.
Miałam dawno temu Amarylisa biało/różowego nie podobał mi się, kwitł obłędnie, przyrastał w nowe cebule, rozmnożył się miałam wreszcie kilka skrzyneczek balkonowych. Wszystkie rozdałam miałam już dość. ale zawsze zakwitały.
Wiosną dostałam gratisowo z Gartenea. posadziłam do doniczki wypuścił liście nie zakwitł.
W sierpniu zasuszałam i po artykule Danusi w grudniu przed świętami zaczęłam podlewanie z nawozem, puściły trzy liście i pąk.
Nie znam nazwy, czekam na kolor, zrobię zdjęcie.
Amarylisy czasami strajkują. Dla nich normalne kwitnienie jest w lipcu sierpniu. A my zmuszamy je do wybijania w pęd kwiatowy wcześniej. Nie zawsze już jest zainicjowany pąk kwiatowy. Wtedy nie kwitną. Za wcześnie je zasuszamy prawdopodobnie. No i chyba muszą mieć ciemnię w czasie spoczynku i tylko 5-10 C
Oto kilka zdjęć moich kwiatów. Jest wśód nich ciekawostka, otóż jeden kwiat ma dwa pędy kwiatowe. Obydwa mają kwiaty. Na jednym z nich jest aż 6 kwiatów.