iza_boo
10:50, 07 sie 2018

Witam serdecznie,
Ogród Naturalistyczny Jabłonki jest projektem, który będzie realizowany w najbliższych latach na terenie gminy wiejskiej Łask na 2 hektarowym terenie (działka porolnicza), który od kilkunastu lat nie był uprawiany. Założeniem projektu jest stworzenie ogrodu naturalistycznego z kolekcją m.in. rosa rugosa. Obecnie w jednym z ogrodów prywatnych w Polsce jest kolekcja ponad 100 różnych krzewów rosa rugosa ... Mam nadzieję stworzyć nie mniejszą kolekcję
Na posadzenie czeka już: Kaiserin des Nordens, Red Foxi, Hansa, Moje Hammarberg ... Planowanie nasadzeń na tym terenie opieram na zasadzie spójności z naturalną roślinnością, która już rośnie na tym terenie oraz wykorzystaniem potencjału urody krajobrazu okolicznych działek rolniczych i leśnych ... W 2016 roku prace na tym terenie polegały na wstępnym uporządkowaniu terenu i czekaniu na geodetę
W tzw. międzyczasie w ramach eksperymentowania z pierwszymi nasadzeniami powstał mały klomb z werbeną patagońska
, luki w darni zostały wypełnione hyzopem lekarskim, jeżówkami, kocimiętką ... Maj 2017 rozpoczął się od wizyty... stada dzików
Zorały kilkadziesiąt (jeżeli nie kilkaset) metrów kwadratowych pięknej darni z mchów i porostów w poszukiwaniu robaków
Relacja z prac w 2018 w kolejnych postach 
Pozdrawiam serdecznie,
Izabela
Ogród Naturalistyczny Jabłonki jest projektem, który będzie realizowany w najbliższych latach na terenie gminy wiejskiej Łask na 2 hektarowym terenie (działka porolnicza), który od kilkunastu lat nie był uprawiany. Założeniem projektu jest stworzenie ogrodu naturalistycznego z kolekcją m.in. rosa rugosa. Obecnie w jednym z ogrodów prywatnych w Polsce jest kolekcja ponad 100 różnych krzewów rosa rugosa ... Mam nadzieję stworzyć nie mniejszą kolekcję

Pozdrawiam serdecznie,
Izabela