Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

stychaz 15:54, 30 wrz 2011

Dzisiaj przyjechały hortensje bombshell. Niestety nie mają kwiatostanów
W większości informacji jakie znalazłam zalecane cięcie powinno się zrobić w lutym, lecz jednak na jednej stronie znalazłam informację, że powinno się to zrobić jesienią.

To jak to powinno być ?
Sebek 23:08, 30 wrz 2011

Hortensje tnie się wiosną
stychaz 06:48, 01 paź 2011

Dzięki za utwierdzenie mnie w tym przekonaniu
Gardenarium 12:47, 02 paź 2011

O cięciu hortensji mamy więcej ionformacji tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Instagram Ogrodowiska
stychaz 21:04, 04 paź 2011

Czy ktoś spotkał się z sytuacją aby hortensja zaczęła kwitnąć o tej porze? Zakupiona przeze mnie odmiana Invincibelle Spirit ma właśnie teraz rozwijające się pąki kwiatowe. Wg informacji jakie posiadam kwitnie od VI do X. Wiem, że mamy teraz październik ale czy ktoś może wie czym to może być spowodowane?

ps. jak tylko rozkwitnie wklejam zdjęcia już nie mogę się doczekać tych kwiatów
Gardenarium 23:42, 04 paź 2011

Wiem, spowodowane to jest późniejszym cięciem. np w maju, Wtedy mogą nawet nie zdążyć zakwitnąć. Kiedyś wpadłam na taki pomysł Wcale mi nie zakwitła, bo nie zdążyła.

Tak sie robi w szkólkach, żeby rozciągnąć sprzedaż na dłuższy okres. Jak wiadomo kwitnące sprzedają się najlepiej.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 23:54, 04 paź 2011

Może się także okazać, że hortensja ogrodowa wymarznie - i mi tak się stało. Jednak ciągle nawoziłem, podlewałem i się opłacało - rozkwitła we wrześniu

Mi rozkwitły dwie - druga ma o wiele więcej kwiatów - zdjęcia nie mam

stychaz 08:50, 05 paź 2011

gardenarium napisał(a)
Wiem, spowodowane to jest późniejszym cięciem. np w maju, Wtedy mogą nawet nie zdążyć zakwitnąć. Kiedyś wpadłam na taki pomysł Wcale mi nie zakwitła, bo nie zdążyła.

Tak sie robi w szkólkach, żeby rozciągnąć sprzedaż na dłuższy okres. Jak wiadomo kwitnące sprzedają się najlepiej.

Obstawiam wersję Danusi

Moja sadzonka ma dużo młodych pędów ale wszystkie są bardzo małe (ok 20 cm) i mają po kilka listków. Mam nadzieję tylko, że zdąży mi rozkwitnąć.

stychaz 08:50, 05 paź 2011

Z kolei odmiana "Bombshell" nie ma ani jednego kwiatka. Pędy są długie na 80 cm i nic poza tym.
Czy może być to wina braku nawożenia w szkółce?
Sebek 15:59, 07 paź 2011

stychaz napisał(a)
Z kolei odmiana "Bombshell" nie ma ani jednego kwiatka. Pędy są długie na 80 cm i nic poza tym.
Czy może być to wina braku nawożenia w szkółce?

Być może one i też były późno ścięte - hortensje są też łakome. w przyszłym roku na pewno rozkwitnie