Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 12:21, 17 wrz 2014

No masakra z tym wolnym Nie mamy tyle urlopu żeby brać wtedy plus jeszcze wakacje...
Młoda by nic nie zrobiła sobie sama w domu, ale boi się zostawać. Godzinkę wytrzyma. Ostatnio uspokoiłam mówiąc jej że jakby co, może iść do sąsiadów. Ale już gdyby była z 7letnim synem sąsiadów, to bym się ich bała zostawić samych
popcorn 12:26, 17 wrz 2014

GabiK napisał(a)
A z tą jelitówką to jakaś masakra ogólna.
My dostaliśmy w Gruzji - w nocy z zeszłego wtorku na środę Jarek, całą środę Laura wymiotowała, a w nocy z czwartku na piątek mama. Ja się czułam niewyraźnie, ale się obroniłam.
Wróciliśmy, a tu sąsiedzi, zamiast od piątku być w drodze na urlop siedzą w domu i cierpią. Najpierw jedna córka, potem druga, a w sobotę, jak mieli ruszać sąsiadka.
Możliwe, że zawlekliśmy na urlop coś długo wylęgającego się .

u nas Młoda i ja, M zdrowy - na razie. Zdrówka!!! Jak Gruzja?
GabiK 12:48, 17 wrz 2014

Mnie szczerze mówiąc rozczarowała. Mam mieszane uczucia. Parę fajnych miejsc było, ale żeby tak się zachwycać, że piękny kraj, to nie. I w kwestii siedzib ludzkich obrzydliwie. Same walące się rudery i ani jednego ogródka. Może ja już za dużo widziałam?

Laura też nie chce zostać sama, np. jak idziemy na tańce. Ja uwielbiałam być sama.

popcorn 12:59, 17 wrz 2014

Planuję pojechać, zobaczymy jak tam. A gdzie byliście, jaka trasa? Zimą można pojechać w góry na narty, a przy okazji coś zobaczyć. W wakacje do Batumi/okolice, popływać w morzu. Podobno jedzenie bardzo smaczne?

Ja nie byłam nigdy sama, mam 1,5r młodszego brata. Nie pamiętam żebym gdzieś musiała być sama, chyba nie było takiej sytuacji Młoda nie bardzo...

pozdrawiam!
renatamama3 13:07, 17 wrz 2014

Do Lidla mam z 12 km ,a 5 czerwca to pewnie piątek po Bożym Ciele ,mi wczoraj koleżanka mówi, wiesz co nam pani wychowawca zaproponowała ,piątek wolny przed wszystkimi świętymi .
popcorn 13:26, 17 wrz 2014

Renatko, dzięki za rozszyfrowanie. Pewnie to to. U nas zaplanowany wolny 10ty listopada, poniedziałek, bo 11ty wolny. I 1,5 tyg znowu? No jaja sobie robią...
Dobrze ze 01.11 w sobotę, ominie może nas trochę ten cyrk...

Ech, czasy przedszkolne...
GabiK 14:16, 17 wrz 2014

Jedzenie - idź do gruzińskiej knajpy i sprawdź. Mnie nie zachwyca - tajskie zdecydowanie lepsze. Dużo placków i kotlety/szaszłyki z siekanego mięsa, ew. jakiś gulasz. Może w hotelach, czy w wypasionych knajpach fajnie, ale tak na trasie niezbyt. I co mnie zaskoczyło - nigdzie nie było domowych win, ani w sklepach tanich. A niby dużo robią. Grecja, Włochy dużo fajniejsze pod tym względem.
Batumi to zwykły kurort, można i gdzie indziej jechać. Stawiam, że latem tłum jak u nas, morze ciepłe, ale plaża kamienista. Dziecko się nie pobawi. I dno bardzo szybko się obniża. Po 3 krokach jesteś po pachy w wodzie.
Narty? Mało jest wyciągów. To niezbyt popularne. I ze śniegiem różnie.

Byliśmy w Kutaisi, i codziennie jakaś wycieczka. Vardzia jest świetna, Batumi ma ładną promenadę i ogród botaniczny. Ale za promenadą jak w całej Gruzji - jeden rząd hoteli i apartamentów, a od razu za nimi rudery, śmieci wszędzie i domy w takim stanie, że nie wiadomo, czy ktoś tam jeszcze mieszka.
Samo Kutaisi obrzydliwe, nawet nie ma gdzie na spacer iść. I to nawet nie jest bieda, nie ma atmosfery jak w krajach egzotycznych, tylko po prostu południowe upodobanie do śmiecenia z komunistycznymi pozostałościami - że niech ktoś przyjdzie i mi posprząta, ja nawet zardzewiałego pręta nie podniosę z podwórka. Nawet jednego kwiatka nie widziałam.
I taką mają pogodę i nic nie robią z zewnętrzem. Żadnego stoliczka, krzesełka. Nawet w naszym hostelu - 15 osób, taras duży (z krzywą zardzewiałą barierką), przyjeżdżają Polacy spragnieni ciepłych wieczorów i nawet plastikowego stołu z krzesłami nie ma, tylko jakieś dwa kulawe taborety i popielniczka. Wszystko wokół wybetonowane lub w pyle.

Ciągnie tam amatorów dzikości - można jeepami pojeździć, połazić po górach, ale to nie z dziećmi. Jest dość pusto i prawie sami polscy i rosyjscy turyści (tylko po rosyjsku się dogadasz). Ale robią coraz lepsze drogi, uczą się angielskiego - wkrótce nie będzie ani dziko, ani ładnie.
popcorn 14:21, 17 wrz 2014

hmm... no nic, trzeba samemu jechać i sprawdzić, albo i nie
Planuję jakąś kwaterę niedaleko batumi, ale nie tam (tam moze na 1 dzień żeby się promenadą przejść), żeby była cisza. Kamienie na plaży mi nie przeszkadzają, Młoda prawie umie pływać, więc spoko.
Pewnie że Tajlandia lepsza, ale koszt lotu nie ten A jedzenie -takie wschodnie, niby ciepło mają, owoców i warzyw powinno być wbród.. hm. Vardzia - koniecznie W Turcji byliśmy, a tu bliżej - i jeszcze nie.

pozdrawiam!
GabiK 14:39, 17 wrz 2014

Z owoców to arbuzy. A sałatka to górki z pomidorami i tyle. I mięcho, mięcho, mięcho.

O właśnie, a propos Tajlandii - nie wiem, czy w sumie cenowo by nie wyszło na to samo. Gruzja nie jest tania! Na cztery osoby sto Euro dziennie szło jakby nie liczyć. A wycieczki były razem z noclegiem. Na obiad to ze 160 zł trzeba wydać.
popcorn 14:41, 17 wrz 2014

Hmm... to się jeszcze zastanowimy, czy w ogóle warto buu