Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

magnolia 12:38, 22 wrz 2014

tak, w niedzielę spokojniej zdecydowanie. A czasem tez miłe niespodzianki- np olej rzepakowy po 8 zł. Nie kupiliśmy, ale został nam w głowie. Wróciliśmy po niego po 10 minutach- kosztował już 5 zł.
Za to zdrowy chleb na zakwasie wyszedł nam bokiem- dzieci stwierdziły że jest taki stary że można nim zabić, i może faktycznie jest zdrowy, bo paskudny. Nie wiem co nam się stało że kupiliśmy go bez sprawdzenia świeżości
magnolia 12:39, 22 wrz 2014

popcarol napisał(a)

Super rada, tez tak zrobię, ale nasion nie mam - chyba poczekam aż się same wysieją, te które kwitną teraz.. ewentualnie porozrzucam nasiona po rabatach? może coś z tego będzie - więcej niż w doniczkach...

Dzięki, Marto!

na zdrowie. Ale tez klują się dość długo
popcorn 12:43, 22 wrz 2014

Chleba było od groma! Ale ja mam lokalnie w sklepie bardzo dobry na zakwasie, to nie potrzebowałam. Stoisko z olejami - też przegapiłam Generalnie tylko na zielsko patrzyłyśmy, hihi

Werbenki zbiorę, jak zawiążą nasiona, część rozrzucę po rabatach, na tyłach. No i kilka roślin wykopię, włożę do doniczki i spróbuję przechować przez zimę - nie bardzo mam warunki, ale może akurat się uda??

pozdrawiam!!
Sonka 12:56, 22 wrz 2014

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Oj się nagrzebałam żeby zdjecia znaleźć, ale udało się. Kwiaty cud miód. Cisy mają chyba super duże przyrosty, a co przed nimi rośnie? Małe hortensje? Od razu nasuwa mi się pytanie do cisów jak je przycinasz ja kupiłam takie metrowe ale ta górna część to właściwie 3 takie długie pionowe gałązki. Trzeba by to jakoś przyciąć, chyba? ale nie wiem czy przyciąć do wysokości gęstszej części czy tylko czubki obciąć, żeby ładnie się zagęściły.

Ewa też ich szukam, proszę podaj stronę.
popcorn 13:00, 22 wrz 2014

Sonka, szukasz przyrostów u cisów? bardzo prosze:

Kasya 13:13, 22 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Róże

Szekspir i NN z Leroy

te kuleczki sa super jak one znoszą deszcze ?

a ta ciemno rozowa to Szekspir ?
Pszczelarnia 13:14, 22 wrz 2014

magnolia napisał(a)
Karola zostaw teraz jeżówki, nie dziel ich. Na wiosnę dopiero. Nie lubią jesiennego podziału, potrafią się nie obudzić wiosną po dzieleniu. Teraz jak nie musissz to nawet nie przesadzaj.
Green Jewel z czym?-np z carex bronze form, z szałwią omszoną ( tylko odmianową żeby się nie pokładała, najlepiej niezbyt wysoką)

A ja musiałam i przesadziłąm ale z bryłą ziemi. Zobaczymy. Szkoda by było padnięcia, bo niektóe odmianowe były.
popcorn 13:25, 22 wrz 2014

Kasia, kuleczki to First Lady. Deszcz znoszą dzielnie, póki bardziej się nie rozwiną - wtedy niestety już po nich właśnie leje, zobaczymy jutro... to słońca by było na tyle pewnie dzisiaj :/ Ta ciemna to Szekspir.

Ewo, może będą żyć? Trzymam kciuki! Ja się zabierałam za porządkowanie jeżówek, ale po radach Magnolii i Ani dam sobie na wstrzymanie do wiosny

pozdrawiam!!
Kasya 13:30, 22 wrz 2014

first lady ? a to niespodzianka... myslalam ze to pomponella
popcorn 13:33, 22 wrz 2014

To Pomponella, jest różowa, cała: