Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Ewa_w_ogrodzie 12:27, 22 wrz 2014

Mówię i mam skończyłam pisać a tu morze zdjeć, miło popatrzeć i nacieszyć oko
Juzia 12:27, 22 wrz 2014

popcarol napisał(a)

Pozbieram nasionka! Jakbyś nie miała, podzielę się!
U Ciebie sporo by weszło, na tyłach rabaty fajnie by wyglądała

A te nasionka to kiedy wysiewać? I do doniczek?
A kosmosy jak? Bo mam nasiona i durna nie wiem co z nimi zrobić
magnolia 12:30, 22 wrz 2014

popcarol napisał(a)

Byłyśmy z dziewczynami, w sobotę. Super było! Chociaż tłumy za duże, jak na mój gust... A Ty byłaś?

Wczoraj byłam z M. Zwykle bywałam w sobotę, więc wczoraj mieliśmy wrażneie że dziwnie spokojnie było. Lubie tam bywać i lubię tam jechać- pięknie jest teraz, wczesna jesienią
popcorn 12:30, 22 wrz 2014

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Oj się nagrzebałam żeby zdjecia znaleźć, ale udało się. Kwiaty cud miód. Cisy mają chyba super duże przyrosty, a co przed nimi rośnie? Małe hortensje? Od razu nasuwa mi się pytanie do cisów jak je przycinasz ja kupiłam takie metrowe ale ta górna część to właściwie 3 takie długie pionowe gałązki. Trzeba by to jakoś przyciąć, chyba? ale nie wiem czy przyciąć do wysokości gęstszej części czy tylko czubki obciąć, żeby ładnie się zagęściły.

Ewo, właśnie wrzuciłam nowe. Ostatnio rzadko. Mój aparat wreszcie naprawiony, w sobotę go sobie odbiorę To jakieś fotki z oddali porobię, bo ten nowy sobie nie radzi

Cisy ładnie przyrosły, wiosną im ciachnę końcówki same, żeby się bardziej krzewiły. Przed cisami jest runianka japońska - to na rabacie przed działką, przy chodniku. A prostopadle też mam cisy, małe i przed nimi rabatę misz-masz, sporo nasadzeń, hortki też się znajdą. Ale hortki rosną też za cisami wzdłuż chodnika - już na działce.

Co do cięcia, to moim zdaniem te najdłuższe przyrosty, na wiosnę, wypadałoby przyciąć. Jak krótko - to już Twój wybór Mnie zawsze serce boli jak mam ciąć cisy, bo one dość wolno rosną...
popcorn 12:30, 22 wrz 2014

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Mówię i mam skończyłam pisać a tu morze zdjeć, miło popatrzeć i nacieszyć oko
dzięki
magnolia 12:31, 22 wrz 2014

Juzia_G napisał(a)

Juziu mnie z doniczek jakoś słabo idą. Ale super wyłażą samosiejki, więc na Twoim miejscu bym posiała b. płytko teraz, zaraz, a wiosna wyjdą obficie. Tylko ich nie wypiel, wygladają trochę podobnie do pokrzyw
popcorn 12:32, 22 wrz 2014

Juzia_G napisał(a)

Werbenkę do ziemi jesienią i wiosną, albo do doniczek w lutym i pikowanie. Ja co roku w lutym sieję, a siewek brak nawet do maja-czerwca... w końcu coś wyrasta, wreszcie, zwykle jak się już poddam i wywalę ziemię gdzieś na rabatę, albo wykorzystam ziemię do przesadzania pomidorów - jak w tym roku potem miałam sadzonki 2w1
Kosmosy w maju chyba wprost do gruntu, bo one chyba nie lubią przesadzania...
popcorn 12:33, 22 wrz 2014

magnolia napisał(a)

Wczoraj byłam z M. Zwykle bywałam w sobotę, więc wczoraj mieliśmy wrażneie że dziwnie spokojnie było. Lubie tam bywać i lubię tam jechać- pięknie jest teraz, wczesna jesienią

Zapewne większość tłumów się przewaliła jednak w sobotę było okropnie dużo ludzi, chyba jeszcze więcej niż rok temu. W niedzielę większy spokój??
popcorn 12:34, 22 wrz 2014

magnolia napisał(a)

Juziu mnie z doniczek jakoś słabo idą. Ale super wyłażą samosiejki, więc na Twoim miejscu bym posiała b. płytko teraz, zaraz, a wiosna wyjdą obficie. Tylko ich nie wypiel, wygladają trochę podobnie do pokrzyw

Super rada, tez tak zrobię, ale nasion nie mam - chyba poczekam aż się same wysieją, te które kwitną teraz.. ewentualnie porozrzucam nasiona po rabatach? może coś z tego będzie - więcej niż w doniczkach...

Dzięki, Marto!
Juzia 12:37, 22 wrz 2014

Dzięki Wam