Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 12:47, 03 kwi 2013

Róża poczuła wiosnę

Agapanty jednak zmroziłam przez te kilka zimnych dni w garażu Za wcześnie je przywiozłam od Teściowej:/
Margarete 12:50, 03 kwi 2013

popcarol napisał(a)
Ewo ja ptaki od ponad miesiąca słyszę, i nic U nas nie przelatują, a przynajmniej tego nie widzę No ale niech wreszcie ta wiosna idzie, w końcu już kwiecień! Się porobiło... ech

u nas chmury, koło zera, słonka brak. Delikatnie śnieg prószy.

Za plecami mam 4 prawie metrowe bukszpany w donicach chyba je wyniosę bo pachną dziwnie

miłego dnia!

Cześc Karolina,
u ciebie prószy.. a u mnie sypie od rana taki mokry snieg, nie zatrzymuje sie na chodnikach i na jezdni , te sa nadal czarne ale na powierzchniach ze śniegiem zatrzymuje sie, nie topi i powiększa "pierzynkę sniegową"
U mnie też zakupione w Nomi i w Biedro bukszpany stoja na parapecie i śmierdzi w tym pokoju taka "starą ścierą" ale nie mogę wyrzucic ich z domu na taras bo maja maleńkie doniczki, mało ziemi więc by przrmarzły. Na szczęście ten pokój w którym stoja jest mało używany, tam sa tylko ksiązki, komputer ( niestety) i spanie dla gości. Ale zapach rzeczywiście niemiły...
popcorn 12:53, 03 kwi 2013

Hej Małgosiu!
teraz sypie porządniej, niestety:/ Na szczęście drogi nadal czarne
Wyniosłam moje bukszpany i stoją przy wejściu, w końcu rosły na dworze, przezimowały, nic im nie będzie Jak będą zapowiadali mróz, to im nóżki opatulę. Nie powinno się nic dziać

Czekam aż wreszcie stopnieje to białe świństwo i zrobi się cieplej, bo 2 bukszpany i 2 cisy mam w garażu w workach - bryłą korzeniowa nie zmieści się do żadnej doniczki:/

pozdrawiam!!
Margarete 12:55, 03 kwi 2013

Karola,
dziekuje za propozycje z tymi dżdżownicami ale póki co dziekuję, bo jeszcze nie kupiłam sobie kompostownika, ja mam nieduzy ogród i tej masy kompostowej też jest u mnie nieduzo, a poza tym nie mam nigdzie takiego "zaplecza ogrodowego" więc chciałam kupic taki gotowy plastikowy duży zielony kompostownik i ustawic przy płocie za tujami, bedzie troche widoczny ale trudno.

Rozumiem,że te dżdzownice "pracują " w kompostowniku tak ? czy bezpośrednio w gruncie ?

Poza tym ciekawa jestem czy tu na forum macie jakies opinie o tych gotowych kompostownikach, poszukam w innych wątkach tematycznych, której firmy polecacie, macie większe doswaidczenie....
Margarete 12:58, 03 kwi 2013

bacowa napisał(a)
idę wyjąć meble na taras , no chyba czas już rozpocząć sezon
.

Usmiałam się z Ewy... ja tez swoje meble mogę już wynieść, mam w białym kolorze to nawet ładnie by sie wkomponowąły w tą wszechogarniającą biel dookoła......ha, ha, ha
popcorn 12:59, 03 kwi 2013

Hej Małgosiu!
ok, zamierzam trzymać dżdżownice w kotłowni, kompostownik mam taki drewniany, M zrobił z palet, ale musielibyśmy go przerabiać. Mnie zależy na humusie, płynnym nawozie od nich. Będę je trzymać w wiaderku z dziurkami na dnie, stojącym na doniczce w drugim większym wiaderku w którym to sie będzie zbierać.

Wątek o kompostownikach jest, na pewno. Też taki chciałam, ale jest dla nas zbyt mały, nawet ten największy byłby zapełniony po 2 koszeniach i pieleniu... musiałabym mieć ze 4

pozdrawiam!
popcorn 13:00, 03 kwi 2013

Margarete napisał(a)

Usmiałam się z Ewy... ja tez swoje meble mogę już wynieść, mam w białym kolorze to nawet ładnie by sie wkomponowąły w tą wszechogarniającą biel dookoła......ha, ha, ha

JoannA 13:20, 03 kwi 2013

popcarol napisał(a)
Róża poczuła wiosnę

Agapanty jednak zmroziłam przez te kilka zimnych dni w garażu Za wcześnie je przywiozłam od Teściowej:/

Karolina, ja myślę że agapanty jeszcze nie "stracone", widać coś zielonego odbija, czy to pienna róża? Piękna.
U nas też zaczyna pruszyć śnieg
Pozdrawiam
popcorn 14:26, 03 kwi 2013

Hej Asiu,

mam nadzieje coś odbije
Tak, to pienna róża, dlatego w donicy...

dzięki, pozdrawiam,
k.
popcorn 15:55, 03 kwi 2013

Topi się, topi się! i popaduje nowy brr, jadę po Młode