Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

Magda70 20:36, 15 kwi 2015

noemi napisał(a)

Potrzebuję 3 szt. brzozy chińskiej fastination identyczne jak na zdjęciu ale są nie do zdobycia … znalazłam w internecie , ale gałęzie zaczynają się nisko a ja chciałam smukły pień a gałęzie nad płotem ….

pytanie , czy można usunąć nisko wyrastające gałęzie brzozy ? jak one znoszą takie cieńcie ? czy pień się zregeneruję ?

W/g mnie można usunąć...i im mniejsza brzoza tym mniejszy uszczerbek dla drzewa. Szybciej się zregeneruje. Na grubym pniu już raczej będzie widoczne cięcie...
noemi 20:41, 15 kwi 2015

Magda70 napisał(a)

Super!!
Domyślam, się że dzieło Moni Na czym będzie stalo??

Oczywiście , że Moni Na metalowym stojaku , który się robi .
noemi 20:43, 15 kwi 2015

Magda70 napisał(a)

W/g mnie można usunąć...i im mniejsza brzoza tym mniejszy uszczerbek dla drzewa. Szybciej się zregeneruje. Na grubym pniu już raczej będzie widoczne cięcie...

To dobra wiadomość , bo brzozy są małe … chyba zaryzykuje zakup przez internet.

Dzięki Madziu
Karabela 21:47, 15 kwi 2015

noemi napisał(a)

Potrzebuję 3 szt. brzozy chińskiej fastination identyczne jak na zdjęciu ale są nie do zdobycia … znalazłam w internecie , ale gałęzie zaczynają się nisko a ja chciałam smukły pień a gałęzie nad płotem ….

pytanie , czy można usunąć nisko wyrastające gałęzie brzozy ? jak one znoszą takie cieńcie ? czy pień się zregeneruję ?

napisz mi proszę na pri v gdzie znalazłaś jak nie bierzesz. Ja na taras do duzej donicy potrzebuje takiej właśnie od dołu zabudowanej...
Zielona 21:48, 15 kwi 2015

Magda - ja usuwałam gałązki na doorenbosach, bo kupiłam małe i rozgałęzione od dołu. Nic im się od tego nie stało, ale robiłam to w odpowiedniej porze. Jeśli więc zdecydujesz się na cięcie, poczekaj z nim do przyszłego roku i usuń gałęzie w lutym/marcu. W późniejszym terminie brzozy jednak płaczą. Wyobraź sobie, że przedwczoraj podejrzewałam, że padła mi brzoza purpurowa i żeby sprawdzić, czy jest sucha, oderwałam jeden PĄCZEK! liściowy. Wczoraj i dzisiaj z tego pączka dosłownie kapał sok... A to przecież mała ranka.
Loosiuu 21:53, 15 kwi 2015

Dla brzóz dogodnym terminem, jeśli się nie zdążyło obciąć wcześniej, jest moment po wypuszczeniu pierwszych liści.
Możesz spokojnie kupić sadzonki niżej rozgałęzione o prostym pojedynczym pniu i przycinać do docelowej wysokości
Wieloszka 21:59, 15 kwi 2015

noemi napisał(a)
Moje zakupy na otarcie łez. Brzózek nie ma .

Ślicznoty!
Te wielgachne bukszpany w sam raz na zielone skarpetki dla formowańców przy tarasie. Bierz ile możesz
Wieloszka 22:02, 15 kwi 2015

noemi napisał(a)

i mam jeszcze coś co jeszcze nie mogę zainstalować w docelowym miejscu w ogrodzie ,ale już wkrótce i muszę się tym pochwalić bo pęknę... ufff

Cudowna! Też o niej marzę Dobrze, ze pokazałaś, bo potrzebna nam jesteś w jednym kawałku, a nie pęknięta
Zielona 22:02, 15 kwi 2015

Loosiuu napisał(a)
Dla brzóz dogodnym terminem, jeśli się nie zdążyło obciąć wcześniej, jest moment po wypuszczeniu pierwszych liści.
Możesz spokojnie kupić sadzonki niżej rozgałęzione o prostym pojedynczym pniu i przycinać do docelowej wysokości

Fil, ale kiedy jest ten moment? Od razu jak wypuszczą młode liście, czy latem?
monteverde 22:04, 15 kwi 2015

noemi napisał(a)

Aniu , to rzeźba , interpretacje dowolne

pozdrawiam ciepło

No widać, że rzeźba ale myślałam, że będzie podsikiwać buziole